Jump to content
 • Featured
  Michael
  Michael

  Bilpleieguide A til Å

  Sign in to follow this  

  Den komplette bilpleieguiden som tar for seg alt fra vask av bilen til polering og beskyttelse.

   

  Innholdsfortegnelse
  Forord
  "Den korte versjonen"
  1. Utstyr og forarbeid
  2. Forvask
  3. Felgvask
  4. Motorvask
  5. Håndvask, clay og tørk
  6. Polering med DA-maskin
  7. Lakkbeskyttelse
  8. Interiør
  9. Detaljer
  10. Glassrens og -forsegling
  11. Våtsliping
  12. Polering og oppfrisking av plastlykter
  13. Reparere steinsprutskader
  14. Vask uten bruk av vann
  15. Vinterklargjøring og -vedlikehold
  16. Nyttige lenker for kunnskap og lærdom
  17. Tekniske ordforkortelser og –forklaringer
  18. Bonus - Hvordan du IKKE skal vaske bilen!

   

  Nyttige oversikter

  19. Poleringsputer med fargeskala og grovhet
  20. Poleringsmidler med grovhetsskala
  21. Valg av poleringsmaskin for nybegynnere
  22. God og billig handleliste for nybegynnere
  23. Tekniske spesifikasjoner på en rekke poleringsmaskiner

   

  Gå til kommentarer...


  Forord

  Solen har gjemt seg bak et tykt og grått teppe på himmelen, regnet daler ned som lett yr, og bilen er så godt vasket og pyntet som den kommer til å bli under gitte omstendigheter. Så hva gjør man? Ei går det noe interessant på den firkantede ”underholdningsmaskinen” i stua og ei heller er det noen hjemme som man kan være sosial med. DCN blir redningen i kveld. Som vanlig. Heldigvis. Det kribler i fingrene etter å skrive. Men om hva?


  Jeg har lenge hatt lyst til å skrive og utforme en komplett guide til god og skånsom vask og bilpleie for hvermannsen og eventuelle nyentusiaster. Jeg liker å bidra og hjelpe andre likesinnede. Så for et halvt års tid siden begynte jeg på en slik guide, men pågangsmotet dabbet hurtig av da jeg skjønte at en omfattende tekst ville ta lang tid å skrive hvis den skulle bli så bra og innholdsrik som jeg ønsket. Og jeg ville ha alt ferdig på én gang. Tiden strakk ikke til. Motivasjonen forsvant. Prosjekt avlyst.

   

  Nå har jeg midlertidig vært inne på samme tanken igjen her jeg sitter og ser ut på det bedrøvelige været. Det hadde jo vært forferdelig kjekt å fullføre en slik guide. Til tross for at det allerede finnes slike på forumet. Jeg vil gjerne bidra, og jeg tror ikke at det vil bli ille sett på hos forumfolket her. 

   

  Jeg planlegger å skrive en grundig og lettforståelig guide som samtidig ikke er for overveldende. Jeg skriver av egen erfaring og tillært kunnskap. For mannen i gata. For han eller henne som tar det hele et steg videre. For å unngå personlig motivasjonskollaps splitter jeg den i flere deler. Kronologisk etter hva jeg mener er mest fornuftig med tanke på selve forarbeidet, bilvasken, og shinen etterpå. Hvor mange deler det er snakk om vites ikke ennå, men rundt ti kan nok tenkes (det ble 23...). Det kommer helt an på hvordan hjernen og fingrene samarbeider, og hvor mye jeg klarer å omgjøre fra tanke til ord via tafseplaten.


  Først ut i denne omgang blir naturlig nok en oversikt over utstyr og kjemi. Det som man må ha. Det man bør ha. Og det man kan ha for å gjøre alt så mye enklere.
  Jeg håper at dette blir en suksess og at jeg treffer riktig med mine meninger, kunnskaper og forklaringer. Jeg håper også på og få konstruktive tilbakemeldinger der det eventuelt skulle være noe å utfylle og forbedre  .

   

  Tusen takk til alle dere som kommer med forslag til innhold og forbedringer!

   

  Og til dere som liker det dere leser og kanskje lærer noe nytt så setter jeg alltid pris på tilbakemelding og en tommel opp :).

   

  Og uendelig creds til Christer, polishduden, AMG, johnsen90, Øyvind G, HHA og Splendid for tillatelse til bruk av illustrasjonsbildene du vil se ila. denne guiden! Originalbildene er hentet fra disse S&S'ene og forumtrådene: Christer vs BMW X3, polishduden vs Toyota Landcruiser, AMG vs Nissan Navara, johnsen90 vs Volvo V60, Øyvind G @ Den Store Beadingtråden + og +, HHA's Owatrol-test og Splendid @ Dine Beste 50/50 bilder.

   

  Den Korte Versjonen

  >>>>>    1-2-3    <<<<<


  Jeg er fullt klar over at denne guiden ble litt mer omfattende enn først antatt - en times lesing fra del 1  . Så dersom tiden din ikke strekker til å lese gjennom hele guiden akkurat nå, anbefaler jeg deg å ta en titt på denne avkortede versjonen først. Her har jeg trukket frem noen av de viktigste punktene som blir gjennomgått i de 10 første delene av guiden.

   

  1. Sjekk været.
   1. Sørg for, i størst mulig grad, at været tillater bilvask. Under sterk sol risikerer du at vann, avfetting og såpe tørker inn og lager merker og flekker i lakken fortere enn du klarer å gjøre noe med. På en overskyet dag slipper du å bekymre deg for dette.
  2. Finn frem alt utstyr du trenger.
   1. Du sparer mye tid på å gjøre alt klart før du setter i gang. Du kan fylle bøtter med vann og såpe. Blande avfettingsmidler. Finne frem annen kjemi, vaskehansker, koster, børster osv.
   2. Hold utstyr som er i direkte kontakt med lakk langt unna bakken eller andre møkkete og støvete steder hvis du vil unngå riper! Det er ingen vits i å gi deg selv ekstra arbeid.
  3. Forvask.
   1. Start alltid bilvasken med en grundig forvask uten berøring av bilens lakk.
   2. Smuss og skitt løsnes ved hjelp av avfettingsmidler, for eksempel Surfex HD og Prickbort, og spyles grundig og forsiktig av med høytrykk.
   3. Avfettingsmidler sprayes på nedenfra og oppover, altså de nederst panelene først. Dette for å hindre at det oppstår rennemerker.
   4. Det er ofte ikke nødvendig å bruke asfaltfjerner høyere enn til underkant av rutene, i tillegg til panser og bagasjeluke.
   5. Spesielt på vårparten bør du bruke metallpartikkelfjerner, som Iron-X eller Korrosol, for å få bort inngrodd piggstøv fra lakken.
  4. Felgvask og motorvask.
   1. Etter forvask kan du gjerne gå løs på felgvasken for å fjerne smuss, bremsestøv og asfaltflekker.
    1. Du må ofte gjenta påføring av felgrens o.l. dersom felgene dine er svært møkkete.
    2. Ikke glem å vaske dekksidene for å få bort brunt bremsestøv og smuss.
   2. Motorvask kan du med fordel ta før håndvask. Det er ikke nødvendig å vaske motoren hver gang du vasker bilen, men det bør gjøres et par ganger i året for å fjerne støv og eventuell oljesøl.
    1. Sørg for at motoren er kald når du vasker den!
    2. Dekk til elektriske komponenter som dynamo, fordelerlokk og batteri hvis disse sitter utsatt for vann.
    3. Bruk avfettingsmidler og børster for å løsne skitt, og deretter forsiktig avspyling med "skyen" fra HT eller sprøytepistol på hageslangen. Du må ikke flomme motoren med vann. Alternativt i stedet for å skylle med vann kan du bruke en fuktig klut og bare tørke bort det verste.
  5. Håndvask.
   1. Håndvasken begynner du først med når du er sikker på at du ikke får fjernet mer smuss og skitt uten fysisk å berøre bilen.
   2. Benytt gjerne to bøtter, én til rent såpevann og én til skylling av svamp/vaskehanske, og vask bilen fra taket og ned. Nedre dørpaneler og dørkarmer vasker du til slutt. Bruk gjerne en detaljkost for å komme til i kriker og kroker.
   3. Du kan gjerne gå over bilen to ganger for å være sikker på at du har vasket alle steder. Selvføglelig med nytt rent vann i bøttene på andre runde dersom bilen er svært møkkete.
  6. Clay.
   1. De små nuppene, som du mest sannsynligvis kjenner i lakken, selv etter skikkelig vask (spesielt på nedre dørpaneler), kan fjernes ved hjelp av clay. Dette er en skånsom metode som ikke skader lakken så lenge clayen brukes riktig.
   2. Clay bør alltid brukes før polering. Bør ikke brukes dersom du ikke skal polere pga. risiko for "marring" (med mindre du bruker myk clay og er veldig forsiktig).
   3. Clay må alltid brukes med rikelig smøremiddel/"lube"! Iron-X er ikke smøremiddel.
   4. Jobb deg alltid ovenfra og nedover på bilen, det vil si fra de reneste stedene først.
  7. Tørk.
   1. Etter fullstendig vask, og eventuell claying dersom du skal polere, bør du tørke bilen med et dedikert biltørkehåndkle. Dette suger opp vann og sørger for at vannet ikke tørker inn og lager kalkringer, mineralavleiringer osv. i lakken.
   2. Jobb deg ovenfra og nedover når du tørker bilen.
   3. Brett håndkleet pent en eller to ganger og tørk forsiktig over bilen uten press. Eller legg det flatt på lakken og klapp området tørt før du flytter til neste område. Sistnevnte metode er egentlig best om du ikke har brukt clay på forhånd.
   4. Tørkehåndklær er ofte mest effektive dersom du fukter dem litt før du begynner å tørke bilen.
  8. Polering.
   1. Dersom du er ny innen bilpleie anbefaler jeg deg først som sist å anskaffe en rimelig og god DA-poleringsmaskin. Se min andre guide for anbefalinger av maskin i alle prisklasser. Poleringsmaskinen letter betraktelig arbeidet med å fjerne riper og oksidasjoner i lakken, samtidig som den er enkel og skånsom i bruk. Det er selvfølgelig mulig å gjøre ting for hånd også, men du vil aldri klare å oppnå samme grad av korrigering av lakken.
   2. Dette er et relativt omfattende steg, så les del 6 av hovedguiden og eventuelt vedlagte linker før du setter i gang med polering.
  9. Lakkbeskyttelse.
   1. Det finnes hovedsaklig tre typer lakkbeskyttelse: 
    1. Voks - Bestående av deler av naturlige ingredienser, som oftest gjerne "carnauba". Gir fantastisk glans, glød og "wow"-faktor i tillegg til en holdbarhet på mer eller mindre 2-3 måneder, avhengig av produkt. Noen vokser inneholder i tillegg syntetiske ingredienser som forlenger holdbarhet betraktelig. Voks er spesielt fint til bruk i sommerhalvåret.
    2. Sealer - Består utelukkende av syntetiske og menneskeskapte ingredienser. Gir en speilblank og skinnende overflate, ikke fullt den samme gløden og "wet-looken" som carnaubavoks, men en holdbarhet på mellom 6-12 måneder, avhengig av produkt. Spesielt fint til bruk i vinterhalvåret eller dersom du hovedsakelig er ute etter lang holdbarhet.
    3. Coating - Den nyeste og mest avanserte lakkforseglingen. Gir en uovertruffen glans i tillegg til langvarig holdbarhet på opp til hele 2 år. Tillegger en liten og målbar økning i lakktykkelse noe som gjør lakken relativt ripebestandig. Coating kan være krevende å jobbe med, så jeg anbefaler at nybegynnere starter med en god voks eller sealer.
   2. Voks og sealer legges med egnede påføringspads når lakken er vasket, tørket, og gjerne clayet og polert.
   3. Påføres tynt, tynt, tynt (!) i noenlunde rette bevegelser på hele bilens lakk. Ikke sirkelbevegelser. Avhengig av produkt trenger det påførte laget ofte litt tørketid ("haze"), og etter "buffing"/fjerning av rester, litt herdetid.
  10. Interiør.
   1. Støvsuges grundig først og vaskes/renses med interiørspray/APC. Matter tas ut og vaskes for seg.
   2. Rensemaskin eller våtsuger er ekstra effektivt for å vaske seter, matter og annen tekstil. Du vil bli overrasket over hvor mye skitt som sitter i setene selv når du tror de er rene.
   3. Seter i tekstil kan om ønskelig settes inn med tekstilforsegling. Seter i skinn behandles med egne skinnprodukter for riktig og langvaring vedlikehold.
  11. Detaljer.
   1. Utvendige plast- og gummidetaljer renses og fornyes med egne produkter. Grå og kjipe dørlister og plastpaneler blir gjerne som nye og svarte.
   2. Metallister i for eksempel børstet aluminium eller krom påføres metallpolish så de skinner igjen, og for å tilføre beskyttelse og fjerne urenheter. Vær oppmerksom på at ikke alle ting som ser ut som "chrome" er ekte metall, ofte bare imitasjonsplast, og at metallpolish på disse ikke har noen hensikt.
   3. Dekkfornyer gir svarte dekksider, tilfører beskyttelse, og er virkelig med på å få bilen til å skille seg ut. Det er få ting som er så triste som en nyshinet bil med grå og blasse dekksider.
  12. Glass.
   1. Rene innvendige ruter er viktig for sikkerheten og ikke minst sjelen. Bruk en god glassrens, glassmikrofiberklut og lofritt tørkepapir. Ofte må du vaske over samme rute flere ganger for å oppnå et godt resultat.
   2. Ønsker du å minimere bruk av vindusviskere, samtidig som at insekter, møkk og is ikke fester seg like godt til rutene, kan du med fordel legge på en god glassforsegling utvendig.
  13. I etterkant av, eller før, bilvasken kan du printe ut og gå gjennom denne geniale avkryssningslisten, laget av Brynjar, for å se om du har husket alt. Lykke til :)

   

  Utstyr & Forarbeid

  >>>>>    Del 1    <<<<<

   

  Det finnes et mylder av ulike bilpleieprodukter for både utvendig og innvendig vask. Det følgende er kun en oversikt over de produktene som hovedsakelig er standard for et godt bilpleieforhold. Du trenger ikke nødvendigvis alt utstyret, og derfor er listen delt opp i tre deler. Ditt sortiment kan med fordel bare utvides etter hvert som du blir flinkere og går mer og mer grundig til verks.

   

  Er du ute etter å holde et rimelig budsjett, men samtidig glad i å ta godt vare på bilen din, kan du ta en kikk på denne siden (også nylig lagt til i del 22 av denne guiden). Her har jeg, med gode idéer fra Christer, satt opp en utmerket lavbudsjetts handleliste med alt du trenger. Er du derimot skikkelig bitt av bilpleiebasillen og ønsker ”proffere” produkter kan du ta en titt hos DCNs samarbeidspartnere her. Jeg vektlegger i denne guiden produkter som jeg selv har god erfaring med og som jeg har lest mye bra om. Anbefalte produkter nevnes forløpende, og alle har link til eksempler på utsalgssteder.

   

  Du må ha:

  • Høytrykkspyler.
  • Stor vaskebøtte.

  • Vaskehanske eller en god kvalitetssvamp.

  • Avfetting og egen asfaltfjerner.

  • Bøttesåpe.

  • Felgrens og felgbørste (eller egen svamp el.l. som kun brukes på felg).

  • Støvsuger (gjerne med ulike munnstykker).

  • Sprayflasker (0,5/1,0L) dersom du bruker avfetting og felgrens som skal blandes ut med vann.

   

  Du bør ha:

  • En ekstra bøtte for skylling av vaskehanske/svamp.
  • Smussavskillere (gritguard) i bunnen av bøttene.

  • Metallpartikkelfjerner (spesielt om våren pga. piggstøv fra vinterdekk).

  • Glassrens.

  • Lakkbeskyttelse og påføringspads.

  • Universal interiørspray/rens.

  • Masse rene mikrofiberkluter for ulike jobber (lakk, glass, interiør, grovarbeid).

  • Tørkehåndkle i mikrofiber.

  • Clay og claysmøring for fjerning av nupper i lakken. Brukes kun før du skal polere.

  • Poleringsmaskin (gjerne DA), -puter/pads og -middel. Evt. poleringsmiddel og pads beregnet for håndpolering.

   

  Du kan med fordel ha:

  • Skumkanon til din høytrykkspyler + egnet såpe.
  • Egnede hansker (Nitril f.eks.) dersom du har ømfintlig hud. Det er uunngåelig å få kjemi på hendene og bli tørr dersom du ikke har dette.
  • Plastfornyer og gummifornyer.

  • Metallpolish.

  • Dekkfornyer.

  • Vanlig lofritt tørkepapir for tørking av ruter.

  • Glassforsegling.

  • Liten detaljkost for finvask i kriker og kroker.

   

  Været
  Været er foranderlig, lever sitt eget liv og tar ikke hensyn til deg og din bil. Dessverre.. :) Å vaske bil i stekende solskinn midt i juli er ikke lurt. Du risikerer fort at vann, såpe og avfettingsmidler tørker inn i lakk og detaljer. Det lager stygge skjolder og merker som kan være svært vanskelige å fjerne uten å gå grundig til verks i ettertid. Noen ganger blir skaden permanent. Dette gjelder spesielt for dere med mørke biler siden disse bilene i større grad absorberer varmen fra sola. Vann og kjemi vil tørke meget fort. Det samme gjelder for de gangene du skal polere. Vi holder oss da også helst i skyggen :ph34r:. Det beste tidspunktet for bilvask er en mild og overskyet dag. Eventuelt legg vasken til tidlig morgen eller på kvelden når solen ikke varmer like mye. Har du garasjeplass er dette selvfølgelig ikke et like stort problem når du polerer, men de fleste vasker nok under åpen himmel uansett. Regn er greit når du skal vaske, men er selvfølgelig heller ikke gunstig hvis du planlegger å tørke, polere og vokse bilen. Så sjekk værmeldinga!

   

  Rent utstyr
  Før du setter i gang er det selvsagt lurt å klargjøre og hente frem det du skal bruke av utstyr. Det er meget tidsbesparende å slippe og løpe frem og tilbake. Mangel på tid kan bli ditt største problem som bilpleier. Om du har et lite bord eller et stativ på hjul er dette fint for å holde utstyr samlet og borte fra bakken. Det er særdeles viktig at alt utstyr som er i direkte kontakt med lakken - spesielt vaskehansker, svamper, kluter og clay – alltid legges på en helt ren overflate. Skulle de gå i bakken bør de byttes eller vaskes særdeles grundig før videre bruk. Claybiten bør alltid kastes dersom du mister den i bakken, for det skal ikke mye smuss til for å lage fæle riper.
   

  Vaskebøtten(e) som du bruker bør du også spyle skikkelig og tørke av på forhånd, før du fyller med vann og såpe, slik at det ikke sitter møkk og sand i bunnen.

   

  Bøtte og såpe
  Anbefalt dosering av såpe bør være opplyst om på emballasjen. Vent med å ha såpe i bøtten til du har fylt opp 2/3 med vann. Da slipper du at det dannes en masse skum som bare renner ut. Det er da også enklere å vite om bøtten faktisk er full av vann eller kun såpeskum. For å ”skumme opp” vannet etter at du har hatt i såpe kan du, hvis den er helt fri for løs smuss på tuppen, sette lansen på høytrykkspyleren i bøtten og spyle noen sekunder. Husk å legge smussavskilleren (gritguard) i bunnen hvis du har anskaffet en slik.
   

  Rent komfortmessig vil varmt/lunkent vann være en fordel på kjølige dager. Så slipper du å fryse av deg fingrene. Å shine bil skal være en positiv "opplevelse" :).

   

  Kjemi og blandingsforhold
  Benytter du avfettingsmidler som skal/kan utvannes er det like greit å blande dette på forhånd i gode sprayflasker, som tåler kjemikalier, og som du ikke skal bruke til noe annet enn bilpleie.
   

