Jump to content
Sign in to follow this  
Øyvind G

Test: Hvor mye lakk slipes bort?

Recommended Posts

Øyvind G

Hvor mye lakk slipes bort?

 

 

 

Jeg har i lengere tid lurt litt på hvor mye lakk som faktisk fjernes når man korrigerer lakk og når man våtsliper. Jeg har også hatt misstanke til at det faktisk ikke er så mye som man tror da dypere riper og struktur er en lang prosess å fjerne. 

 

 

IMG_1797_1920x797.jpg

 

 

 

For min egendel og andre som måtte lure lit tpå det samme lager jeg nå en test som viser hvor mye lakk som fjernes med litt forskjellige komboer og våtslip med P2000 på maskin. 

 

 

Før jeg starter må jeg må jeg bare nevne det at tester som dette er absolutt ingen fasit da det finnes forskjellige lakktyper og forskjellige måter å jobbe med. Derfor kan dette variere fra lakk til lakk og person til person. Husk også at over kanter og ender er det ofte tynnere lakk samtidig som at det blir fortere varmt og dermed kan man brenne igjennom lakken selv om man ikke fjerner mye lakk på et flatt panel. Derfor vil jeg kalle dette en pekepinn, ikke en fasit slik at ikke noen plutselig står der med skjegget i postkassen pga. denne testen.

 

 

Jeg har gjort så godt jeg kan for å få en realistisk og korrekt måling for hver gang. Jeg har målt opp slik at jeg måler på samme sted og jeg har målt flere ganger og valgt den målingen som virket mest fornuftig