  ”Surfex HD” (anbefalt) er en svært allsidig og kraftig avfetting/APC som elegant fjerner smuss og trafikkfilm. Denne kan brukes i ren form (unødvendig) eller utvannes (anbefales) etter eget ønske og avhengig av hvor skitten bilen er. Bland rundt 1:5-1:10 ved svært møkkete bil. 1:20-1:50 ved vanlig vedlikeholdsvask. Ved mildt blandingsforhold vil den være skånsom mot eventuell beskyttelse, for eksempel voks, som har blitt lagt på bilen tidligere. Blander du for sterkt til vanlig daglig vask vil Surfex kunne fjerne beskyttelsen og da må du vokse på nytt. Unødvendig. Så husk riktig blandeforhold! :) 

   

  Asfaltfjerner ”Prickbort” (anbefalt) skal ikke utvannes. Brukes rett på tørr bil.

   

  Noen felgrenser skal/kan utvannes. Andre brukes i ren form. Blandeforhold på emballasje. 

   

  Metallpartikkelfjerner ”IronX” og ”Korrosol” (begge er anbefalt) skal ikke utvannes.

   

  Trenger du blandingsforhold for mange andre populære produkter kan du ta en titt på CFMs flotte oversikt her: http://www.detailersclub.no/forums/topic/18867-liste-over-vanlige-blandingsforhold-med-app/.

   

  utstyr-ilu_zpsafbcxkl7.jpg

   

  Bruk av høytrykk
  Riktig bruk av høytrykk er viktig for ikke å skade lakk eller andre ting på bilen din. Sørg for å holde lansen i minimum 30-40cm avstand fra bilen når du spyler av. Du bør også prøve å spyle med en viss vinkel, ikke direkte 90 grader på lakken. Unngå å spyle lenge og rett på lykter og foringer. Vann under trykk kan enkelt trenge gjennom gummipakninger og legge seg som dugg på innsiden av lykteglasset. Dette er dugg som ikke blir borte eller som i hvert fall bruker laaaaang tid på å fordampe. Samtidig må du alltid være oppmerksom på hvor slangen befinner seg da denne kan ha en tendens til å kveile seg opp og slå mot bilen. Det kan selvfølgelig lage riper. Prøv å bruke kroppen og beina til å holde den unna bilen. Dette gjelder hovedsaklig fiberarmerte slanger. Stålarmerte slanger har ikke disse problemene, heldigvis.

   

  Tips til valg av høytrykkspyler
  Dersom du på et tidspunkt velger å investere i en ny og bedre høytrykkspyler kan det være greit å sette deg litt inn i hva du faktisk trenger. Det er en del faktorer som er avgjørende for hva som er best for nettopp deg.

   

  • Hva er ditt budsjett?
  • Hvor ofte vasker du bilen din?
  • Hva slags bil er det snakk om?
  • Hvor ofte bruker du høytrykkspyler til andre ting?
  • Hvilke andre ting bruker du den til?
  • Skal du ha en mer eller mindre stasjonær spyler, eller trenger du en mer fleksibel maskin som er lett og enkel å få med seg?

   

  Det kan være store prisforskjeller fra utsalgssted til utsalgssted, og derfor bør du alltid sjekke priser litt på forhånd, hvis du da ikke har et pengetre i hagen. Mange DCN-medlemmer har ofte god oversikt over de tilbudene som måtte være på markedet til enhver tid. Så spør! :) 

   

  Husk at det er høytrykkspylerens vannmengde per time som er den viktigste faktoren for hvor effektiv den er til å vaske. Ekstra kraftig trykk (bar) og liten vannmengde er kun et salgstriks som ikke gagner deg.

   

  Ta av bilskiltet
  Hvis du planlegger å gi bilen en ekstra grundig vask med påfølgende polering, bør du ta av bilens skilt og skiltholder både foran og bak. Dette er kjempeenkelt, men selvfølgelig noe man ikke er vandt til. Og derfor er det ikke mange som tenker over det. På baksiden av skilt og skiltholder legger det seg ofte/alltid enorme mengder skitt som er tilnærmet umulig å fjerne hvis det er tildekket og gjemt bort. 

   

  Vask og vedlikehold av mikrofiber
  Mikrofiberkluter, -håndklær og -vaskehansker finnes i dag i veldig mange forskjellige farger, størrelser, prisklasser og bruksområder. Det er derfor lett å la en klut være en klut, vaske den sammen med respektive farger o.l. i den vanlige husholdningen, og deretter kaste den når man tenker at dens brukstid er overgått. Helt så enkelt er det ikke med mikrofiber. Samtidig er det heller ikke mye nytt som skal til for å sikre riktig vask og vedlikehold, og for å maksimere levetiden deres. Følger du de neste anvisningene er du sikker på å beholde dine muligens kostbare kluter i lang tid fremover.

   

  • Vask
   • Rent praktisk er det lurt å skille kluter med forskjellige farger når du vasker dem. Akkurat som du gjør med klær. Vasker du gule og blå kluter sammen risikerer du at de gule til slutt ender opp blasse og blågrønne. Dette har dog ingenting å si for kvaliteten.
   • Ikke vask mikrofiber sammen med den vanlige husholdningsvasken. Prøv heller å samle opp en større bunke kluter og vask dem for seg selv. Det er ikke særlig økonomisk eller miljøvennlig å vaske én og én klut av gangen.
   • Mikrofiber produseres ved høy varme og kan derfor også vaskes ved høyere varme. Noen bilpleiere bruker å vaske kluter på 90 grader, noen på 60 og 40 grader. Personlig tar jeg en gylden middelvei og vasker normalt på 60 grader.
  • Såpe
   • Du kan fint bruke vanlig vaskemiddel uten tøymykner for lyst eller mørkt tøy også til mikrofiber. Dersom du føler at dette ikke fungerer optimalt kan du prøve et eget vaskemiddel beregnet for mikrofiber, for eksempel Chemical Guys Microfiber Wash. Denne er spesifikt laget for å løse opp voks- og polishrester, samtidig som den gir nytt liv til klutene.
  • Ikke bruk skyllemiddel!
   • VIKTIG!Du må aldri bruke skyllemiddel/tøymykner når du vasker dine mikrofiberkluter! 
   • En av hovedårsakene til at mikrofiberen er så overlegen til blant annet støvtørking og fjerning av voks- eller polishrester er dens evne til å absorbere partikler. I stedet for at man drar partikler over overflaten og at de ligger igjen i en fin haug når man tar opp kluten, så vil mikrofiberen tiltrekke seg disse partiklene ved hjelp av sin positive elektromagnetiske ladning. Dersom man tetter igjen de mikroskopiske mikrofilamentene som skaper denne ladningen, ved hjelp av skyllemiddel, vil mye av effekten til kluten bli borte.
   • Skulle du være uheldig og bruke skyllemiddel på mikrofiber kan du forsøke å reversere effekten og gi nytt liv til klutene ved å vaske dem grundig et par ganger med såpe som beskrevet ovenfor. 
  • Unngå tørketrommel
   • Du bør tørke dine mikrofiberkluter på vanlig tørkestativ på et sted der de ikke blir utsatt for støv el.l.
   • Tørketrommelen vil mest sannsynlig endre og bygge opp den statiske ladningen i mikrofiberen og dermed gjøre den svært vanskelig å jobbe med. Du kan lese mer om hvorfor dette skjer ved å lese denne artikkelen. Jeg har ingen planer om å prøve å leke Einstein akkurat nå :)
  • Degrader
   • Når en mikrofiberklut eller -hanske har vært i bruk lenge og blitt vasket utallige ganger så vil den på et tidspunkt ikke være optimal for bruk innen dens opprinnelige bruksområde. Fine mikrofiberkluter beregnet på lakk vil etterhvert kunne bli nedgradert til å gjelde interiør eller voksing av felger. Senere til motorvask eller annen grovvask.
   • Du kan sjekke om mikrofiberen lager riper ved for eksempel å "pusse" litt på en gammel CD. Blir det riper i CD'en vil du også kunne risikere at det blir riper i lakken når du fjerner/"buffer" poleringsmiddel eller voks.
   • Slik beholder du dine mikrofiberkluter i lang tid, og du slipper dermed å måtte kjøpe helt nye kluter for de grove stegene i bilvasken.
  • Se video om mikrofibervedlikehold med "Junkman" fra DetailingWorld.
  • Diskusjon om mikrofibervedlikehold her på DCN.

  Forvask

  >>>>>    Del 2    <<<<<

   

  Som med mye annet håndverk er det ofte et godt utført forarbeid som danner grunnlag for et tilfredsstillende og skinnende sluttresultat. Du kan gjøre deg selv en bjørnetjeneste og droppe denne andre delen av guiden, men det er ikke å anbefale. Bare les videre, du. Forvask bør ikke glemmes i forbifarten eller velges bort av latskap. Det er nemlig svært viktig å skape en så ren bil som mulig før du setter i gang med håndvasken. Jo mer sand, smuss, skitt og eventuelle asfalt- eller metallpartikler du fjerner før håndvasken, jo mindre blir sjansen for at du lager riper og gir deg selv mer jobb i ettertid. Hvis små partikler løsner og setter seg i vaskehansken vil du dra disse rundt på lakken til stor forargelse når du ser hva du har gjort. Så forvask først!

   

  Vi tar utgangspunkt i en godt møkkete bil som ikke har vært vasket skikkelig på en god stund. Denne er sannsynligvis full av asfaltflekker og piggstøv, og trenger full pakke.

   

  forvask-ilu_zpsyiw6i1da.jpg

   

  Anbefalte produkter:

  • Mac 124 Prickbort
   • Svært effektiv og fjerner asfalt, tjære og oljerester. Mild mot lakkbeskyttelse. Danner ofte en grå hinne etter avspyling som må fjernes med håndvask. Petroliumsbasert og fungerer derfor dårligere på våt bil. Legges på tørr bil. Trengs ikke ved hver vask, kun ved behov. Holdes unna dekk da det er kjent at den kan forårsake stusselige brune dekksider.
  • Bilt Hamber Surfex HD eller Nerta Active Diamond Prewash
   • Surfex HD er en svært kraftig og allsidig avfetting/såpe/"all purpose cleaner" (APC). Er vannbasert og -løselig og kan blandes helt ut til 1:100, alt etter ønske og behov. Løsner ikke asfalt, tjære, olje eller metallpartikler, men det meste annet! 
   • Legg merke til at Surfex HD på 1L's flaske også skal/bør utvannes selv om den gjerne kommer med "ready-to-go" sprayhode!
   • Nerta AD Prewash har i det siste også blitt veldig populær og hyppig brukt blant mange detailere. Blandes ut etter behov. Se produktinstruksjoner på emballasje.
  • CarPro "IronX" eller Bilt Hamber Korrosol
   • Metallpartikkelfjernere som kjemisk reagerer med partikler og fjerner blant annet fastbrent pigg- og bremsestøv. Ikke en fryd for nesen, men særdeles effektive og morsomme produkter å jobbe med. Skal ikke brukes ved hver vask, men bør spesielt benyttes i vinterhalvåret og om våren. Kan også brukes på de fleste felger. Vær forsiktig ved bruk av disse rundt ekte chrome og ubehandlede metallister!
  •  Bilt Hamber Autofoam eller Chemical Guys Mr. Pink for skumkanon
   • For de som bruker skumkanon som en del av forvasken er dette utmerkede og svært konsentrerte såper. Kan blandes ut etter ønske og behov. Autofoam fungerer på mange vis som Surfex HD, bare i skumform. Autofoam gjør ikke noe ekstra som Surfex ikke klarer.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Sørg for at været tillater bilvask, eller at bilen i hvert fall står skyggefullt og kommer til å gjøre det en tid fremover. Avfetting må ikke tørke på lakken. Ref. Del 1.
  2. Spray Prickbort på tørr bil. Husk panser og bakluke. Du sprayer nedenfra og oppover - jobb deg fra de nederste panelene først og så opp. Dette for å unngå at middelet skal renne ned på tørre deler og lage "rennemerker". Ofte er det ikke nødvendig å legge Prickbort høyere enn til underkanten av rutene. La virke i 5-10 minutter mens du ser den ta livet av og løser opp asfaltflekker og annet oljesøl. Spyl også av nedenfra og opp.
  3. Spray Surfex HD eller Nerta AD, blandet etter behov, på hele bilen. Våt bil ikke noe problem. Over alt. Nedenfra og oppover. La virke i 5-10 minutter før du spyler av nedenfra og opp.
   1. Vil du bruke skumkanon kan du nå skumlegge bilen med Autofoam el.l. Da trenger du egentlig ikke å spyle av etter punkt 3. Å bruke skum gir deg fordeler ved, om du har det, enkelt å kunne bruke en liten detaljkost og vaske med skum i kriker og kroker. Skummet henger lenge og du slipper å dra rundt på en bøtte. Det lønner seg allikevel å skylle detaljkosten med jevne mellomrom. Med skum legger du til et ekstra steg i forvasken, noe som ikke er å forakte. Og samtidig er det rett og slett morsomt! Sistnevnte er minst like viktig som alt annet, for motivasjonen og gleden :).
   2. Ikke glem dørkarmer og kanalene rundt bagasjerommet/luken! I dørkamene samles det ofte mye skitt som gror seg godt fast dersom du ikke fjerner det regelmessig. Om vinteren er dette et yndet sted for salt som lager ugang i form av rust. Sørg for å spraye avfetting, dvs. Prickbort og Surfex, i dørkarm, underkant av dør, ved dørhengsler osv. Forsøk å unngå overspray inn i bilen ved å spraye forsiktig og med stråle bort fra bilens interiør. Prickbort inne i bilen lukter ikke godt... Det er som regel ikke nødvendig å behandle øvre del av dørkarm da det her stort sett kun er støv. Dette vaskes enkelt når du kommer til håndvask.
  4. Spray metallpartikkelfjerner (MPF) IronX eller Korrosol på drypptørr bil. Nedenfra og opp til underkant av ruter. Husk panser og bakluke. Eventuelle metallpartikler vil ganske umiddelbart begynne oppløsingsprosessen og bli farget kraftig lilla. Den gjengse meningen på DCN er at du ikke skal/trenger å bruke clay el.l. sammen med MPF. Vent noen minutter før du spyler av. VIKTIG! Vær forsiktig ved bruk av MPF nær ekte chrome- og metallister. Test ut et lite synlig sted først!
  5. Gjenta ett eller flere steg over ved behov.
  6. Avslutt med å spyle av bilen skikkelig grundig en ekstra gang. Husk; jo mer møkk du fjerner nå før håndvask, jo bedre.
  7. Hurra! Du er nå ferdig med forvask og kan for eksempel begynne med felger eller motorrom. Håndvasken tar du senere.

   

  forvask-2-ilu_zps8gsrrywk.jpg

   

  Tanker
  Er du helt fersk innen bilpleie og ønsker å holde deg til et lavere budsjett, for eksempel ved hjelp av listen jeg linket til i del 1 og som står oppført i del 23, så er det selvsagt ikke noe i veien for det. Produktene nevnt over er bare anbefalt fordi de gjør jobben sin svært effektivt, enkelt og er godt likt her på forumet. Andre likeverdige eller rimeligere produkter kan nok gjøre en svært god jobb de også. Det aller viktigste er at du pleier og tar vare på bilen din! Alt er bedre enn ingenting så lenge man selvfølgelig ikke gjør skade på bil ved feil bruk av utstyr eller kjemi. 

   

  Les mer:

  http://www.detailersclub.no/pages/artikler/våren-er-avfettingstid-r124/
  http://www.detailersclub.no/pages/artikler/ironx-%C3%A5rets-bilpleieprodukt-2012-r102/

  http://www.detailersclub.no/pages/artikler/surfex-hd-årets-bilpleieprodukt-2013-r122/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/14300-autofoam-vs-bilshampojif/

   

  Felgvask

  >>>>>    Del 3    <<<<<

   

  Det er nesten ikke noe tristere enn å se en helt nyvasket bil der eier har hoppet over felgvasken. Rene og skinnende felger og dekk, spesielt dersom du har aluminiumsfelger, tar seg svært godt ut og løfter helhetsinntrykket av bilen. Rent praktisk er det viktig å rengjøre felgene regelmessig da mye skitt fester seg til disse. Er du uheldig, kjører i ulendt terreng el.l. og gjørme fester seg på innsiden felgen kan det faktisk føre til betydelig ubalanse i hjulene slik at det blir ubehagelig å farte videre. I tillegg til at det sliter unødvendig mye på hjullager og oppheng. Det samme gjelder selvsagt også dere som kjører på stålfelger. Det er en grunn til at hjul skal være 100% runde og i balanse. Regelmessig vedlikehold er tingen!  

   

  Det finnes syreholdige og det finnes syrefrie felgrenser. Førstnevnte er som regel effektive og billige, samtidig som det er en risiko for at de ved hyppig bruk kan skade felgen (alu-felger). Syrefrie er skånsomme, ofte litt mer kostbare, men gjerne minst like effektive. Jeg og sikkert de fleste her på forumet vil nok anbefale syrefrie felgrenser, da disse er sikre i bruk og har inntatt palleplassene i de fleste testene.

   

  Anbefalte produkter:

  • Felgrens
   • For eksempel P21S Power Gel eller Scholl Rim7.
   • Alle er syrefrie, og førstnevnte kan utblandes til en viss grad alt etter hvor møkkete felgene er. Les på emballasjen for anbefalte blandeforhold, eller sjekk listen som er referert til i del 1 av denne guiden.
  • Felgbørste "kost".
   • Til forsiden av felgen.
  • Felgbørste "stav".
   • Veldig kjekt å ha for enkelt å komme til helt bak/innerst på felgen.
  • Svamp eller vaskehanske.
   • Ikke noe "must have", men du kan med fordel ha en for å komme til på baksiden av eikene. Selvfølgelig skal denne svampen eller hansken ikke brukes på lakk i ettertid!
  • Prickbort.
   • God å ha for gjenstridige asfaltflekker som felgrensen ikke tar. Bare husk å unngå å få den på dekksidene da det, som sagt, kan medføre stygge brune flekker.
  • Surfex HD.
   • Kan brukes sammen med felgbørsten for å rense dekksider for snusk og brune flekker.
  • Metallpartikkelfjernere som Iron-X eller Korrosol.
   • Kan også brukes på de fleste felgene for effektivt å fjerne fastbrent bremsestøv som felgrens ikke tar. Husk; MPF og crome/ubehandlet metall = Vær forsiktig!
  • Felgvoks, sealer eller coating (les mer om dette i del 7).
   • Tar du felgvasken ett steg videre kan du benytte en felgvoks, sealer eller coating. Det er ikke et "must-have", men letter senere arbeid. Det beskytter felgene bedre mot miljøet og sikrer enklere vask i fremtiden. Legges på lik linje med annen beskyttelse som et tynt tynt lag på felgoverflaten. Rester buffes av med nedgradert mikrofiberklut.
   • Eksempler på anbefalt felgvoks:
   • Eksempler på anbefalt sealer:
   • Eksempler på anbefalt coating:
   • Veldig varierende holdbarhet vil oppleves alt etter hvilket produkt du bruker og hvor mye bilen kjøres.


  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Spyl av felgene for å fjerne den verste skitten. La vannet renne av.
  2. Spray felgrens på hele felgen og sørg for å spraye mellom eikene for å få på godt med produkt på den bakre delen også. La produktet virke i 5-10 minutter. La ikke produktet tørke!
   1. Dersom du er så "heldig" at hjulene ikke er montert på bilen ennå, så er hele denne prosessen og de neste stegene, følgelig mye enklere. Bare vær forsiktig hvis du legger hjulene ned. Ikke legg forsiden av felgen direkte mot bakken (!). Det lager selvfølgelig riper! Bruk en vedkubbe eller kantstein for å støtte opp hjulet.
  3. Som med selve billakken er det viktig å fjerne mest mulig skitt før du går fysisk til verks. Dette for å hindre riper og unødvendig slitasje. Er det snakk om mye skitt og bremsestøv på felgene bør du spyle godt av nå først.
  4. Med felgrens må man ofte repetere flere steg for et perfekt resultat dersom det er lenge siden felgene ble vasket. Bremsestøv er noe gjenstridig møkk! Spray derfor på litt ekstra felgrens igjen og jobb dette inn med børstene. På trange plasser, og for å kunne vaske bakre/innerste del av felgen, benytter du deg av "stav"-børsten. Vaskehanske er, som sagt, god og ha for å komme til bak på eikene.
  5. Spyl grundig av.
  6. Gjenta steg 4 og 5 hvis det ikke bli rent på første forsøk. Sliter du med asfaltflekker kan du også benytte Prickbort. Bare hold denne unna dekksidene så godt det lar seg gjøre da det er kjent at den kan forårsake brune flekker på svart gummi.
  7. Glem ikke å vaske dekksidene. Surfex HD eller vann og såpe samt litt håndarbeid med kost renser gummien for brunt bremsestøv.
  8. Har du valgt å bruke en ekstra beskyttelse på felgene, for eksempel voks, kan denne påføres når du er ferdig med å vaske hele bilen (etter del 5/6).Sørg for å tørke av hele felgen for vann og fukt først. 
   1. Påfør voksen tynt. More is not more. More is less. Bruk pad eller også gjerne med bare hendene for påføring av produkt. La voksen tørke ("haze") før du fjerner ("buffer") den av med en ren klut.
  9. Hurra igjen! Nå er også felgene rene og fine. Dette begynner å ligne noe!   

   

  felgvask-ilu_zpsenjk7twy.jpg


  Tanker
  Dersom jeg har planer om å vaske motorrommet med avfettingsmidler så pleier jeg å gjøre dette rett etter felgvasken, før håndvasken. Slik slipper jeg å få overspray fra avfetting på nyvasket bil og frontrute. Gjelder spesielt Prickbort som har en tendens til å lage en grå hinne som må fjernes med håndvask. Ingen vits i å gjøre dobbeltjobb.
   

  Les mer:
  http://www.autofil.no/904685/den-store-felgrens-testen
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/20477-test-av-bilt-hamber-korrosol/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/13199-test-swissvax-autobahn-vs-collinite-845/

   

  Eller du kan gjøre et eget søk om "felgrens" her på forumet. Mange interessante tråder ligger tilgjengelig for lesing.

   

   

  Motorvask

  >>>>>    Del 4    <<<<<

   

  Et område mange nok overser eller dropper i bilvasken er selve hjertet til firehjulingen deres. Motoren. På lik linje med alle andre steder på bilen samler det seg skitt, blader, sand og støv her. I tillegg kan det være oljesøl som lar møkk få enda bedre feste. Ved å holde motoren regelmessig ren bidrar du til å forebygge opphoping av slikt smuss. Det er viktig å poengtere at dette er en del av den generelle bilpleien som ikke nødvendigvis må utføres hver gang du vasker bilen. Et par ganger i året bør holde. 


  Motorvask skjer selvfølgelig på eget ansvar! Så ta dine forhåndsregler. 


  Samtidig er det også viktig å være klar over hva slags motor du har, hvordan den er sammensatt, hvor ting sitter og hvilke kritiske elektriske komponenter som er beskyttet. Og hvilke som ikke er det. Har du en moderne bil der det meste er utilgjengelig og gjemt bak deksler, eller er det snakk om en eldre kjerre med motorkomponentene liggende rett opp i dagen? 


  Anbefalte produkter:

  • Prickbort
  • Surfex HD
  • Bøtte, såpe og en vaskehanske/svamp.
   • Selvfølgelig brukes ikke vannet eller vaskehansken/svampen på lakken i ettertid!
  • Plastfornyer
   • For eksempel Scholl Boost.
   • Kjekt å ha for å piffe opp svarte plastdetaljer, og vil i mange tilfeller gjøre fremtidig vask en del enklere.
  • Et par plastposer el.l.


  Fremgangsmåten er som følger:

  1. For å være på den sikre siden og for å sørge for at ikke noen komponenter skal reagere på hurtige temperaturforandringer anbefales det å vaske motoren når den er kald. Det er ikke ukjent at for eksempel turboer eller eksosmanifold kan slå sprekker ved store temperaturforandringer.
  2. Finn frem plastposer eller noe annet vanntett som egner seg til å dekke over for eksempel dynamo, fordelerlokk og batteri. Har du en eldre bil, med mange elektriske komponenter eksponert, kan det være greit å koble fra batteriet.
  3. Spray Prickbort på steder der du ser eventuell oljesøl eller svarte og grisete uhumskheter. La det virke noen minutter.
  4. Spray Surfex HD, blandet etter forholdene, over hele motorrommet. Ikke glem i kantene på undersiden av panseret, men unngå så godt du kan fiberpolstringen/isoleringen som mange nye biler har i dag. Denne er sannsynligvis satt inn med et varme- og brannbeskyttende middel som kan bli borte ved bruk av kjemikalier. La Surfex/Prickbort virke noen minutter samtidig som du jobber produktene godt inn med en svamp, kost, detaljbørste el.l.
  5. VIKTIG! Velger du å bruke høytrykk til å spyle av med må du aldri benytte noe annet enn "skyen", som formes i enden av strålen, for å tilføre vann. Kommer du for nær komponenter, spesielt de elektriske, med for hard stråle vil vann kunne bli presset inn steder der det definitivt ikke skal være. Jeg anbefaler å bruke hageslangen, helst med en "dusj"/sprøytepistol for å få litt spredning på vannet. Det er viktig ikke å flomme over motoren. Du skal kun hurtig fjerne skitten du har løsnet og såpen.
  6. Føler du at det ikke er rent nok ennå kan stegene over selvfølgelig gjentas, eller du kan ta frem en bøtte med såpevann og vaskehanske (kun for motor).
  7. Spyl av igjen på samme vis som i punkt 5.
  8. La motoren lufttørke eller start bilen og la den gå på tomgang i et kvarters tid. Førstnevnte er greiest om du skal vaske videre for hånd umiddelbart. Time is money! :) 
  9. Påfør plastfornyer, hvis du har slik (det bør du), med en nedgradert klut eller påføringspad, på svarte detaljer i motorrommet der det er nødvendig. Motoren må selvsagt være tørr.
  10. Finito finale! :) 

   

  motorvask-ilu_zpsjmovgoeo.jpg


  Tanker
  Vegrer du deg? Føler du ikke at det er korrekt å vaske motoren på bilen din med tanke på om noe skulle skje? I så fall kan du for eksempel helt fint nøye deg med rent såpevann i en bøtte eller på en sprayflaske, og en fuktig klut. Det skal nok litt mer arbeid til for å fjerne vanskelige flekker ved bare å tørke over motoren, men du er i hvert fall helt sikret at ingenting kan gå galt. Det viktigste er uansett at du rengjør motoren regelmessig.

   

   

   

  Håndvask, clay & tørk

  >>>>>    Del 5    <<<<<


  Du har nå kommet til selve håndvasken. Det er kanskje her du i utgangspunktet tenkte at du ville begynne? Ikke gjør det. Gå gjennom stegene som er beskrevet ovenfor først, og sørg for å skape det beste grunnlaget for en skånsom og ripefri håndvask. Har du allerede gjort det kan du selvfølgelig lese videre. Du vil aldri få en helt ren bil uten fysisk å berøre bilen, aka. håndvask :) 


  Husk; jo mer møkk og skitt du får fjernet FØR fysisk berøring, jo bedre og mer skånsom håndvask vil du kunne utføre!


  Anbefalte produkter:

  1. Bøtte(r) med rent vann.
   1. Det er anbefalt å ha to store bøtter med smussavskiller ("Gritguard") i bunnen. Én bøtte for å skylle i og fjerne smuss fra hansken/svampen, og én bøtte til rent såpevann. Om du ikke ønsker å investere i to kostbare bøtter kan du selvsagt nøye deg med en enkelt. Viktig da er at du så godt som mulig holder vaskehansken eller svampen unna bunnen av bøtta i tilfelle det skulle legge seg smuss der.
   2. Biltema selger dog litt mindre, men helt ok bøtter, sammen med smussavskiller. Disse er et utmerket alternativ til deg som ønsker å holde et rimelig budsjett og samtidig ha to stykker. Så du har egentlig ingen grunn til ikke å benytte to bøtter...
  2. Såpe
   1. Her finnes det hundrevis, kanskje tusenvis, av alternativer. Det viktigste er at du bruker en såpe som lukter greit (for din egen del), gir god glid, skummer bra og selvfølgelig gir en utmerket rensende effekt. Den bør selvfølgelig også være mild mot lakkbeskyttelsen.
   2. Eksempler på anbefalte såper:
    1. Meguiars Nxt Gen. Car Wash
    2. Jif Bilshampo
    3. Chemical Guys Mr. Pink
    4. Chemical Guys Glossworkz
    5. osv. osv. osv.
   3. Noen såper inneholder voks eller syntetiske stoffer som vedlikeholder beskyttelsen som kanskje allerede ligger på lakken. For eksempel fantastiske Geyon Q2M Bathe+.
  3. Vaskehanske i mikrofiber eller en god kvalitetssvamp.
  4. Tørkehåndkle i mikrofiber. Gjerne to eller flere.
   1. Ikke et "must have", men nødvendig om du skal polere og legge lakkbeskyttelse rett etterpå, for da må bilen være tørr.
   2. Ofte vil sugeevnen til slike håndklær bli betraktelig bedre dersom du vasker dem i maskin en gang (ref. del 1) og lar dem tørke før bruk. Og under bruk på bilen vil de ofte også ha best oppsugingsevne når de har blitt litt fuktige.
  5. Liten detaljkost som du bruker i kriker og kroker.
   1. Ikke et "must have", men det er veldig effektivt for å fjerne sand el.l. fra steder der hanske eller svamp ikke kommer til. Du kan gjerne bruke en liten fin-børstet rund malerkost også.
  6. Clay og smøremiddel
   1. Du bør bruke clay dersom du skal polere bilen! Du trenger da også smøremiddel, gjerne rent såpevann eller en billig QD. Optimum No Rinse (ONR) er anbefalt da denne kan blandes ut etter ønsket forhold. Du kommer til, og det er veldig viktig, å bruke relativt mye smøremiddel når du clayer bilen.ONR. Optimum No Rinse (QDDu bør bruke clay dersom du skal polere bilen! Du trenger da også smøremiddel, gjerne rent såpevann eller en billig
   2. Skal du ikke polere bilen er det ikke anbefalt å bruke clay da denne kan forårsake småriper og såkalt "marring". Med mindre du bruker myk clay og er veldig forsiktig...
   3. Clay finnes i forskjellige hardheter. Jeg anbefaler å deg å finne en god clay med middels hardhet - en gylden middelvei.

   

  haringndvask-2-ilu_zpsdhyha5uf.jpg


  Fremgangsmåten for håndvask er som følger:

  1. Sørg for at bilen står skyggefullt. Heller ikke såpe må tørke på lakken. Husk at bilskilt og skiltholder bør tas av i ny og ne når du vasker for å fjerne møkka på baksiden.
  2. Vask bilen fra taket og nedover. Gå rundt bilen samtidig som du tar de øvre panelene først. Jobb deg rundt og nedover. La vaskehansken/svampen gli lett over lakken i noenlunde rette linjer. Ikke press den. Det er ikke nødvendig å føre hansken/svampen flere ganger over områder der du allerede har vært.
  3. Skyll vaskehansken regelmessig og sørg for å bruke godt med vann. Bruker du to bøtter er det først ned i den med rent skyllevann og deretter ned i den med såpevann.
  4. Ta de nederste panelene rundt kanalene helt til slutt. Husk å vaske i dørkarmer.
  5. Bruk detaljkost der det er trangt. Denne skylles også på samme måte som ovenstående.
  6. Har du tid kan det være greit å vaske over bilen en ekstra gang for å være 100% sikker på at alle steder har blitt rengjort.
  7. Spyl av såpen med høytrykk eller hageslangen. Sistnevnte fungerer i mange tilfeller bedre, spesielt i dørkarmene for å hindre vannsprut inn i bilen.
  8. La bilen dryppe av.
  9. Skal du polere bilen bør du, som sagt, gå over med clay. Da trenger du egentlig ikke å tørke bilen ennå så lenge vannet ikke tørker og etterlater kalk- eller mineralflekker. Følg anvisningene for bruk av clay som beskrevet nedenfor under bildet.
  10. Tørk til slutt bilen med et egnet mikrofiberhånkle. Start på taket og jobb deg nedover. Ikke gni håndkleet rundt på lakken. Brett det et par ganger og tørk forsiktig i noenlunde rette linjer. Eller enda bedre bare; legg håndkleet flatt over et større område på lakken og klapp forsiktig på det mens det suger opp vann. Flytt håndkleet rundt om på bilen til den er tørr. Ikke hast, la det suge opp vannet. 
  11. Når bilen er helt tørr er du ferdig og klar for polering, lakkbeskyttelse og detaljer. Lykke til!

   

  haringndvask-ilu_zpsrugpsot0.jpg


  Clay - hvorfor og hvordan:
  Uansett hvor mye du vasker, selv etter grundig avfetting, klarer du nesten aldri å fjerne all møkk på bilen din. Spesielt ikke etter en lang vinter eller hvis det hittil har vært mangel på bilpleie. Dette finner du bevis på hvis du forsiktig kjenner på lakken med fingertuppene dine, gjerne på nedre paneler ved dørene. Clay fjerner alle nuppene på en skånsom måte så lenge du følger visse kriterier. Bare clay funker ikke, du må ha smøring. Og så må bilen selvfølgelig vaskes først slik det er beskrevet ovenfor i denne delen.

   

  Clay bør alltid benyttes før du skal polere! De nuppene du kjenner med hånda kan nemlig fort løses opp av polish, og bli med en tur rundt omkring på lakken din under poleringsputen. Det lager riper...


  Så hvordan gjør du?

  1. Pakk claybaren ut av plasten/innpakningen. Del gjerne klumpen i 2 eller 3 biter på en ren overflate. En mindre bit ofte holder til en normalt nuppete bil. Legg under ingen omstendigheter clayen på en møkkete hobbybenk el.l.!
  2. Legg en passende bit clay i en skål med varmt/lunkent vann i 5-10 minutter for å mykgjøre den.
  3. Kna deretter clayen ut til en flat "plate" på størrelse med en mariekjeks el.l.
  4. Spray rent såpevann eller annen "claylube"/smøring på clayen og på området som skal behandles. Start på taket og jobb deg nedover. VIKTIG! Sørg for å bruk rikelig smøring. Du kan nesten ikke få brukt nok, selvfølgelig innen rimelighetens grenser.
  5. Før forsiktig clayen i rette linjer (ikke sirkelbevegelser) over lakken der du har hatt på smøring. Ikke press. Det skal ikke lugge.
  6. Hold på til clayen beveger seg uten motstand. Kjenn med fingeren om panelet er glatt og fint.
  7. Forsett rundt hele bilen. Sørg for å brette clayen og "bake" inn evt. møkk slik at du alltid har en ren flate! Blir denne svært skitten bør du finne frem en ny klump.
  8. Spyl av rester av claysmøringen og fortsett med steg 10 som beskrevet ovenfor over bildet.
  9. Clay som ikke har bitt nevneverdig møkkete kan fint brukes ved en senere anledning dersom du pakker den pent inn i en ren plastpose el.l. Møkkete clay er en risiko og bør kasseres.

   

  clay-ilu_zps01jxyutl.jpg


  Tanker
  Bilvask skal, til tross for det mange sikkert mener, være en positiv "opplevelse". Det er snakk om å ta vare på en kostbar eiendel, sørge for god samvittighet og misunnelige naboer :) 


  Les mer:

   

  Polering med DA-maskin

  >>>>>    Del 6    <<<<<

   

  Polering er et viktig steg i bilpleien, og bør gjøres et par ganger i året for å fiffe opp lakken, gjerne høst og vår. Polering fjerner blant annet riper og oksidering, og sørger for å bringe tilbake glansen som bilen hadde da den var ny. Blir du ordentlig flink til dette vil du kunne risikere å skape stor ståhei og misunnelige blikk fra andre bileiere! Og ikke minst naboene.
  Er du ny innen bilpleie er sjansen stor for at du tidligere bare har "polert" ved hjelp av rå håndkraft. Klapp på (den støle) skulderen din for det. Gratulerer. Da har du prøvd det, og nå er det på tide å bli opplyst   For polering med maskin er så mye enklere, mer tilfredsstillende og gir som regel et mye bedre resultat. Har du ikke en DA-maskin bør du virkelig vurdere å Investere i en. Og det er investere med stor "i" med tanke på all den tid og alle de kreftene du sparer! Eller du kan i det minste låne en av en venn el.l. når du skal polere. Du sparer deg selv for utrolig mye jobb.

   

  Ønsker du allikevel ikke å begi deg inn på maskinpolering anbefaler jeg deg å ta en titt på denne videoen: http://scandicshine.no/index.php?route=videopublisher/view&pvr_id=6
   

  DA eller roterende?

  Det finnes stort sett to typer poleringsmaskiner: Dual-Action (oscillerende) og roterende. I denne delen av guiden skal vi ta for oss førstnevnte da denne typen ofte er både enklere og sikrere å bruke for de fleste. Grunnen til dette er i hovedsak at DA-maskiner, i motsetning til roterende, ikke risikerer å utvikle høy varme mellom poleringspute og lakk. Dette skjer ved at DA-maskiner beveger poleringsputen i ovale baner slik at den imiterer håndbevegelser. Spesielt nyttig er slikt når du skal polere over kanter eller andre steder der lakken ofte er tynnere og mer sårbar. Det blir ikke skapt høy varme som kan føre til at man "brenner gjennom" lakken, og det er lettere å kontrollere bevegelsene til maskinen. Roterende maskiner har gjerne en tendens til å leve sitt eget liv dersom man ikke er rutinert og har fått fingerspitzgefül for bruk av slike.

   

  En oversikt over flere ulike poleringsmaskiner og deres spesifikasjoner finner du i del 23 av denne guiden.

   

  Hvordan er lakk bygget opp og hva er det egentlig du polerer?
  De fleste moderne bilers lakk er bygget opp lagvis; base grunning --> farge --> klarlakk. Det er i klarlakken defektene sitter, og således er det denne som poleres.

   

  Ønsker du å lære mer om lakk kan du lese Brynjars guide om lakktyper, PTG og bruk av målinger.

   

  Poleringsmidler
  Det finnes utallige midler for polering fra forskjellige produsenter. Det viktigste å merke seg i begynnelsen når du polerer med maskin er to ting; du bør ha et poleringsmiddel som er beregnet for bruk med maskin, og skal du fjerne riper o.l. må du ha et middel som inneholder slipemidler. Innholdet av slipemidler varierer og dermed har de fleste produsentene produktserier som spenner fra fine til grove. Det finnes selvfølgelig også de midlene som er beregnet for bruk med maskin, og som ikke inneholder slipemidler. Disse vil i liten grad fjerne eller korrigere defekter bortsett fra å tilføre lakken beskyttelse i form av oljer og mineraler og løfte glansen.
  Såkalte "glaze"-produkter er ment for å fylle igjen og skjule fine riper, men vil ikke gi noen langvarig effekt. Hva akkurat du trenger til din bil er et spørsmål som du finner svar på i mange av de allerede eksisterende forumtrådene. 

   

  Bakplater
  På mange DA-maskiner kan du bytte ut bakplaten (platen med borrelås som du fester poleringsputen på) alt etter hvilken størrelse på puten du vil bruke. Skal du polere på små og trange områder vil det som oftest være nødvendig å sette på en mindre bakplate og pute. Store områder som tak og panser er enklere og raskere å polere med større skyts. Husk at bakplaten alltid må være litt mindre enn poleringsputen slik at den ikke stikker ut over kantene. Dette for å hindre at man kommer borti lakken med bakplaten og lager riper.

   

  Poleringsputer/pads
  Og på lik linje med at det finnes tusenvis av poleringsmidler, så finnes det også et hav av forskjellige poleringsputer. Disse varierer også med tanke på grovhet og er delt inn i fargekoder. Ulike produsenter har ulike fargekoder. Ta gjerne en titt på denne oversikten for å se fargekoder og grovhetsskalaer fra mange kjente merker.

   

  polering-2-ilu_zpscy4e0m3l.jpg

   

  Anbefalte produkter:

  • DA-maskin
  • Poleringsmiddel med slipemiddel
   • Dersom du skal fjerne defekter.
   • Menzerna, Scholl, 3M, Swissvax og Rupes har alle knallgode produkter. Spør på forumet om hva du trenger.
  • Poleringsputer/pads
   • Ha gjerne flere i forskjellig grovhet. Personlig foretrekker jeg puter/pads fra "Uber".
  • En god del fine rene mikrofiberkluter til å buffe bort rester av poleringsmiddelet med.
  • Maskeringstape som ikke etterlater limrester.
  • "Wipedown"/IPA
   • Du kan gjerne ha en såkalt "wipedown" til å få bort oljerester fra poleringsmiddelet. Dette kan kjøpes ferdig, eller du kan lage din egen ved hjelp av 50/50 batterivann og Blårens.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Sørg for at bilen står skyggefullt eller at panelene som skal poleres i det minste ikke er varme.
  2. Bilen være vasket grundig og bør være clayet før du går videre.
  3. Du bør maskere opp kantene på plast- og gummilister, samt eventuelle overganger til støtfangere av svart plast. Poleringsmiddel som ved et uhell skulle bli lagt på/polert inn i plast og gummi vil ofte være svært vanskelig å få bort.
  4. Sørg for å ha passende størrelse på poleringsputen/paden, alt etter hva du skal polere.
  5. Spray litt vann på puten så den så vidt er fuktig på overflaten. Det vil da være lettere å jobbe og polishen tørker ikke ut.
  6. Legg 3-4 små erter med poleringsmiddel på puten og trykk/stemple det litt ut over området som skal arbeides med. Dette hindrer at middelet spruter av puten når du starter maskinen.
  7. Sett maskinen til hastighet 1 og spre igjen forsiktig ut middelet over området du skal polere. Prøv rent visuelt å dele opp bilen i mindre firkanter. Områder på 30x30cm til 50x50cm er optimalt.
  8. Når middelet er spredd kan du kjøre maskinen opp på høyeste hastighet og langsomt jobbe området på samme måte som brikkene flyttes i Stigespillet. Frem og tilbake, opp og ned. Fart: cirka 1cm i sekundet. Husk å overlappe litt på den forrige passeringen. Det er middelet i samarbeid med poleringsputen som skal gjøre jobben, og du trenger derfor ikke å tilføre press utover selve vekten på maskinen og hånden din.
  9. Etter 3-5 passeringer (varierer veldig fra middel til middel), når middelet er brutt ned og oljete, kan du forsiktig buffe restene av med en fin ren mikrofiberklut.
  10. Bruk deretter wipedown/IPA for å fjerne oljerester da disse kan skjule gjenværende småriper. Spray på og tørk av umiddelbart med en annen ren mikrofiberklut.
  11. Under godt lys, eller med egnet lykt, sjekk om det er nødvendig med en runde til på samme område eller om du kan gå videre. Gjenta fra steg 7 dersom det fortsatt er riper. Husk at noen riper er så dype og omfattende at det må hardere skyts til enn det mange DA-maskin kan klare.

   

  polering-ilu_zpsrwoopaet.jpg

   

  Tanker
  Polering er et omfattende steg som varierer alt etter hvor mye arbeid du ønsker å legge i det. Dersom du ønsker å lese mer utfyllende om polering med DA-maskin kan du sjekke ut denne forumtråden fra DetailingWorld. Eller denne om polering med roterende maskin.

   

  Les mer:

  http://www.detailersclub.no/forums/topic/25706-oversikt-poleringsmidler-med-skala/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/22390-test-hvor-mye-lakk-slipes-bort/

   

   

  Lakkbeskyttelse

  >>>>>    Del 7    <<<<<

   

  Når bilen er grundig vasket og kanskje også polert fremstår forhåpentligvis lakken som flott, blank og ripefri. For å konservere nettopp denne jobben du har lagt i bilpleien så langt, og for å sikre lakken mot fremtidig smuss, salt, kjemi og UV-stråler, er det viktig å legge på et lag med LSP (Last Step Product). Dette er det siste du gjør i forbindelse med selve lakken. Og for å vite hva du trenger og bør bruke til din bil tenker jeg at vi kjapt kan gå gjennom de grunnleggende egenskapene til de tre hovedtypene LSP'er som finnes.

   

  Voks
  Voks ("Wax") er sannsynligvis den mest brukte formen for beskyttelse av billakk rundt om i verden, og du har sikkert allerede hørt om "carnauba wax". Ikke? Carnauba er et naturlig produkt og nøkkelingrediensen i stort sett alle spesialvokser for bil og andre kjøretøyer. Carnauba blir høstet fra bladene på det brasilianske treet også kalt "Tree of Life". Disse bladene får lov til å tørke ut og spesialmaskiner fjerner deretter steinhard voks i store flak. Carnauba i denne naturlige formen er ubrukelig slik at voksprodusentene først må blande hardvoksen med blant annet oljer, petroleumsdestillater og løsemidler for å gjøre voksen brukbar innen bilindustri. Dette kan føre til noe forvirring siden mange høykvalitets carnauba-vokser er merket med 100% carnauba. Denne prosentandelen refererer til renheten av basevoksen som brukes, ikke den totale sammensetningen av hele løsningen, som ofte kun består av rundt 1/3 ren voks. Carnaubavoks kan være kostbar og emne for en rekke graderingssystemer som bestemmer renhet og verdi. Trær dyrket i det nordlige Brasil har en tendens til å produsere noen av de høyeste graderinger av voks, som gir en sterk gul fargetone. Denne gule voksen blir ofte raffinert helt til den blir en ultra-ren, hvitfarget voks. Dette for å sikre at den kun etterlater seg den klareste og mest reflekterende glans når den brukes på bil samtidig som at man får en dyp glød og "wet look" (spesielt på mørkfargede biler). Voks fås både i flytende og fast form, alt etter innhold og ingredienser, produsent osv.

   

  Billakk er designet for å være motstandsdyktig, men selv de beste vil til tider slite med å håndtere elementene over lengre tid. Luftforurensning, metallpartikler, salt, sur nedbør, og selv sterkt sollys og dets kraftige UV-stråler jobber iherdig for å ødelegge lakkens strålende glans. Dette har du sikker allerede erfart? Carnauba er designet av naturen for å frastøte vann og fuktighet noe som igjen frastøter det store flertallet av de forurensninger som påvirker bilens lakk. I tillegg vil dens naturlige rolle å beskytte palmeblader fra sol og UV fortsatt være i kraft når den brukes på bilens eksteriør ved å hindre oksidering og falming. Carnauba gjør alt dette på en gang, samtidig som den gir lakken den eksepsjonelle og uimotståelige glansen. Den legger seg som en tynn tynn hinne på toppen av lakken, beskytter godt, men blir langsomt "spist opp" av miljøet.

   

  Carnaubavoks er dermed en utmerket måte å beskytte lakken på fra de ulike miljøgifter som er vanlige i hverdagen. En grundig voksing med en ren kvalitets carnaubavoks vil vare omtrent 2-3 måneder. Give or take. Men ikke alle carnaubavokser er skapt like, og en rekke naturlige kvaliteter og renhetsnivåer, samt varierende mengder av voks i baseoppløsning, kan alle føre til store varierende priser. Det er verdt å merke seg at mange produsenter tilsetter syntetiske ingredienser slik som for eksempel PTFE (Teflon) for å øke holdbarheten samtidig som man bevarer de grunnleggende flotte egenskapene. Personlig er jeg glad i å bruke carnaubavoks i sommerhalvåret. Når vinteren trer over dørstokken er det midlertidig sealeren som kommer til sin rett.

   

  • Voks består av naturlige ingredienser.
  • Som regel enkelt å jobbe med.
  • Veldig varierende, men som regel fra 2-3 måneders holdbarhet.
  • Store prisforskjeller alt etter produsent og kvalitet.
  • Gir uslåelig naturlig glans, varme, dybde og wet-look.
  • Flytende eller fast form.
  • Varierende herdetid, men må ofte stå i opp til 12 timer for maks holdbarhet.
  • Noen vokser, vi kan kalle dem "hybrider", inneholder også tilsatte syntetiske stoffer for å øke beskyttelse og holdbarhet.

   

  Sealer
  Sealere er også laget for å beskytte bilens lakk mot blant annet luftforurensning, metallpartikler, salt, sur nedbør, sterk sol og UV-stråler. Men i motsetning til naturlig carnauba-voks inneholder sealere utelukkende syntetiske og menneskeskapte ingredienser. Gjerne forskjellige polymer og akryl. PTFE (Teflon), som nevnt tidligere, er også her veldig populært for å skape ekstrem motstandsdyktighet overfor elementene og for å gi meget god holdbarhet. Når en sealer blir påført vil den kjemisk binde seg til lakken i større grad enn voks.

   

  • Sealer består av syntetiske ingredienser.
  • Varierende, men som regel fra 6-12 måneders holdbarhet.
  • Gir gjerne et kaldere og hardere, men allikevel speilblankt resultat med høy grad av refleksjon.
  • Varierende, men som regel enkelt å jobbe med.
  • Flytende eller fast form.
  • Gjerne litt rimeligere i innkjøp enn god carnauba-voks.
  • Varierende herdetid, men gjerne opp mot 12-24 timer for at de syntetiske stoffene skal få bundet seg til lakken.

   

  Coating
  I de senere årene har etterspørselen etter langvarende beskyttelse økt, og utviklingen og produsering av nye produkter følger deretter. Coatinger er nok siste skrik innen lakkonservering. På lik linje med sealere er coatinger laget av ulike syntetiske stoffer som kjemisk reagerer og binder seg til lakken.

   

  • Syntetiske ingredienser.
  • Uovertruffen holdbarhet, varierende, men gjerne helt opp til 2 år.
  • Ripeforebyggende.
  • Kan være krevende å jobbe med for nybegynnere.
  • Flytende form, nesten som vann.
  • Ofte mer kostbare i forhold til gjennomsnittlige vokser og sealere.

   

  lakkbeskyttelse-ilu_zpshvg4rtxt.jpg

   

  Anbefalte produkter:

  • Voks: 
  • Sealer:
  • Coating:
  • Fine påføringspads for voks eller sealer. Coating legges som regel med egne påføringskluter som følger med.
  • En god del rene og fine mikrofiberkluter som kun brukes til lakk. Brukes til å buffe av restene av LSP. Husk at man som regel må kaste mikrofiberklutene som brukes til å buffe av coating..
  • IPA/"Wipedown"
   • Du kan gjerne ha en såkalt "wipedown" til å få bort oljerester fra poleringsmiddelet. Dette kan kjøpes ferdig, eller du kan lage din egen ved hjelp av 50/50 batterivann og Blårens.
   • Eller evt. en litt sterkere blanding av Surfex HD for å vaske over bilen etter polering.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Sørg for at bilen er vasket grundig, gjerne med bruk av clay og polering for å skape en glassklar overflate. Dette letter arbeidet når du skal legge på beskyttelse.
  2. For å fjerne eventuelle rester av polish og oljer bør du vaske over bilen med enten wipedown/IPA eller Surfex HD el.l. Hvis sistnevnte: Spyl deretter av og tørk på nytt.
  3. Finn frem LSP og fine påføringspads. Bilen må som oftest stå skyggefullt. Se produktanvisninger. 
  4. Sørg for til en viss grad å mette hele overflaten på påføringspadden med voks eller sealer. Innen rimelighetens grenser selvsagt. Dette kan du gjøre ved å gni den forsiktig ned i boksen, eller ved å bruke fingeren til å dra den utover dersom du har en flytende LSP
   1. Dette punktet og de neste gjelder ikke for coating! For coating må du nøye følge anvisningene som fulgte med ditt produkt. Eller spørre her på forumet  
  5. Arbeid med ett panel av gangen. Påfør LSP med påføringspadden i noenlunde rette bevegelser. For all del ikke bruk press. Sørg for å dekke alle steder. VIKTIG! LSP må påføres tynt tynt tynt. Legg heller to tynne lag enn ett tykt. Det andre laget etter at første lag har herdet (punkt 7). Unngå å få LSP på plast- og gummilister osv. da noen produkter inneholder stoffer som kan sette hvite merker.
  6. La LSP tørke/"haze" etter produktets anvisninger. Noen produkter skal buffes av ganske umiddelbart, andre skal ligge på lakken en stund før de fjernes. Buffing gjøres med din mykeste og selvfølgelig helt rene mikrofiber som kun har vært brukt på ren lakk. Tørk forsiktig over til restene av LSP er borte og lakken er flott og blank. Brett mikrofiberkluten fortløpende så du alltid har en ren side.
  7. Etter buffing må LSP'en få tid til å herde. Dette er stort sett alltid et krav for å maksimere holdbarhet. Noen produkter herder ila. et par timer. Andre ofte opp mot 12-24 timer. Se produktanvisninger.
  8. Du kan legge et ekstra lag om du ønsker det etter at det første har herdet. Ved å gjøre det er du 100% sikker på at alle steder er optimalt beskyttet, og i mange tilfeller kan holdbarheten forlenges med to lag.
  9. Ferdig!

   

  Tanker
  Som med mye annet håndarbeid er et godt utført forarbeid og riktig bruk av produkt svært viktig for å sikre flott utseende og optimal holdbarhet på LSP. Det er samtidig viktig å huske, til tross for hva som beskrives ovenfor, at glans og finish i hovedsak er et resultat av polering (del 6), ikke påføring av LSP. LSP er beskyttelse for lakken, og vil i mye mindre grad endre lakkens utseende (kanskje med unntak av såkalt "Cleaner Wax"). Du kan ikke forvente å oppnå flotte resultater på slitt, livløs og falmet lakk kun ved å tilføre voks eller annen LSP. Junkman fra DetailingWorld diskuterer dette i denne videoen.

   

  Om du ønsker å lese tester av et utvalg ulike LSP'er kan du ta en titt på disse glimrende trådene:

  http://www.detailersclub.no/forums/topic/23298-fusso-5mnd-etter/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/23590-test-collinite-845-vs-bh-finis/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/22821-test-av-4-stk-voks-resultat-etter-9mnd/

   

  Interiør

  >>>>>    Del 8    <<<<<

   

  Vask og rens av interiøret er en viktig del av bilpleien. Det er tross alt i kupéen du skal innfinne deg og bruke mest tid når du er ute og kjører. At naboen ser at du har gatas blankeste bil er én ting. Men at du selv ser og kjenner det når du farter av gårde er en annen. Deilig er det å få fjernet smuler, hår, sand, steiner, kaffesøl og det som værre er. Det er utrolig hva som faktisk finnes av snusk i en bil. Bare se Top Gear sesong 16 episode 4 (Fra 06:55)... :excl: (mulig det kommer opp dum reklame/spam i nye faner når du trykker "Play" første gang)

   

  interioslashr-2-ilu_zpserqyvirr.jpg

   

  Anbefalte produkter:

  • God støvsuger.
   • Gjerne med ulike munnstykker for å komme til i kriker og kroker.
  • Interiørrens/APC (All Purpose Cleaner).
  • Mikrofiberkluter som ikke skal brukes på lakk senere.
  • Skinnrens og -pleie dersom du har skinnseter som trenger pleie.
   • Swissvax leverer meget gunstige produkter og er godt likt av mange entusiaster. Swissvax Leather Care Kit; koster litt mer enn mange andre tilsvarende produkter, men er sannsynligvis enklere i bruk samtidig som det gir uovertruffent resultat og god lukt. Men smaken er som baken...
   • Chemical Guys Skinnpleiesett er heller ikke tapt bak en vogn!
   • Til Alcantara-skinn må du ha et eget produkt, for eksempel Swissvax Alcantara Cleaner.
  • Tekstilforsegling.
   • Ikke noe "must", men du kan med fordel sette inn seter med tekstilforsegling hvis du er redd for flekker. Spesielt dersom du har lyst interiør. Unger i bil med is og sjokolade er ofte en dårlig match. 
   • Beskytter mot de fleste flekkene i mange måneder.
   • For eksempel Gtechniq I1 eller Chemical Guys Fabric Guard.
  • Q-tips og en liten børste.
   • Ikke et "must have" men billig og kjekt for de som tar bilpleien og detaljene ett steg lengre.
   • Veldig fint for å fjerne smuss på trange steder.
  • Rensemaskin eller våt(støv)suger.
   • Absolutt ikke et "must have", men har du ekstra skittent interiør (tekstil) kan du med fordel anskaffe eller låne en.
   • Kanskje noen her på DCN med rensemaskin bor i nærheten av deg og kan være behjelpelig? :)
  • Tekstilbørste dersom du skal rense interiøret.

   

  rydde-ilu_zpsrtqsfzg1.jpg

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Start med å tømme bilen for alle løse ting. Søppel, penner, papir, solbriller, ladere, gamle brusflasker, barneseter, hundebur, paraplyer, hansker, pledd, puter osv. osv. Alt som skal kastes, kastes. Alt som skal inn i bilen igjen kan du legge i en pose inntil videre. Er du sikker på at du fremtidig trenger alt du tar ut av bilen? Jo mindre rot, jo bedre. Ikke glem midtkonsollen og bagasjerommet! :)
  2. Gulvmattene og eventuelle beskyttelsestrekk under barneseter eller hundebur skal også ut. Disse kan du legge pent et sted der du kan støvsuge, vaske og rense dem senere.
  3. Deretter støvsuger du hele bilen. Bruk maksimal sugeevne da skitt og sand lett graver seg dypt ned i tekstilen i fotbrønnen. Bruk gjerne ulike munnstykker for å komme til over alt. Flytt setene helt fram og helt tilbake dersom det er nødvendig for å få plass. Sørg for å støvsuge sømmene i setene da det ofte legger seg mye skitt her.
   1. Å støvsuge uten munnstykke er fint i begynnelsen hvis det er mye steiner, gress eller sand i fotbrønnen.
   2. Tynne munnstykker er for eksempel gull verdt for å komme ned ved siden av og rundt seter, mellom sete og seterygg, og i festekanalen som setet sklir frem og tilbake på når du justerer lengden.
   3. Munnstykker med børster på er godt å ha til dashbord, instrumentpaneler, lufteventiler, skinnseter og vinduskarmer. VIKTIG! Du bør bruke et munnstykke med børste på da de harde kantene på andre munnstykker risikerer å lage merker og riper i plasten på for eksempel dashbord og dørtrekk.
   4. Brede flate munnstykker kan brukes på store områder av tekstil. Seter og bagasjerom for eksempel.
  4. Ferdig støvsugd finner du fram interiørsprayen. Spray litt på en brettet mikrofiberklut (ikke direkte på interiøret) og tørk grundig over ratt, dashbord, instrumentpanel, karmer, dørtrekk, midtkonsoll osv. osv. Ikke glem pedaler, solskjermer, "setebeltedispenser" og bagasjerom! For å komme til i for eksempel lufteventiler eller under knapper for vindusheis kan du bruke en liten detaljkost eller Q-tips. Vask de reneste stedene først.
   1. Tekstil mot tekstil har en tendens til å skape friksjon og etterlate seg fibrer. Har du mørkt interiør kan det være lurt å bruke mørkfargede kluter. Lyst interiør er glad i lyse kluter. Spesielt hvis du skal fjerne flekker i taktrekk eller lignende stoff. Så slipper du at små mikrofiberhår med kontrastfarge setter seg igjen i interiøret.
  5. Stoffseter - Tekstilrens og tekstilforsegling:
   1. Tekstilrens/APC med rensemaskin eller våtstøvsuger.
    1. Dersom du bruker bilen din mye og interiøret ikke har vært renset skikkelig tidligere vil det sannsynligvis være veldig mye mer møkkete enn først antatt. Det er ikke alltid nok bare å støvsuge grundig for å få perfekt resultat. Følg bruksanvisningene for rensemaskin eller våtstøvsuger dersom du velger å benytte deg av en slik.
    2. Sørg for at du har støvsugd setene/interiøret skikkelig først.
    3. Følg gjerne denne fantastisk fine guiden skrevet av Bernhard!
   2. Tekstilforsegling.
    1. Spray på interiøret som skal behandles og la tørke. Følg anvisningene til det spesifikke produktet du velger.
  6. Skinnseter - rens og beskyttelse:
   1. Swissvax:
    1. Rens og beskyttelse - Følg disse anvisningene.
    2. For Alcantara - Følg disse anvisningene.
   2. Chemical Guys:
    1. Rens og beskyttelse - Følg disse anvisningene.
  7. Innvendig ruterens er naturlig å ta sammen med interiøret. Anbefalte produkter og fremgangsmåte for dette finner du i del 10.
  8. Matter:
   1. Tekstil
    1. Bank av løs møkk først. Støvsug dem deretter grundig og legg dem på bakken et sted der det ikke er jord, sand og smuss. Eller heng dem opp hvis du har mulighet til det.
    2. Skyll av med hageslange eller høytrykkspyler først, og spray deretter på rikelig på med en APC, for eksempel Chemical Guys Green Clean.
    3. Jobb inn rensen med tekstilbørste og la det sitte noen minutter for å virke.
    4. Spyl deretter grundig av, enten med hageslangen eller HT.
    5. Du kan med fordel benytte en rensemaskin eller våtstøvsuger sammen med stegene ovenfor før du henger mattene til tørk.
   2. Plast/gummi
    1. Bank av løs møkk, legg dem på bakken et sted der det ikke er jord, sand og smuss, eller heng dem opp, og skyll dem grundig med høytrykk på begge sider.
    2. Spray på rikelig med APC, for eksempel Chemical Guys Green Clean. Du kan også bruke litt sterkere utblandet Surfex HD først hvis det er mye kliss og møkk på mattene.
    3. La rensen virke noen minutter før du vasker dem rene med en svamp, kost el.l. Sørg for å komme godt til i kriker og kroker.
    4. Skyll av og heng dem til tørk.
    5. Etter tørk kan du med fordel friske opp mattene dersom de har blitt grå og stygge. Swissvax Pneu eller Scholl Boost skal være kurante for den jobben.
  9. Legg ting du tok ut av bilen tidligere på plass, og voilá du er ferdig. Fremover banker du skoene av før du drar dem inn i bilen! :)

   

  interioslashr-3-ilu_zpsgqgl8abx.jpg
  interioslashr-4-ilu_zpsczhmonx9.jpg

   

  Tanker

  Interiørvask er utmerket på dager der været kanskje ikke tillater utvendig vask på grunn av for mye sol. Finn frem utstyret allikevel, sett på radioen og kos deg. Ikke glem å drikke nok væske :thumbup:.


  Les mer:

   

  Detaljer

  >>>>>    Del 9    <<<<<

   

  Prikken over i'en innen bilpleie er de små tingene, som i utgangspunktet virker unødvendige, men som til slutt er med på å løfte helhetsinntrykket av alt du har oppnådd hittil. Slike småting er fine å gjøre hvis du har tid. Og når du virkelig blir bitt av bilpleie-basillen, ja, så blir det tid :) Punktene som blir beskrevet under er individuelle og det er derfor helt opp til deg hva du ønsker å gjøre og i hvilken rekkefølge. Bruk god tid så du ikke må gjøre dobbeljobb eller senere irritere deg over småting som ikke ble gjort skikkelig første gang.

   

  Det er greit å huske på at plastikk og gummi ikke er samme ting. Førstnevnte er et syntetisk materiale, mens sistnevnte er et naturprodukt. Legg merke til at mange produkter kan brukes både til plastikk og gummi, mens andre ikke kan. Noen kan brukes både på eksteriør og interiør. Les bruksanvisningene til ditt produkt.

  Produkteksemplene under er valgt for å vise gode produkter og for å understreke at det er et hav av dem tilgjengelige. Mange flere enn de du ser her. Undersøk på forumet eller start en tråd hvis du er usikker på hva du skal velge :).

   

  Anbefalte produkter:

  • Utvendig plastfornyer
  • Innvendig plastfornyer
   • Frisker opp og beskytter plastinteriør mot solstråler/UV og skitt. Det kan hende at du velger å gå for en plastfornyer som kan brukes både utvendig og innvendig.
   • For eksempel GTechniq C6 eller Carpro Perl.
  • Gummifornyer
   • Tilfører nytt liv i gamle tørre gummilister og sørger for fremtidig beskyttelse. Hjelper også til med å hindre at dører fryser igjen vintertid ved å holde den myk og vannavstøtende.
   • For eksempel GTechniq C4 eller Swissvax Seal Feed.
  • Metallpolish
   • Til diverse metallister og eksosstuss i for eksempel børstet aluminium eller ekte krom.
   • For eksempel GTechniq M1 eller Autosol.
   • "Chrome plating (less commonly chromium plating), often referred to simply as chrome, is a technique of electroplating a thin layer of chromium onto a metal or plastic object. The chromed layer can be decorative, provide corrosion resistance, ease cleaning procedures, or increase surface hardness. Sometimes a less expensive imitator of chrome may be used for aesthetic purposes." - Wikipedia
   • Vær derfor oppmerksom på at chromedetaljer på din bil ikke nødvendigvis er ekte krom (metall). Det kan i stedet være et billigere alternativ hvorpå metallpolish ikke har noen effekt, og hvor vanlig fint poleringsmiddel fungerer like bra. Metallpolish inneholder ofte slipemidler som kan medføre riper i "imitasjonskrom". Ekte krom er i mye større grad ripebestandig.
  • Dekkfornyer
   • Beskytter og gjør brune og falmede dekksider svarte og fine igjen. Gjør som regel særdeles stor forskjell på det helhetlige sluttresultatet av bilen. Fås "glossy" og matt alt etter hva du ønsker på din bil. Som sagt; smaken er som baken...
   • For eksempel Swissvax Pneu Matt, Carpro Perl eller Black Pearl.
  • Plastfornyer for hjulbuer
  • Nedgraderte mikrofiberkluter. Bruk gjerne mørke kluter på svart plast så du ikke etterlater for eksempel tydelige gule eller oransje fibrer på finishen.
  • Påføringspads el.l. for de ovenstående produktene.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Utvendig plastfornyer:
   1. Sørg for at bilen er vasket og tørket.
   2. Du kan med fordel legge litt maskeringstape rundt områdene du skal behandle for å hindre at plastfornyer kommer på lakken. Det er ikke krise om dette skulle skje, men gir deg litt ekstrajobb.
   3. Følg produsentens anvisninger for påføring av plastfornyer. De fleste produktene krever at du unngår kraftig direkte sollys.
   4. Tørk av overflødig produkt med en ren mørk klut.
  2. Innvendig plastfornyer:
   1. Sørg for å vaske interiøret som anvist i del 8 av denne guiden først.
   2. Følg produsentens anvisninger for påføring av plast- og vinylfornyer.
   3. Tørk av overflødig produkt med en ren mørk klut.
  3. Gummifornyer:
   1. Tørk først av gummilister med en fuktig klut for å fjerne evt. støv.
   2. Følg produsentens anvisninger for påføring av gummifornyer.
   3. Tørk av overflødig produkt med en ren mørk klut.
  4. Metallpolish:
   1. Finn frem en ren og utmerket mikrofiberklut. Ikke velg en av de nyeste, men gjerne en som har blitt nedgradert tidligere. Eller en påføringspad.
   2. Påfør en liten mengde polish (en liten ert) på kluten/paden og jobb inn middelet på området du vil behandle. Dette området skal selvfølgelig være vasket og rent fra før.
   3. Finn deretter frem en annen klut og "buff"/polér forsiktig over for å fjerne eventuelle rester av polishen og for å få frem glansen.
   4. På eksosstusser med krombelegg vil du virkelig kunne se forskjell. Her kan du også gjerne legge på voks for ekstra beskyttelse mot fremtidig smuss hvis du tar det hele ett steg lenger.
  5. Dekkfornyer:
   1. Sørg for at dekk og felger har blitt vasket skikkelig som anvist i del 3 av denne guiden. Dekksidene må være tørre.
   2. Noen dekkfornyere skal påføres med påføringspad, -svamp eller -pensel og noen skal sprayes. Jeg vil ikke anbefale sistnevnte da du rask risikerer å spraye dekkfornyer alle andre steder enn der du hadde tenkt. Det gir deg mye ekstraarbeid. Les på pakningen om hva som gjelder for ditt produkt. De fleste produktene krever at du unngår kraftig direkte sollys.
   3. De fleste produktene krever at du bruker en ren mørk klut for å fjerne overflødige rester.
   4. Dekkfornyer skal ikke påføres dekkets kontaktflate mot veien.
  6. Plastfornyer for hjulbuer:
   1. Sørg for at hjulbuer har blitt vasket grundig og er tørre.
   2. Påfør produkt etter produsentens anvisninger. Chemical Guys Bare Bones kan sprayes på. Polytrol påføres med en nedgradert mørk mikrofiberklut eller en påføringspad/svamp.

   

  detaljer-1-ilu_zpssmfgwupz.jpg

   

  Tanker

  Det er ofte de små ekstra detaljene som gjør at din bil skiller seg ut fra mengden. Samtidig er det gjerne også disse tingene som gjør at du blir hekta. Lykke til:)

   

  Les mer:

  http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=190030 (chrome-shining)

   

  Glassrens og -forsegling

  >>>>>    Del 10    <<<<<

   

  Sist men ikke minst! Vi har nå kommet til den avsluttende delen i denne bilpleieguiden. I hvert fall med tanke på grunnleggende bilpleie. Jeg håper at du liker det du har lest så langt, og at du kanskje har lært en ting eller to.

   

  Når du kjører bil er synet den sansen som er viktigst for deg og dine medtrafikanters sikkerhet. Det kan vi vel alle si oss enige i. Derfor er det viktig at alle rutene du skal se ut gjennom er helt rene og gir deg best mulighet for å se alt som skjer utenfor bilen. Du har kanskje opplevd en sen sommerdag å kjøre rett mot en lavthengende sol. Plutselig så er hele frontruten hvit og gul og du ser absolutt ingenting på grunn av lysskjæret. Et lysskjær som gjerne skyldes skitt, riper, trafikkfilm osv. på glasset. Slikt er farlig. Så ved å følge punktene i denne delen forebygger du at solen tar fra deg utsikten din. Samtidig er det jo litt kjipt å bruke mange timer på å shine bilen fra topp til tå... dekk... og så hoppe over rutene. Dette er en kosejobb :)

   

  Anbefalte produkter:

  • Glassrens
  • Mikrofiberkluter
   • Gjerne noen som er beregnet til glass da disse ikke loer.
  • Lofritt tørkepapir
   • Du kan med fordel ha litt lofritt tørkepapir ved siden av for å tørke og polere bort rester av glassrensen. Mikrofiber er ikke alltid like godt til dette på glass. "Torky" som du får kjøpt på din lokale matvarebutikk er utmerket.
  • "Wipedown"/IPA
   • Du kan gjerne ha en såkalt "wipedown" til å få bort oljerester el.l. og evt. striper fra glassrensen. Dette kan kjøpes, eller du kan lage din egen ved hjelp av 50/50 batterivann og Blårens.
   • Wipedown/IPA er fint for å få en krystallklar overflate etter at du har brukt glassrensen for å fjerne smuss, fettflekker og trafikkfilm fra rutene.
   • Ikke bruk wipedown/IPA på innsiden av ruter med solfilm!
  • Glasspolish og -forsegling (utvendig!)
   • For eksempel GTechniq G4 og G5, Max Protect Ultimate Glass Coat eller Nanolex Glass Ultra Set.
   • Ypperlig for å få vann til hurtig å prelle av rutene når bilen er i fart. Slik minimerer du bruk av vindusviskere. Samtidig blir fremtidig vask og vedlikehold av rutene utvendig enklere, og insekter, sevje og kvae fester seg ikke like godt. Vinterstid vil heller ikke is ha like godt feste, og skrapingen blir dermed lettere.
   • Du bør alltid bruke glasspolish (ikke det samme som glassrens) før glassforsegling. Dette for å skape maksimal feste og holdbarhet.
   • Du kan gjerne bruke poleringsmaskin og fin pute sammen med glasspolish. Det letter arbeidet og du slipper såre og støle armer :)

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  Innvendig glassrens

  1. Spray på glassrens enten direkte på ruten eller på en ren og brettet mikrofiberklut beregnet for glass. Vask ruten grundig helt ut i kantene. Ikke glem årulle ned vinduet et par cm og vask kanten også. Sørg for å tørke bort overspray av glassrens på dashbord, karmer osv. før det tørker.
  2. Tørk deretter over med lofritt tørkepapir til all glassrensen er borte fra ruten.
  3. Gjenta gjerne steg 1 og 2 en ekstra gang med en annen side av kluten, eller ny klut, og nytt tørkepapir. Gjenta igjen hvis det er nødvendig. Du kan gå ut av bilen, lukke dørene og bruke solens gjenskinn for å se om du har gjort det bra nok, eller om det fortsatt er striper og hologrammer.
  4. Bruk wipedown/IPA og tørkepapir dersom du sliter med å striper og hologrammer på ruten. Må ikke brukes på solfilm!
  5. Ferdig! Lykke til med frontruten, for den kan være en skikkelig prøvelse noen ganger. Gi aldri opp! :)

   

  Utvendig glassrens og -forsegling

  1. Dersom du bare skal vaske over rutene, uten å legge forsegling, så sprayer du på glassrens og tørker over med en egnet mikrofiberklut og tørkepapir én enkelt gang. Det skal ikke være nødvendig med mer jobb ettersom du jo allerede har vasket bilen utvendig.
  2. Skal du legge glassforsegling er det ikke nødvendig å utføre steg 1 så lenge bilen er vasket.
  3. Bruk en glasspolish før du legger forsegling. Slik sikrer du maksimal heft og holdbarhet. Følg produsentens anvisninger. Ofte kan du, som sagt, gjerne benytte en finere poleringspute med maskin for å jobbe inn glasspolishen kjappere enn for hånd.
  4. Tørk bort rester av glasspolish med en fuktig klut. Spray på wipedown/IPA og tørk over igjen med en annen tørr klut så ruten er 100% ren.
  5. Du er nå klar for å legge på glassforseglingen. Følg produsentens anvisninger til punkt og prikke.
  6. De fleste glassforseglingene trenger tid for å herde uten å bli utsatt for hverken kjemi eller regn. Gjerne opp mot 12-24 timer. 

   

  Les mer:
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/18672-adam-glass-sealant-vs-nanolex-glass-ultra-vs-rainx/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/9989-test-nanolex-glass-ultra-vs-diverse/

   

   

  Våtsliping

  >>>>>    Del 11    <<<<<

   

  Våtsliping er en effektiv metode for å fjerne defekter i lakken som ellers ville kreve et veldig grovt poleringsmiddel, grove pads/ullpad og mye jobb. Våtsliping er ofte tryggere for å fjerne omfattende defekter fordi du har bedre kontroll. Så lenge du gjør det riktig selvsagt... Hvis du prøver å bruke en ullpad og grovt poleringsmiddel for å fjerne en ripe, og du tilfeldigvis holder maskinen over området et par sekunder for lenge, vil det ta av mer av klarlakken enn du ønsker, og det kan i verste fall også medføre at du brenner rett gjennom lakken. Det er mer forutsigbarhet med våtsliping ettersom det er en langsommere prosess, slik at du mer nøyaktig kan se hva du har oppnådd, og det gir deg mer kontroll over hvor mye klarlakk som fjernes.

   

  Lakkdefekter som bilpleiere vanligvis bruker våtsliping til er blant annet for fjerning av riper og "appelsinlakk", oppfrisking av lykter (se del 12), samt siste steg i reparering av steinsprutskader (se del 13). Dette er defekter som ofte ikke ikke kan poleres og fjernes trygt bare med en ullpad og grovt poleringsmiddel. Men uansett hva du ønsker å utbedre ved hjelp av våtsliping bør du være litt kritisk i din avgjørelse av om du faktisk skal eller ikke skal benytte deg av denne metoden. For du  være i stand til å polere bort våtsliperipene etter at du har fjernet lakkdefekten. Og derav må du aller først sikre deg at du har utstyret som må til for å gjenopprette lakkens glans - du  ha poleringsmaskin.

   

  Anbefalte produkter:

  • Rent lunkent vann i en skål/bøtte.
   • For å bløtgjøre papiret før bruk. Du bør legge papiret i bløt minst 30 minutter før bruk for å gjøre det føyelig. Papiret vil da i større grad "klistre" seg til lakkoverflaten og gi en jevnere sliping.
   • Gjerne med litt såpe i for å gi bedre glid til papiret.
   • Ha også gjerne litt rent vann og såpe i en sprayflaske for enkelt å kunne fukte området du skal pusse på. Dette området må ha tilgang på rikelig vann ila. hele prosessen.
  • Våtslipepapir.
   • Bruk minimum 1500-kornet våtslipepapir av god kvalitet for å unngå unødvendige riper og ekstraarbeid. Det er anbefalt at du aldri avslutter med noe mindre enn 2000. De vanligste gradene er 1500, 2000, 3000 og 4000.
   • Eventuelt Rupes Duetto Våtslipekit hvis du har Rupes Duetto DA-maskin. Meget fint for større områder! Se og les hvordan lenger ned under "Fremgangsmåten er som følger".
  • Slipekloss til papiret.
   • Gjerne en i gummi for å minimere risiko for å skade lakken dersom den skulle skli ut av papiret.
   • Hjelper deg med å slipe jevnt og skånsomt. Pusser man på større områder med bare fingrene som støtte bak papiret kan man ende opp med "spor" i klarlakken. Dette er selvfølgelig ikke noe stort problem da de fleste ikke ser slikt etter polering. Men jeg syns at skal man først begi seg ut på våtsliping så bør man gjøre det rett og med riktige verktøy som ikke koster mange kronene.
  • Poleringsmaskin, poleringsmiddel og puter/pads.
   • Roterende eller DA.
   • Poleringsmiddel, grovt og finish. For eksempel Menzerna FG300/400 og PF2500/FF3000/SF4000.
   • Puter/pads, grove/medium og fine.
  • Mini våtslipekit
   • For pussing etter fylling av steinsprutskader o.l. Kan også fint brukes dersom du kun skal pusse ned små områder. Unødvendig å jobbe på store områder for små reparasjoner.
  • Mikrofiberkluter
   • For tørking av vann, og senere rester av poleringsmiddel.
  • Maskeringsteip.
   • Avhengig av hvor du skal våtslipe. Inntil lister og detaljer som kan bli skadet av slipepapiret.

   

  Fremgangsmåten er som følger (for hånd):

  1. Sørg for at bilen, eller i hvert fall området du skal våtslipe, er vasket grundig og clayet.
  2. Legg maskeringsteip på ting rundt området der du skal våtslipe for å hindre at du kommer borti dem. Kanter, lister, lykter, emblemer osv. Du bør legge 2 eller 3 lag tape på ekstra utsatte steder.
  3. Våtslipepapiret må selvfølgelig være vått og ha ligget i bløt minst 30 min før bruk.
  4. Klipp eller riv en bit av arket så det passer rundt slipeblokken og dekker hele undersiden. Du må kunne holde papiret fast med fingrene på siden av blokken.
  5. Start våtslipingen ved å spraye godt med vann (gjerne med litt såpe) på papiret og på området du skal pusse. Før slipepapiret frem og tilbake i rette bevegelser. Ikke beveg det i sirkler eller på kryss og tvers. Frem og tilbake i samme retning, altså.
  6. Sørg for å fukte/skylle papiret ofte i bøtta/bollen med vann. Dette fjerner klarlakkrester samtidig med at det tilfører vann på området du jobber med. Spray rikelig med vann på området ila. prosessen. Du kan også hente frem hageslangen og la rent vann skylle konstant over området.
  7. Hvor lenge du skal pusse over samme område for å fjerne lakkdefekter er avhengig av mange faktorer. Og det er dermed ikke mulig å gi et konkret svar utover at du selvsagt må pusse til defektene er borte. Du bør skylle området og tørke bort vann med en ren mikrofiberklut en gang i blant for å sjekke fremgang.
  8. Når du er godt på vei og defektene så smått virker å bli borte bør du skifte til et finere slipepapir (minimum 2000) for å glatte ut grovere sliperiper. Det vil da være lettere for deg å polere etterpå. Skift sliperetning med 90 grader.
  9. Når du er fornøyd med resultatet, skyller du området igjen, tørker du bort vann og finner frem poleringsmaskin, passende grov pad og passende grovt poleringsmiddel. Jeg bruker betegnelsen "passende" da du ut i fra ditt eget utstyr må velge det som er riktig og optimalt for å fjerne sliperipene og få frem glansen på nettopp din bil.
  10. Anbefalt er at du polerer i to steg, først med grovere middel for å fjerne riper og deretter finere for glans. Bruk fremgangsmåten som beskrevet i del 6 av denne guiden, eller sjekk linkene til DetailingWorld om polering med roterende og DA.
  11. Ikke glem lakkbeskyttelse til slutt!

   

  ALTERNATIV - Våtsliping med Rupes Duetto:

  1. Følg gjerne anvisningene i "Bilpleiekongens" video om våtsliping med Rupes Duetto, med unntak av et par småting som jeg mener burde vært gjort annerledes :P
   1. Bruk litt mer vann/smøring.
   2. Unngå å sprute lakkrester og polish på plastdetaljer og viskere.
   3. Ikke bruk samme klut til å tørke av både vann (med lakkrester?) og polish. Bruk én til å tørke vann og én til polish.
   4. Brett kluten din pent når du tørker av vann og polish. Hvorfor?

   

  Tanker

  Et lite tips; hvis du kan kjenne en ripe med fingerneglen din, eller hvis du ser at ripen har gått helt gjennom til grunningen, vil du mest sannsynlig ikke kunne fjerne den uten å gå mer grundig til verks. Derav lakkfylling først og så våtsliping. Start gjerne en tråd her på forumet og spør om dette, eller sjekk del 13 da denne kan gi deg gode tips :).

   

  Les mer:

  http://www.detailersclub.no/forums/topic/22390-test-hvor-mye-lakk-slipes-bort/
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/21680-test-våtslip-med-rupes-duetto/

   

   

  Polering av plastlykter

  >>>>>    Del 12    <<<<<

   

  Blanke lykter tar seg ikke bare ekstremt bra ut på en nyvasket og polert bil. De er også viktige for sikkerheten. I løpet av bilens levetid vil den, som du sikkert vet og har skjønt, bli utsatt for elementene tilnærmet konstant. Lyktene på bilen vil etterhvert falme og bli matte på grunn av sollys og skitt. Takk til Christer for bruk av bilder og tips.

   

  Anbefalte produkter:

  • Poleringsmaskin, -middel, og -pads.
   • DA-maskin eller roterende
   • For eksempel Scholl S03 Gold eller Menzerna SHC300/FG400
  • Våtslipeutstyr.
   • Se del 11.
  • Rene mikrofiberkluter.
  • Langvarig UV-beskyttelse.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Sørg for å vaske over området du skal behandle for skitt og løse partikler.
  2. Masker grundig opp kantene rundt alle lyktene du vil polere. Legg gjerne flere lag tape.
  3. Før du eventuelt begir deg over på våtsliping av lyktene bør du først se om du kan oppnå tilfredsstillende resultat kun ved hjelp av polering.
  4. Start med en grov polish på medium/grov pute før du avslutter med en finere. Akkurat slik man gjør på lakk. Pass på temperaturen hvis du bruker roterende.
  5. Dersom du ikke klarer å oppnå resultatet du ønsker med bare polering tester du ut våtsliping i neste steg. Dette steget vil i høyere grad kunne korrigere skikkelig nedslitte lykter.
  6. Bruk passende grovkornet våtslipepapir. Begynn med noe ala P400/800 for hånd og jobb deg videre til P1200/1500, før du avslutter med P2000/4000. Du kan også gjerne bruke Rupes Duetto sitt våtslipekit hvis du har dette og hvis lyktene er såpass store at det er nyttig rent arbeids- og plassmessig.
  7. Polér over det våtslipte området med en grov polish for å få tilbake den blanke finishen.
  8. Husk alltid å beskytte lyktene mot UV-stråler ved å legge på forsegling i form av langtidsholdbar voks eller coating. Man får også kjøpt egen UV-beskyttelse.
  9. Ferdig.

   

  lykter-ilu_zpsrsn3rroi.jpg

   

  Les mer:

  http://www.detailersclub.no/forums/topic/10060-christers-bilpleielogg/?page=16#comment-380221
  http://www.detailersclub.no/forums/topic/7214-guide-oppfrisking-av-plastlykter/

   

   

  Reparering av steinsprutskader

  >>>>>    Del 13    <<<<<

   

  Når våren endelig dukker opp i mars, april og mai og snøen og isen smelter er det dessverre høysesong for steinsprutskader over alt i Norge. Flere kjører fortsatt gjerne med piggfrie vinterdekk i kombinasjon med grov strøing av veiene. Piggfrie vinterdekk samler opp og slenger flere steiner enn andre dekktyper. Ved høy hastighet slipper grusen, og det oppstår steinsprutskader. Slike skader er utrolig irriterende, ikke bare fordi finishen blir ødelagt, men også fordi du risikerer rustangrep som etter tid vil gjøre alt værre. Så hva kan du gjøre selv for å fikse dette?

   

  For lakkskader følger du fremgangsmåten under. For dype glasskader bør du fortest mulig komme deg til en glasspesialist som for eksempel Riis Bilglass eller Hurtigruta Carglass. Forsikringen din dekker reparasjon eller skift av frontrute mot en mindre egenandel, som du kanskje allerede har opparbeidet deg. Tips: får du steinsprutskade i ruta bør du umiddelbart sette en liten teipbit over skaden for å hindre at smuss og vann trenger dypt inn i glasset.

   

  Anbefalte produkter:

  • Baselakk og klarlakk.
  • Tannpirkere.
   • Brukes til forsiktig å legge ny lakk i lakksåret.
  • Små Post-It lapper
   • Disse kan du bruke for enklere å lokalisere og synliggjøre steinsprutskader.
  • Diamantslipestifter.
   • Disse er ypperlige for å rense lakksåret for rust og smuss før du fyller i lakk, uten å skade det omkringliggende.
  • Wipedown/IPA eller silikonfjerner.
   • Brukes for å rense lakksåret for å gi maksimal heft for ny lakk.
  • Våtslipeutstyr.
   • Se del 11 ovenfor.
  • Poleringsmaskin, -middel og -pads.
   • Se del 6 ovenfor.
  • Rene mikrofiberkluter.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Undersøk bilen for lakkskader og marker alle steder som trenger reparasjon med en liten Post-It lapp. Sjekk panser, støtfanger, frontskjermer, A-stolper og taket over frontruta.
  2. Dersom lakksåret går gjennom både klarlakk, baselakk og grunning helt ned til stålet i karosseriet må du rense det. Gjerne ved hjelp av diamantslipestiftene jeg linket til ovenfor. Hvis du lar rust ligge igjen under lakken vil du risikere at den bobler opp igjen når rusten utvikler seg senere.
  3. Bruk wipedown, IPA eller silikonfjerner med en ren mikrofiberklut eller små Q-tips for å vaske lakksåret helt rent for skitt og fett.
  4. Bland litt base og klarlakk i en liten ren beholder på størrelse med et fingerbøll eller bruskork. Du trenger ikke mye lakk og det er derfor unødvendig å blande for mye som bare må kastes senere. Bruk forholdene ca. 70% baselakk : 30% klarlakk. Rør grundig rundt med en tannpirker.
  5. Ta frem en ren tannpirker og dypp de første 4-5mm av tuppen i lakken. Legg forsiktig lakk i lakksåret slik at du kommer helt ut til kantene. Du må fylle lakksåret slik at høyden på det du fyller i matcher den eksisterende.
  6. La lakken herde i et døgn, gjerne lengre, før du går videre. Ofte trekker lakken seg litt sammen (krymper) når den tørker, og derfor kan det hende at du må gjenta steg 4-5. Det er viktig at lakken du legger i lakksåret, som sagt, bokstavelig talt er på høyde (++) med den eksisterende lakken rundt.
  7. Vask området du skal behandle og bruk clay for å fjerne nupper. Bruk våtslipeteknikkene i del 11 til å pusse ned lakktoppene på punktene du har reparert. Ikke jobb på et unødvendig stort område.
  8. Polér over området med passende grove og fine poleringsmidler og -pads for å få frem glans og usynliggjøre steinspranget.
  9. Legg ny LSP på området du har behandlet for å beskytte mot elementene.
  10. Ferdig.

   

  Les mer:

  http://www.detailersclub.no/forums/topic/12889-guide-hvordan-fjerne-steinsprut-og-småriper/
  https://www.youtube.com/watch?v=6xi3xmeO6C4

   

  Vask uten bruk av vann

   

  >>>>>    Del 14    <<<<<

   

  Man skulle tro at det å skrive innholdet til denne fjortende delen av guiden ville være som å banne i kirken. Og med tanke på alt vi har gått gjennom hittil virker det ikke langt fra må jeg innrømme. Men (!) det er heller ikke til å stikke under stol at det til tider vil være kjekt, for mange bileiere der ute i Norges land, å ha muligheten til å "vaske" bilen uten å måtte kunne finne frem vann, bøtter, høytrykkspyler og alt det andre som er nødvendig. Det er jo ikke sikkert at man har tilgang til slikt, for eksempel hvis man er borte hjemmefra, på hytta el.l. 
   

  Så hva gjør du hvis konstant strøm av rennende vann ikke er et alternativ? Kan du virkelig "vaske" bilen uten bruk av diverse kjemikalier i stegene som jeg har beskrevet ovenfor? Svaret er et nøye gjennomtenkt "ja" med et stort "HVIS" hengende rett etter :ph34r:. Det er nemlig ingen grunn til ikke å ha en skinnende ren bil! Men skal du benytte deg av såkalt "bøttefri vask" må du sørge for at bilen din innfrir visse forutsetninger. Og selvfølgelig må du også selv være nøye på å følge riktig instruks. Gjør du derimot dette kan du enkelt ha et skinnende rent bilhold i en viss periode selv uten bruk av rennende vann og mye utstyr.

   

  Jeg personlig mener at du kun bør benytte deg av denne metoden dersom... :

  • Du på ingen måte har mulighet til å vaske bilen på tradisjonelt vis innen rimelig tid.
   • Selvvask på den lokale bensinstasjonen vil jo for eksempel være å foretrekke fremfor denne metoden. 
  • Bilen ikke er noe nevneverdig skitten utover trafikkfilm, støv og lett smuss.
   • Større partikler som sand, grus, asfalt, tjære og veisalt på bilen innebærer at du i stor grad risikerer å skade og ripe lakken med denne metoden. Også selv om du er veldig forsiktig. Vent heller til du har et alternativ med vann, skikkelig forvask og håndvask.
  • Det er sommer.
   • Personlig ville jeg aldri ha brukt denne metoden utenom sommerhalvåret på grunn av større menger skitt, veisalt og piggstøv.
  • Du kun bruker produkter som er utviklet til nettopp denne typen "vask".
   • Det er en grunn til at jeg velger å anbefale nettopp ONR til denne metoden. Se hvorfor under.
  • Du nøye følger hvert punkt under uten unntak.
   • Hopper du over hvor gjerdet er lavest og risikerer å lage en masse riper? Ikke gjør det  

   

  Anbefalte produkter:

  • Optimum No Rinse (ONR).
   • Kan blandes ut alt etter hva du skal bruke produktet til. I dette tilfellet skal vi ha det på sprayflaske i blandeforhold ca. 1:2 (ONR:vann).
   • Inneholder polymer og virkestoffer som hjelper til med å innkapsle skitt og skånsomt løfte og fjerne det fra overflaten/lakken.
   • Gir god glid, etterlater ikke såperester og vil fordampe sakte uten å etterlate såkalte "waterspots".
  • En del gode mikrofiberkluter som er skånsomme og som har mulighet til å trekke til seg en del skitt.
   • Smuss setter seg i klutene når du bruker denne metoden og ikke vasker bilen med vann og HT på forhånd. Og selvom du vasker klutene grundig kan du risikere at smusset fortsatt sitter fast. Derfor bør disse klutene helst ikke brukes på lakken de gangene du vasker ved hjelp av tradisjonelle metoder med vann og HT. Dette for å minimere risikoen for riper. Finn heller frem noen andre i stedet.

   

  Fremgangsmåten er som følger:

  1. Først må du vurdere om du skal eller ikke skal benytte deg av denne metoden ut fra forutsetningene jeg nevnte ovenfor her. Det vil sannsynligvis være enklere og mer skånsomt dersom bilen er behandlet med en god lakkbeskyttelse. Denne vil jo som nevnt minke sjansen for at skitt får ekstra godt feste i lakken. Ripebestandige coatinger vil minke risikoen for å lage riper betydelig.
  2. Spray rikelig med ONR på området/panelet du vil vaske og vent litt mens den løser opp skitten. Nøkkelen til suksess med ONR ligger i å la produktet få tid til å virke/innkapsle skitt når du først har sprayet det på lakken. Vask de reneste stedene først.
  3. For å vite om det er klart for avtørking kan du spraye på enda litt ONR og se ved hjelp av trykket om møkka renner eller glir rundt på lakken. Hvis det gjør det er det klart.
  4. Ha en ren mikrofiberklut klar og spray denne på begge sider med 5-6 ganger så hele kluten er fuktig. VIKTIG! Brett den deretter pent to ganger så du har fire like store deler av kluten oppå hverandre. Sjekk denne linken for å se hvordan du bør brette dine mikrofiberkluter for optimal utnyttelse.
  5. Sprut et par ganger ekstra på den siden av kluten du vil tørke av med først. Benytt aldri en tørr klut!
  6. Du tørker av i rette linjer. Finn først ut om du vil tørke av fra høyre mot venstre eller omvendt. På horisontale paneler legger du kluten pent brettet flatt ned i den ene enden av panelet (med den ekstra fuktige siden ned selvsagt), og tar deretter pent og pyntelig tak i kanten/bretten på kluten slik at du kan dra den bortover til den andre siden av panelet uten å legge på press. På vertikale paneler må du følgelig holde hånden fast i kluten så den ikke faller i bakken og så den faktisk kommer nær lakken. Bare sørg for å ha kluten pent brettet og aldri legg nevneverdig press på den når du tørker over panelet, fortsatt i rette linjer. Ikke sirkelbevegelser!
  7. Gjenta steg 2-6 til du har vasket alle paneler over hele bilen. VIKTIG! For hver gang du har dratt kluten én vei over panelet (én passering) vil du sannsynligvis se en strek av møkk på tvers av kluten i den enden du holdt tak i ned mot lakken. For neste "passering" sørger du for å holde litt lenger inne på kluten slik at denne streken av møkk ikke kommer nær lakken. Du kan fint bruke én side av kluten til 2-4 passeringer alt etter hvor møkkete bilen er. Her må du selv vurdere ut fra hva du ser.
  8. Det skal ikke være nødvendig å tørke bilen.
  9. ALTERNATIV: Dersom du har tilgang til å fylle bare et par bøtter med rent vann vil du, i tillegg til fremgangsmåten ovenfor, kunne blande ut 30mlONR per 7,5L vann og bruke "to-bøtter-metoden". Dette vil være enda mer skånsomt.
   1. Spray ONR på lakken (steg 2-3 over).
   2. Mikrofiberkluten som du ellers ville sprayet med ONR vrir du i stedet opp i den ene bøtten.
   3. Vask over et lite område på bilen av gangen (i rette linjer) med den våte mikrofiberkluten.
   4. "Klapp-tørk" bilen med et rent mikrofiberhåndkle hvis det er nødvendig. Ikke dra/tørk det bortover lakken.

   

  Tanker
  Øvelse gjør mester. Alt som jeg har skrevet over er basert på at du ut fra dine observasjoner klarer å bedømme hva som er mest skånsomt for bilen. Når du utfører denne metoden riktig, får litt øvelse, en lett hånd og fingerspitzgefühl vil du mest sannsynlig ikke få noen nevneverdig flere riper/marringer enn hvis du hadde vasket på vanlig vis. Ta det allikevel med en klype salt, da tradisjonell håndvask uansett er å anbefale hvis du, som sagt, har mulighet. Lykke til!  

   

   

  Vinterklargjøring og -vedlikehold

   

  >>>>>    Del 15    <<<<<

   

  Bilpleie bør være en helårsbeskjeftigelse!
  Så, folkens, hvorfor tar jeg meg bryet med å inkludere denne femtende delen med alt styret om vinterbilpleie? Hvert eneste år når vi nærmer oss første snøfall rundt oktober/november så begynner profesjonelle detailere, entusiaster og amatørbilpleiere alle å bli ”bekymret” for hvordan de best kan beskytte bilen sin mot elementene. Men hvorfor?


  Vel, vi erkjenner ofte at vår bil sannsynligvis er blant de dyreste eiendelene vi har, og vi føler gjerne stolthet og glede i å holde dens utseende og mekanikk ved like. Husfreden blir samtidig bevart når man slipper å omprioritere husholdningsbudsjett etter en marerittregning fra det lokale verkstedet. De barske forholdene, som vinteren bringer stort sett alle steder her i landet, kan ha en alvorlig innvirkning på våre biler, både på kort og lang sikt. 

   

  På kort sikt må vi kjempe mot duggete vinduer, ihjelfrosne dørlister, såpeglatte veier, og ikke minst store mengder skitt, grus og salt på eksteriøret. I det lange løp derimot vil nettopp saltet og grusen, som brukes til å holde oss tryggere på veiene, ha en negativ innvirkning på våre bilers chassis, lakk og andre komponenter, blant annet ved å forårsake steinsprut og rust. Dette kan føre til særdeles kostbare reparasjoner, skjemmende overflaterust og til og med problemer på EU-kontrollen. Ekstra mye swirls og lette riper er jo også en gjenganger som stadig må behandles hver vår når vinteren slipper tak.


  Vi vet nå hvorfor vi bekymrer oss litt ekstra når vinteren er i anmarsj. Men hva kan vi gjøre med det? Vel, som det sies, forebygging er bedre enn kuren! Det finnes dessverre ikke noe mirakelprodukt som fullstendig vil hindre rust eller swirls og riper i lakken. Men med den rette kunnskapen kan vi i hvert fall sikre tiltak for å nettopp forebygge og forsinke utbrudd av dette, og selvfølgelig behandle skader når det oppstår. Så la oss ta en titt på hva vi kan gjøre, i tillegg til litt annet nyttig lesestoff  . På sensommeren/høsten bør du vurdere om du skal reparere steinsprutskader som blottlegger metall og dermed er svært utsatt for rustangrep når veisaltet tar tak. Se del 13.

   

  Hjulskift og dekkoppbevaring

  Hjulskift juridisk:

  • Det er ikke påbudt å kjøre med vinterdekk i Norge, hverken piggfrie eller piggdekk. Det er derimot påbudt at du sørger for å være skodd etter vær og forhold, og det kan vinterstid være umulig uten skikkelige vinterdekk.
  • Det er tillatt å kjøre med piggdekk og kjetting fra og med 1. november til første mandag etter 2. påskedag (sør- og midt-Norge). Fra og med 16. oktober til 1. mai (Nordland, Troms og Finnmark). For perioder utenfor disse datoene, der forholdene tilsier at man bør bruke piggdekk, kan man selvfølgelig også gjøre det.
  • Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.
  • Piggdekkgebyr for bilister innenfor Oslo og Bergen kommunegrense.
  • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500kg plikter å medbringe kjetting i vinterdekkperiodene gitt ovenfor.
  • Minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk er 3,0mm på minimum 3/4 av dekkets bredde og hele rulleomkrets. Anbefalt mønsterdybde minimum 4,0mm.
  • Les mer fra NAF.

   

  Hjulskift teknisk og praktisk:

  1. Sørg for å klargjøre vinterhjulene på forhånd. Se tidligere del 3.
  2. Sett bilen på et plant område og trekk/sett på håndbrekket (viktig!). Unngå å sette bilen på grus hvis du kan.
  3. Finn frem vinterdekk og utstyr:
   1. Vinterdekk. Inspiser gjerne dekkene og felg en ekstra gang for skader før du går videre. Sjekk mønsterdybden og kvalitet på dekket. Gummien må ikke være tørr og morken. Finn ut hvilke dekk som skal hvor på bilen - vær obs på rulleretning vist med piler på dekksiden!
   2. En god og kraftig jekk som tåler vekten på bilen din. For å sikre god ergonomi og minimum belastning på kropp og sinn bør du investere i en god garasjejekk i stedet for standardjekken med sveiv. Ha gjerne løftebeskyttelse som passer til din jekk sik at du minimerer risikoen for å skade evt. rustbeskyttelse løftepunktet måtte ha.
   3. Latmannsarm/hjulmutternøkkel og hjulkryss.  En elektrisk eller luftdreven muttertrekker er også ideell.
   4. Muttere/bolter og sentreringsringer dersom du må bytte. Jeg bruker muttere som betegnelse for begge for enkelthetens skyld, selv om muttere og bolter ikke er det samme.
   5. Evt. smøring, rustløser og liten stålbørste.
   6. Hansker
  4. Løsne lett alle muttere med latmannsarmen før du jekker opp ett hjul av gangen. Sørg selvfølgelig for å bruke riktig nøkkeldimensjon slik at du ikke ødelegger festet/kantene på mutterne! Vær nøye på å plassere jekken og løfte på riktig angitt punkt under bilen. Se bilens manual hvis du er usikker. Det er fort gjort å skade underkarosseriet og dermed senere forårsake kostbare rustskader.
   1. VIKTIG! Beveg deg aldri under en bil som kun er løftet med jekk. Bruk løftebukker om du skal under!
  5. Bruk hjulkrysset for å skru av mutterne på hjulet når bilen er jekket opp. Forsøk å hindre at hjulet faller ned på bremseskiven når du skrur ut den siste mutteren.
  6. Løft forsiktig av hjulet og sett det et sted der det ikke er i veien inntil videre. Dette vasker du senere (se tidligere del 3). Ikke legg hjulet med forsiden ned da det kan medføre kjipe riper i felgen.
  7. Bruk rustløser og en liten stålbørste for å fjerne overflaterust fra "sentreringsplaten" hvis dette er til stede. 
  8. Ta av eller sett på sentreringsringer korrekt dersom hjulbyttet krever det. Samtidig kan du med fordel også ta en titt på det mekaniske og se til at alt ved bremser, dempere, fjærer osv. er tipp-topp  
  9. Løft vinterhjulet opp og juster hullene så du kan skru inn mutterne med hjulkrysset. Det kan også være greit å skru for hånd. Stram én mutter til først så hjulet henger av seg selv. Deretter de andre. Du skal stramme til med hjulkrysset diagonalt så hjulet sitter fast, men ikke så mye at momentet kan dra bilen av jekken om du er uheldig.
  10. Jekk ned bilen og stram til alle mutterne etter angitt moment (se manual). Bruk gjerne/helst en momentnøkkel.
  11. Sjekk lufttrykk med kalde hjul. Riktig lufttrykk er ofte angitt i manualen, på innsiden av tanklokk eller i dørkarm på førerside.
  12. Dobbeltsjekk og etterstram hjul når du har kjørt 30-40km.
  13. Lykke til!

   

  Optimal dekkoppbevaring

  1. Vask og rengjør hjulene som skal oppbevares (se tidligere del 3). Og tørk dem med en bomull- eller mikrofiberklut. Da holder de sannsynligvis lengre, og følelsen av å slippe å vaske felger når de skal frem igjen er utrolig deilig.
  2. Merk dekkenes siste posisjon på bilen med lapper du fester i ventilene. Slik vet du enkelt hvilke som skal sitte hvor når du rullerer posisjon neste sesong.
  3. Se bilde under for anbefalte lagringsmetoder. Dekk bør lagres tørt, mørkt og kjølig. Gjerne i dekkposer. Må ikke utsettes for sollys. Stables maks 4stk i høyden.

   

  lagring.jpg


  Vinterklargjøring - Lakkrens og LSP
  Personlig syns jeg at en god og holdbar LSP skal legges før vinteren setter inn og veiene blir nedrent av skitt. Med mindre forholdene ligger til rette for det er det ikke alltid like enkelt for hvermannsen å kunne utføre dette steget midt i januar uten å gjøre mer skade enn gagn. 

   

  På sensommeren eller høsten bør du altså sette av en dag der du kan vaske ned bilen skikkelig (del 2-5) og polere lakken (del 6) for å få en helt glatt, blank og ripefri overflate som du enkelt kan legge langvarig beskyttelse på. For å gi billakken nettopp dette anbefaler jeg deg å bruke produkter som er laget for å vare lenge. Ehhh, jaaa...big surprise  . For eksempel vil Swissvax Shield, Bilt Hamber Finis, Soft99 Fusso eller en god coating sørge for at du slipper å måtte forholde deg til LSP gjennom de kalde månedene. Jeg anbefaler deg ikke å bruke en standard carnaubavoks uten spesielle ingredienser for ekstra holdbarhet, da slike som oftest brytes ned i løpet av et par måneder, kanskje enda tidligere om vinteren. 

   

  Vasketips for vinterperioden

  Bilpleie på vinterstid foregår på mange måter akkurat slik du ville ha gjort om du hadde vært ute midt i juli og vasket slik jeg har foreslått tidligere. Den største forskjellen vil derimot være den markante økningen i skitt på veiene. Det er ikke til å unngå, dessverre. Snø og slaps blandet med veisalt og gjørme har en særdeles god evne til å feste seg på bilene og bli der helt til du gjør noe med det. Og når det er minus 20 grader utenfor i lange perioder så er det ikke sjelden at hyppigheten på bilvask synker drastisk for de fleste, noe som igjen medfører at møkka hoper seg opp, og at du står igjen med en ekstra skitten bil når du endelig får mulighet til å kjempe imot.

   

  Med det sagt er det altså viktig å poengtere at vi vintertid bruker ekstra god tid til å gi bilen ekstra skånsom vask. Hopper du over hvor gjerdet er lavest sitter du sannsynligvis igjen med en ripete bil og forhåpentligvis dårlig samvittighet  . Riper er ikke til å unngå, men vi kan i hvert fall sørge for å gjøre hva vi kan for å forebygge og minimere.

   

  Jeg kommer ikke til å gi en komplett gjennomgang av god og skånsom vask nå da du kan lese om dette i de første delene av guiden. Det jeg i stedet trekker frem her er de tingene som du bør vie litt ekstra oppmerksomhet om vinteren, og som blant annet er viktige å jobbe med for å forebygge rust. Mange (meg i blant) velger vinterstid å benytte seg av selvvaskehaller på den lokale bensinstasjon og tar med seg litt ekstra produkter hjemmefra for å få gjort ting skikkelig.

   

  • Vask av bil i automatisk vaskehall med børster er FYFY! Børsteløs går greit.
  • Sørg for å avfette og skylle ekstra grundig i hjulbuer og hjuloppheng da dette er områder som er svært utsatt for rustangrep. Veisalten er ikke nådig!
  • Det samme gjelder for undervogn og kanaler, samt dørkarmer. Du kan til visse HT få kjøpt egne undervognslanser med vinkel så du enkelt kommer til under hele bilen.
  • Vask hjul og hjulbuer helst én gang i uka. Bruk også felgkost til å rense dekkets kjøreflate da veisalt kan gjøre den glattere og dermed minke dekkets feste på underlaget og effektivitet ved nedbremsing.
  • Bruk ekstra god tid på å spyle lakken grundig av med HT før berøring, spesielt på nedre paneler.
  • Når du vasker for hånd bør du prøve å vaske så optimalt som mulig og unngå unødvendig mye overlapping og vask der du allerede har vært. Én passering bør holde.
  • Bruk en god shampoo og vaskehanske/spesialsvamp som gir maksimal glid og som fjerner partikler så skånsomt som mulig.
  • Skyll vaskeverktøyet ditt hyppig og bytt vann i begge bøtter oftere enn du ellers ville ha gjort.
  • Vil du tørke bilen så bruk "klappe-tørr-metoden", ikke dra håndkleet over lakken. Har du tilgang til trykkluftpistol er dette også glimrende for å blåse bilen tørr i kriker og kroker. Du bør alltid sørge for å tørke dørkarmer og gummilister slik at ikke dette fryser igjen når bilen kommer ut i kulda.
  • Bruk "Wet Coat" for å forlenge holdbarhet på lakkbeskyttelsen.

   

   

  Berøringsfri vask
  Om vinteren vasker jeg selv bilen slik at jeg i minst mulig grad må berøre lakken. Skyller grundig av skitt og veisalt med HT én gang i uka på den lokale selvvaskehallen, og senere en skånsom håndvask en gang hver 3. eller 4. uke.

   

  Gitt at man gjerne ikke vet hvor sterk forvasken/avfettingen/skummet er i selvvaskehallen pleier jeg, og anbefaler jeg deg, å ta med en flaske ferdigblandet Surfex HD. Slik unngår du å strippe av lakkbeskyttelsen.

   

  Prickbort bruker jeg kun hver 3.-4. uke når jeg skal vaske for hånd, da denne som sagt kan finne på å legge igjen en tynn tynn grå hinne på lakken som ikke enkelt kan fjernes uten fysisk berøring. 

   

  Her finner du en omfattende liste over selvvaskehaller rundt om i Norges land.

   

  Understell og chassis
  Forebygg rustskader i tidlig fase ved å få bilen din understellsbehandlet. Du bør også alltid forsøke å spyle undersiden av bilen så godt som mulig når du har mulighet og ellers vasker resten av bilen. Dette for å redusere saltmengden som måtte ha grodd fast.

   

  Unngå dugg og is på innsiden av ruta og på lister

  1. Økt bruk av varmeapparat i vinterhalvåret medfører at lufteanlegget trekker inn enda mer såkalt "trafikkfilm" og legger det som en grå hinne på rutene etter hvert. Sørg for å rense/vaske frontruta innvendig minst én gang annenhver uke slik jeg har beskrevet i del 10. Bruk riktige midler. Tørk aldri av ruta med hånden da fett fra hendene dine er med på å holde enda bedre på fukt og is.
  2. Hold bilen ren og tørr ved regelmessig å tørke over interiøret, og fjern søppel så ikke fukt setter seg i dette og senere fordamper opp på ruta når bilen blir varm. 
  3. Bank alltid av deg på bena før du drar dem inn i bilen. Matter, enten de er i plast eller tekstil, tar du ut, vasker og tørker (!) før du legger dem på plass igjen. Jeg anbefaler deg alltid å kjøre med plastmatter i vinterhalvåret så ikke snø smelter og renner gjennom gulvtepper. Dette kan resultere i rustdannelser i fotbrønnen.
  4. Bruk gjerne, til tross for hva man skulle tro, aircondition hvis din bil er utstyrt med det. Aircondition både kjøler ned og tørker ut lufta. Kald tørr luft holder ikke like mye fuktighet/damp som varm luft, og denne fuktigheten vil derfor ved bruk av AC bygge seg opp i anlegget og bli fraktet ut av kupéen. Automatisk klimakontroll har ofte en "Defrost"-funksjon som avfukter luften ved hjelp av AC i tillegg til varmeapparatet som etterpå varmer opp.
  5. Kjerringtips som faktisk funker: Legg gjerne en gammel og ren sokk med kattesand under setene for å trekke ut noe fuktigheten av lufta hvis du plages med stadig isete ruter innvendig. Ta sokken og fyll den opp 3/4 med luktfri kattesand og knyt igjen. Tre en annen sokk motsatt vei utenpå igjen dersom sanden virker å trenge gjennom den første.
  6. I tillegg kan du sette inn innsiden av rutene med for eksempel "Rain-X Anti Fog". Som navnet tilsier hindrer dette produktet fukt og damp i å feste seg på glasset og dermed også at du får isdannelse. Rutene må være 100% rene før det påføres med. Følg produktets anvisninger videre.
  7. Sikre dørlister mot is og frost
   1. Spray APC (gjerne en lett blanding Surfex HD) på en nedgradert mikrofiberklut og tørk av gummilister for støv, skitt o.l.
   2. Finn frem en gummifornyer, for eksempel Swissvax Seal Feed eller Autoglym Vinyl & Rubber Care, påfør passe mengde på en ren mikrofiberklut og gni det godt inn i dørlistene. Tørk bort overflødig produkt etter noen minutter. Sistnevnte er visst også ypperlig for å redusere mengden snø og slaps som samles og bygges opp på skvettlappene bak hjulene og i hjulbuene. Det fordrer selvfølgelig at det er snakk om hjulbuer i plastikk.

   

  Oppbevaring av bilpleieprodukter og HT
  Generelt sett så bør du alltid sørge for at bilpleieprodukter ikke utsettes for frost. Du risikerer at visse produkter skiller seg uten at du får reversert effekten ved å tine dem. Det er kjipt og kan bli kostbart. Allikevel hender det at det går fint å tine og riste produkter godt hvis de skulle være fryst. Men for sikkerhets skyld ta inn dine produkter og sett dem i en godt ventilert og romtemperert bod.

   

  Høytrykkspyler må alltid settes et sted der den under ingen omstendigheter utsettes for frost. Fryser gjenværende vann i pumpe og rør skal det nesten ingenting til før du ender opp med en ødelagt og ubrukelig maskin. Det blir også kostbart.

   

  Teknisk vedlikehold av bil

  • Luftfilter
   • Et rent luftfilter som gir maksimal gjennomstrømning av luft til motoren er viktig for optimal ytelse, spesielt om vinteren når motoren fra før har mer enn nok å gjøre. Luftfilter koster ikke mye og kan som regel byttes hjemme.
  • Olje
   • Bytt motorolje selv eller hos verksted. Ditt verksted eller NAF kan gi deg de rette rådene mht. valg av olje, men tynnere olje gjør at bilen både starter lettere og beskytter motoren bedre når det er kaldt ute. Oljen oppgis i viskositet målt i SAE-grader, les informasjonen på oljeflasken. En vinterolje for streng kulde, heter vanligvis W5 – 40, (W står for vinter, 5 hvor tynn oljen er ved kuldegrader og 40 hvor tyktflytende oljen blir ved +100 grader, dvs. jo høyere tallet er, jo tykkere blir oljen). Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoroljen er tykk som sirup. Glem ikke å kontrollere oljenivået jevnlig. Pass på å bruke riktig olje. Hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboka. Husk også at importerte biler gjerne kan ha litt tjukkere olje på motoren enn hva de bør ha en kald vinterdag i Norge.
  • Kjølevæske
   • Kontroller kjølevæske/frostvæske slik at denne tåler en krevende vinter og for å unngå frostsprenging i motoren. Kjølesystemet bør tappes, skylles og etterfylles minst annethvert år for å sikre riktig kvalitet på kjølevæsken og hindre dannelsen av rust og avfall. Rust og slagg kan forringe hele systemet og føre til motorskader.
  • Batteri
   • Når det blir kaldere i været setter det større krav til batteriet en i varmere årstider. Om batteriet begynner å svekkes er det ofte på denne årstiden en merker det mest. Få sjekket batteriet om en er i tvil. Mål væskenivå og syreinnholdet. Er batteriet 5 – 7 år gammelt, tåler det neppe en tøff vinter hvis ikke bilen brukes daglig. Kontroller ladespenningen på et NAF Senter eller et bilverksted. Ladespenningen bør være minimum 14,4 V. Svært mange dynamoer gir for dårlig ladespenning. Dette kan medføre at batteriet aldri er toppladet. Finnes irr på batteri-polene, bør disse rengjøres med lunkent såpevann og det smøres vaselin, eller syrefritt fett over polskoene.
  • Viskerblader
   • Vindusviskere som fungerer dårlig og som etterlater striper på ruta bør skiftes slik at du sikrer optimal sikt på mørke vinterveier. Dette koster ikke mange hundrelappene. Jeg anbefaler deg hvis mulig å anskaffe viskerblader lik Trico Neoform da disse er enklere å rengjøre for snø og is.
  • Lys
   • Sjekk at alle lys fungerer; kjørelys, fjernlys, bremselys, ryggelys, blinklys og tåkelys. Sørg for at lyskjeglene på hovedlysene er justert slik at de ikke unødig blender motkjørende trafikanter.
  • Spylevæske
   • Sørg for å bruke spylevæske som tåler minusgradene i området der du bor og kjører. Det siste du vil er at spyleanlegget ditt fryser igjen.
  • Låser
   • Smør alle låser med låsolje. Bruk ikke låsspray annet enn i nødstilfelle. Spraygassen inneholder sprit, og fjerner grafittfettet som låsen er innsatt med fra fabrikken. Låsspray bør naturlig nok ikke ligge i hanskerommet... Tape over nøkkelhull når bilen vaskes.

   

  Utstyr du kan/bør ha i bilen gjennom vinteren (alt etter hvor du bor og kjører selvfølgelig)

  • Refleksvest (påbudt), gjerne flere.
  • Sammenleggbar snøspade.
  • Hurtigkjetting.
  • God ergonomisk isskrape.
  • Snøkost.
  • "Isskrape på boks".
  • God låsolje. Tip-Top Eis Frei er ypperlig og holder låsen smurt i lang tid.
  • Hansker.
  • God lommelykt, gjerne hodelykt.
  • Slepetau, ikke elastisk.
  • Startkabler med overspenningsvern.
  • Kluter og tørkepapir.
  • 12V mobillader til din telefon.
  • Solbriller (ja, faktisk).
  • Pledd og gjerne noen ekstra varme klær.
  • Jekk, latmannsarm og hjulkryss dersom du skal kunne skifte til reservehjul.
  • Spylevæske, reserve.

   

  Nyttige lenker for kunnskap og lærdom

  >>>>>    Del 16    <<<<<

   

  Her er et knippe linker til interne DCN-tråder og eksterne sider hvor du kan lese mye nyttig og læringsrik informasjon om bilpleie. 

   

  Hvordan fjerne steinsprut og småriper (CFM)

  Sjekkliste for bilvask (Brynjar)

  Omfattende guide for polering med DA-maskin (DetailingWorld)

  Omfattende guide for polering med roterende maskin (DetailingWorld)

  Oversikt over lakktyper, PTG og bruk av lakkmålinger (Brynjar)

  Liste over vanlige blandingsforhold (CFM)

  ScandicShines produktguider

  Oppfrisking av chromelister (DetailingWorld)

  Restaurering av ekstra slitte skinnseter (DetailingWorld)

  Polering gir glans. Voks gir beskyttelse. En diskusjon (Junkman @ Youtube)

  Vedlikehold av mikrofiber (Junkman @ Youtube)

  Liste over selvvaskehaller i Norge (Core2Duo)

   

  Tekniske ordforkortelser & forklaringer

   

  >>>>>    Del 17    <<<<<

   

  Ordforklaringer

  Beading = Fra engelsk "bead" som betyr perle. Fine vannperler som dannes på voks-, sealer- eller coatingbehandlet lakk.
  Buffing = Ofte ment som tørking/fjerning av rester av poleringsmiddel eller voks med fin mikrofiber.
  Clay = Liten plastelina-lignende klump som brukes med smøring for å fjerne nupper i lakken.
  Cut = Grovheten på poleringsmiddelet.
  Haze = Tørke (voks og sealer)
  Holos/hologrammer = Et bilde sier mer enn tusen ord.
  Kombo = Kombinasjon av poleringsmiddel og -pad.
  Pads =  Poleringsputer
  Pass = Antall passeringer over et gitt område som poleres.
  Rubbing = Grov polering.
  Sheeting = Fra engelsk "sheet" som betyr ark. Lakkbehandling gjør at vannet renner av i store "flak". Etterlater seg en tørr overflate.
  Swirls = Et bilde sier mer enn tusen ord.
  Wipedown/IPA = Produkt for å fjerne rester av oljer etter poleringsmiddel.
  Waterspots = Flekker etter uttørket vann som har ligget igjen på lakken. Bilde.
  1-steg/2-steg/3-steg = Beskriver om det er brukt ett eller flere poleringsmidler fra grovere til finere.

   

  Ordforkortelser
  AIO = All In One Product
  APC = All Purpose Cleaner (Produkt)
  CFP = Cleaner Fluid Pro (Produkt fra Swissvax)
  CG = Chemical Guys (Produsent av bilpleieutstyr)
  DA = "Dual Action"/oscillerende poleringsmaskin
  HT = Høytrykk(spyler)
  IPA = Isopropyl Alcohol / Isopropanol / 2-propanol
  LSP = Last Step Product (voks, sealer, coating)
  MPF = Metallpartikkelfjerner (Produkt)
  ONR = Optimum No Rinse (Spesifikt produkt)
  RDS = Random Deep Scratches
  SS (lakk) = Single Stage lakk (farge og klarlakk i ett)
  S&S = Show & Shine
  QD = Quick Detailer (Produkt)

   

  Bonus - Hvordan du IKKE skal vaske bilen!

   

  >>>>>    Del 18    <<<<<

   

  Og så for ordens skyld, og skrekk og advarsel, slik at det på ingen måte er noen tvil i hvordan du skal pleie din kjære bil, legger jeg herved et par "informative" videoer som viser tydelig hva du bør unngå. Følg i stedet guiden du nå har lest gjennom, og husfreden vil bli bevart, og verden blir et bedre sted :P

   

   

  Oversikt over poleringsputer med fargeskala

   

  >>>>>    Del 19    <<<<<

   

  I linken under har du en oversikt over fargeskala og grovhet på de ulike poleringsputene som finnes. Så er det litt lettere for deg, enten du er nybegynner eller entusiast, å sette deg inn i galskapen. Det er ikke snakk om verdens mest avanserte layout på oversikten, men det enkle er ofte det beste. Den passer fint for utskrift så her er det bare å ha blekkpatronene klare!

   

  Kom gjerne med forslag til flere produkter som kan/bør legges til, og selvfølgelig; si ifra dersom noe er feil, f.eks. feil skala/rekkefølge eller undertekst.

   

  Inkluderer nå puter fra de følgende merkene: 
  Uber, Scholl, Menzerna, 3M, Rupes, Chemical Guys, Lake Country, Meguiars, Swissvax, Auto Finesse, Flexipads, GTechniq, Wolfs Chemicals, 3D HD, Sonüs, Dodo Juice, Shinemate, Koch Chemie, Etalon, ScandicShine, North Detailing, CarPro, CCS Smartpads og Detailing Mafia.

   

  Trykk her for å laste ned PDF med full oversikt (~1MB). Oppdatert 4. august 2016.

   

   

  Oversikt over poleringsmidler med grovhetsskala

   

  >>>>>    Del 20    <<<<<

   

  Vi gjentar layout fra forrige del av denne guiden. I linken under har du en oversikt over over de fleste poleringsmidlene som er tilgjengelige. Hittil Jeg laget denne listen slik at det skal være lettere for godtfolket å sjekke grovhetsskaler på produkter dere har kjøpt eller vurderer å kjøpe. Jeg vil forsøke og få fylt ut punkter fortløpende der jeg ikke har funnet informasjon umiddelbart. Har du noen forslag til mer innhold, endringer eller forbedringer så gi meg endelig beskjed så vi kan få oversikten oppdatert! All informasjon er inntil videre hentet inn fra produsentenes egne hjemmesider og andre ressurser på nett. Jeg håper informasjonen kan brukes til noe fornuftig blant forumfolket her :-)
   
  Oversikten inneholder en oppdatert oversikt med poleringsmidler fra:
  Scholl, Menzerna, Rupes, Swissvax, Chemical Guys, Meguiars, 3M, Mothers, Duragloss, Britemax, 3D Professional, PolishAngel, GTechniq, Auto Finesse, CarPro, Poorboy's World, Einzett, P21S, Wolfgang, Wolf's Chemicals, Pinnacle, Optimum, Dodo Juice, Collinite, Griot's Garage, Insta Finish, Klasse, Sonax, Etalon, Koch Chemie og Autoglym.

   

  Trykk her for å laste ned PDF med full oversikt (~6MB). Oppdatert 23. oktober 2015.

   

  Du kan også laste ned en lignende og meget fin oversikt laget av Todd@RUPES fra Autopia-Carcare her: Autopia Chart. Bruk gjerne begge listene da det forekommer mindre forskjeller i rangering av produkter.

   

  Valg av poleringsmaskin for nybegynnere

   

  >>>>>    Del 21    <<<<<

   

  Våren og sommeren er i anmarsj og det er helt tydelig at det blir flere og flere spørsmål rettet mot hvilke produkter som bør handles inn og hvilke erfaringer folk har med de forskjellige. Valg av poleringsmaskin har vært en gjenganger i det siste her på forumet, og jeg tenkte dermed at det er naturlig å sørge for å gjøre det enda enklere for nybegynnere å fort sette seg inn i hva de bør velge av maskin og hvorfor. Det er viktig å finne et produkt som passer til den bruken man har og kommer til å ha, og det innen for de økonomiske rammene som er gjeldene for hver enkelt. Så her følger en liste med anbefalinger basert på tre ulike prisklasser. Jeg velger å dele opp ved hjelp av veiledende pris da det ofte er det som til syvende og sist er avgjørende for hvilken maskin som kan handles inn.

   

  Budsjett

   

  kestrel_deltalyo-das6-pro_1.jpg

  Kestrel DAS-6 Pro 900W – veil. pris ca. 1500,-

   

  Verdict
  Kestrel DAS-6 Pro er et utmerket valg for deg som er nybegynner og trenger en rimelig og allsidig maskin. Eller for deg som nøyes med å polere privatbilen et par ganger i året. Dette er en gjenganger når maskin blir anbefalt til de som er ferske innen bilpleie, og her får du mye for pengene!

   

  Tekniske spesifikasjoner
  •    Type: Oscillerende.
  •    Strøm: 220-240V.
  •    Effekt: ca. 900W (noen oppgir 850W).
  •    Vekt: ca. 2,9kg.
  •    Hastighet: 2500-6800 OPM (orbits per minute).
  •    Utkast: 8,0mm.
  •    Gjenge for bakplate: 5/16" gjengetapp på selve bakplaten.
  •    Automatisk hastighetsjustering.

   

  Bruksområde
  Både store og små overflater kan effektivt korrigeres og poleres med DAS-6 Pro da du har et hastighetsregister fra 2500-6800 OPM (1-6 steg). Og ved å skifte mellom ulike bakplater som tillater ulike størrelser på poleringsputene kan du uten problemer fiffe opp alt fra panser og tak, til B-stolper og dørkarmer.

   

  Ergonomi
  Ergonomisk sett er kanskje ikke Kestrel DAS-6 Pro den maskinen som tar pallplass, men den fungerer allikevel overraskende bra til de fleste jobbene, store og små, så lenge du ikke har bilpleie som din daglige arbeidsbeskjeftigelse. Til vanlig polering i ny og ne for hvermannsen fungerer den supert. Maskinen har en 6 meter lang, tykk, myk og fleksibel kabel som gjør det til en grei sak å bevege deg fritt rundt bilen mens du polerer. Trenger du lenger rekkevidde finner du selvfølgelig frem skjøteledning. Vinkel på det medfølgende D-håndtaket kan justeres etter egne preferanser, og det kan også tas helt av om man ønsker det. Undertegnede har selv aldri montert på det ekstra håndtaket da følelsen av kontroll er større når man bare holder begge hender på selve maskinen. Uten håndtak er det også til tider enklere å komme til på trange plasser. Maskinen veier rett i underkant av 3kg og er derfor innenfor grensen for hva som er gunstig når man skal stå og shine bil hele dagen. Det er jo som oftest selve poleringen som tar lengst tid av alt. Justering av hastighet gjøres på et rødt scrollehjul i enden av maskinen under festet og inngang for strømledningen. Dette er ikke den mest optimale plasseringen dersom du justerer hastighet ofte. Mange andre mer ergonomiske maskiner har dette hjulet tilgjengelig på siden av håndtaket der man har sin tommelfinger. Men prisen på maskinen gjør opp for det. Dersom du trenger å legge maskinen fra deg med en poleringspute festet på, er det fint å vite at maskinen uten problemer kan ”ligge på ryggen” opp ned uten å velte. Da slipper du at skitt fester seg i poleringsputen. Det vet vi jo er fyfy, ikke sant?

   

  Bakplater
  Denne maskinen tillater deg å bytte bakplate slik at du kan benytte poleringsputer av ulik størrelse alt etter hva du skal polere på bilen. Det medfølger ved kjøp to bakplater med standard 5/16" gjengetapp; én på 120mm (til poleringsputer på 130-140mm) og én på 150mm (til poleringsputer på 160mm+). Du finner også en hel del andre bakplater tilgjengelig om du trenger det. Personlig anbefaler jeg alltid at man kjøper med en bakplate på 75mm slik at du kan benytte mindre poleringsputer på 100mm på trange steder. Bakplate kan enkelt og hurtig skiftes ved hjelp av medfølgende mini-skiftenøkkel.

   

  Noe negativt?
  Kvalitetsmessig ligger denne maskinen greit an. Feste for ledning inn til maskin har vært oppe for debatt flere ganger da det har vist seg mangelfullt og defekt i noen tilfeller. Undetegnende har selv måtte reklamere én gang (defekt maskin) og modifisere ledningfeste selv én gang på grunn av brudd. Litt varierende fra maskin til maskin vil man også oppleve et noe høyere støynivå enn man får fra maskiner i høyere prisklasser.

   

  Merknader
  Merk at du får denne maskinen i to utgaver, én på 500W og én på 900W. Jeg anbefaler alltid utgaven med 900W slik at du aldri trenger å bekymre deg over for lite krefter ved grovere korrigeringer. Prisdifferansen mellom de to er ofte så liten at det ikke sparer seg i det lange løp å velge den minste.

   

  Same thing, different wrapping!
  Kjært ”barn” har mange navn. Det er verdt å nevne at du i ulike nettbutikker ofte vil finne poleringsmaskiner som er tilnærmet identiske med Kestrel DAS-6, bare under annet navn. Det er snakk om akkurat samme maskin både utseendemessig og på det rent tekniske. Tilsvarende ”kloner” får du blant annet fra Krauss og North Detailing.

   

  Mellomklasse

  pda15_1.jpg

  North Detailing PDA-15 – veil. pris ca. 2400,-

   

  Verdict
  Har du anledning til å gå opp et hakk og legge enda en tusenlapp i potten kan du med fordel anskaffe deg North Detailing PDA-15. Med denne blir det ikke like enkelt å komme til trange steder da du ikke har samme muligheter til å skifte til mindre bakplater, men du får derimot en mye mer ergonomisk maskin som har et større utkast og dermed mulighet for raskere og mer effektiv korrigering. Denne maskinen gir deg også veldig mye for pengene!

   

  Tekniske spesifikasjoner
  •    Type: Oscillerende.
  •    Strøm: 220-240V.
  •    Effekt: ca. 900W.
  •    Vekt: ca. 2,3kg.
  •    Hastighet: 1800-4800 OPM (orbits per minute).
  •    Utkast: 15,0mm.
  •    Gjenge for bakplate: 5/16" gjengetapp på maskin, standard bakplater (slike som på DAS-6) passer ikke grunnet spesiell innfesting.
  •    Automatisk hastighetsjustering som sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.

   

  Bruksområde
  PDA-15 fra North Detailing har, som sagt, ikke helt samme mulighet for å benytte alle mulige bakplater med 5/16"-gjenger da den har en spesiell innfesting på den medfølgende 125mm bakplaten. Dette gjør den litt mindre egnet til ekstra trange plasser, men samtidig trumfer den gjennom på de større panelene med sitt effektive utkast på 15mm.

   

  Ergonomi
  Med god balansering, ”pistolgrep”, gummihåndtak både fremme og bakerst, og hastighetsjustering rett ved fingertuppen er dette en maskin som du enkelt håndterer og kan bruke sammenhengende over lengre tid uten de store påkjennelser på kroppen. Maskinen har en 6 meter lang, tykk og fleksibel kabel som gjør det til en grei sak å bevege deg fritt rundt bilen mens du polerer. Trenger du lenger rekkevidde finner du selvfølgelig også her frem skjøteledning. Vekten på ca. 2,3kg gjør det til en enkelt maskin å håndtere over lengre tid, både på horisontale og vertikale paneler. Medfølgende D-håndtak kan benyttes på samme måte som på Kestrel Das-6 Pro (se over), men du vil sannsynligvis oppleve bedre kontroll over bevegelser dersom du ikke monterer håndtaket og bare holder hånden på selve maskinen.

   

  Bakplate
  Medfølgende bakplate er på 125mm og passer dermed poleringsputer på 140mm. Bakplaten som brukes på denne maskinen har vanlig 5/16"-gjenge, men samtidig også en spesiell innfesting. Dette gjør at du ikke kan bruke samme bakplater som passer til for eksempel Kestrel DAS-6. Undertegnede har ennå til gode å finne alternative bakplater, i andre størrelser, som passer til festeanordningen. Det er mulig det vil bli noe tilgjengelig i tiden fremover.

   

  Noe negativt?
  Grunnet et større utkast på 15mm vil du kunne oppleve et økt vibrasjonsnivå kontra en maskin med bare 8mm utkast. Men det er jo subjektivt hva man føler er greit og hva som er for mye.

   

  Merknader
  Denne maskinen finnes også i en ”større” versjon med 21mm utkast, med ellers identiske spesifikasjoner.

   

  Same thing, different wrapping!
  Kjært ”barn” har mange navn. Det er verdt å nevne at du i ulike nettbutikker ofte vil finne poleringsmaskiner som er svært like PDA-15, bare under annet navn. Det er ofte snakk om akkurat samme maskin både utseendemessig og på det rent tekniske.

   

  Profesjonell

  rupes-lhr-15-es-mark-2.jpg

  Rupes Bigfoot LHR15ES MKII - veil. pris ca. 6190,-

   

  Verdict
  Ønsker du å slå til på stortrommen og gå for en maskin som gir deg noe av det beste markedet har å by på, samtidig som at den kommer til å fungere optimalt i mange mange år fremover, bør du vurdere italienske Rupes LHR15ES Mark II. Dette er en maskin av høy kvalitet og med mange fine finesser, noe som gjør den til favoritt blant mange profesjonelle detailere. Det er uten tvil snakk om en dyrere maskin, men hvis du har planer om å polere ofte og lenge på en rekke biler, vil du sannsynligvis raskt få igjen den ekstra kostnaden i gleden og nytten av å benytte et slikt optimalt verktøy.

   

  Tekniske spesifikasjoner
  •    Type: Oscillerende.
  •    Strøm: 220-240V.
  •    Effekt: 500W.
  •    Vekt: ca. 2,6kg.
  •    Hastighet: 1700-4200 OPM (orbits per minute).
  •    Utkast: 15,0mm.
  •    Gjenge for bakplate: Rupes bakplate. Standard bakplater passer ikke grunnet spesiell innfesting.
  •    Automatisk hastighetsjustering sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.
  •    Soft Start forhindrer uønsket sprut av produkt.

   

  Bruksområde
  Rupes LHR15ES brukes hovedsakelig til større paneler og områder der man nyter godt av det effektive utkastet på 15mm. Det er allikevel ingenting i veien for å benytte maskinen på mindre områder da man ved hjelp av god balanse og lite vibrasjon har særdeles god kontroll. Utkastet på 15mm sørger også for at du i mange tilfeller vil kunne spare opptil 40% av tiden det tar å utføre et arbeid kontra det å bruke en maskin med mindre utkast.

   

  Ergonomi
  Dette er blant de mest ergonomiske poleringsmaskinene på markedet. Utformingen minner mye om maskinen fra North Detailing, som nevnt over, men Rupes LHR15ES er selvfølgelig hakket kvassere i finish og innmat. Du får her en lett og relativt støysvak maskin som er enkel i bruk. Effekten er på 500W, noe som er lavere enn andre maskiner, men dette skyldes selvfølgelig at kraftoverføringen er av en annen verden og yter bedre selv med lavere tall.

   

  Bakplater
  Maskinen leveres med og kan kun brukes med Rupes egne bakplater på 125mm (for poleringsputer på 140mm+). Dette grunnet spesiell innfestning.

   

  Noe negativt?
  Dette er en kostbar maskin som vil være langt over budsjettet til mange hobbybilpleiere. Men det er verdt å nevne at man får det man betaler for. Så har du, som sagt, planer om å polere ofte vil det kunne lønne seg i det lange løp.

   

  Merknader
  Du får også denne maskinen i en utgave for større jobber, med utkast på hele 21mm og litt høyere minimumshastighet.

  Rupes Bigfoot LHR12E "Duetto" Deluxe Kit - veil. pris 5390,-

   

  Verdict
  Rupes Duetto brukes i dag av mange som ønsker å legge litt ekstra kronasjer i sin fremtidige trofaste følgesvenn. Her får du mye maskin for pengene, selvfølgelig i topp-klasse. Skikkelig kvalitet og store bruksmuligheter, samt det faktum at man får med mer enn bare maskinen.

   

  Pris inkluderer et kit der du får med blant annet utvalgte Rupes poleringsmidler, poleringsputer og oppbevaringsbag.

   

  Tekniske spesifikasjoner
  •    Type: Oscillerende.
  •    Strøm: 220-240V.
  •    Effekt: 400W.
  •    Vekt: ca. 2,6kg.
  •    Hastighet: 4000-5500 OPM (orbits per minute).
  •    Utkast: 12,0mm.
  •    Gjenge for bakplate: Rupes bakplate. Standard bakplater passer ikke grunnet spesiell innfesting.
  •    Automatisk hastighetsjustering sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.
  •    Soft Start forhindrer uønsket sprut av produkt.

   

  Bruksområde
  Rupes Duetto er en allsidig maskin som kan brukes både som poleringsmaskin og som slipemaskin dersom du ønsker å benytte Rupes sitt eget system for våtsliping. Dette er en fin metode for å hurtigere og mer skånsomt korrigere lakk med alvorlige defekter og slitasje.

   

  Ergonomi
  Utformingsmessig er Duetto veldig lik DAS-6 Pro, men det er selvfølgelig snakk om en del ergonomiske forskjeller og en helt annen innmat.

   

  Bakplater
  Maskinen leveres med og kan kun brukes med Rupes egne bakplater på 125mm (for poleringsputer på 140mm+). Dette grunnet spesiell innfestning.

   

   

  God og rimelig handleliste for nybegynnere

   

  >>>>>    Del 22    <<<<<

   

  Tekniske spesifikasjoner på en rekke poleringsmaskiner

   

  >>>>>    Del 23    <<<<<

   

  Har sittet de siste timene og satt sammen denne oversikten, som jeg tror det kan være kjekk å ha :).


  Inneholder en oversikt over de mest kjente og mest brukte poleringsmaskinene - roterende og DA. Med bilde, samt info om bla. effekt, vekt, turtall, gjenger, utkast og bakplater. Si gjerne ifra om noen maskiner mangler, eller annen nyttig info man kunne hatt med.
   

  Inkluderer maskiner fra disse merkene:
  Metabo, Festool, Flex, Rupes, Makita, Hitachi, Bosch, Milwaukee, Skil, DeWalt, 3M, North Detailing, Kestrell, Scholl, CarWise, Cyclo, Krauss og Meguiars.

   

  Trykk her for å laste ned PDF med full oversikt (~6MB). Oppdatert 24. februar 2016.

   

  Da var det slutt på denne guiden :). Liker du det du har lest og kanskje har lært noe nytt så setter jeg alltid pris på tommel opp!

   

  En forenklet og utskriftsvennlig versjon av hele denne guiden kan du laste ned her:
  For utskrift
   

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Michael

  Posted (edited)

  22 timer siden, Guest Bernt skrev:

  kommer en mer utskrifts vennlig versjon? :)

  Jeg har oppdatert linken helt nederst i guiden på forumet. Link også her: https://1drv.ms/b/s!ApPhKj-OdbUNhxg1Guyyffo77UOi. Kos deg :-)

   

  22 timer siden, Dennis skrev:

  Mulig @Michael enda har den filen? Men tror ikke han har tid til å være så mye her inne om dagen.

  Guiden på forumet har blitt oppdatert og revidert en del siden artikkelen her ble opprettet, og guiden i denne artikkelen bør derfor også oppdateres. Får du fikset det Dennis? :-)

   

  Ja, blir lite tid her inne på DCN om dagen, men jeg er innom nesten hver dag for å sjekke evt. notifications. DCN ligger først for i bokmerkelinjen ;-)

  20.4.2017 - 10.52, Tommy Nilsson skrev:

  Utskriftsversjonen fungerer ikke. Hvor kan man få tak i den da?

  Se over :-)

  Edited by Michael

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Informasjon

© Detailers Club Norway AS 2007-2018

Sosialt

Om oss

Her finner man det meste man lurer på innen bilpleie. Alt fra vask til polering på hvordan du skal få din bil til å bli så blank som mulig

×
×
 • Create New...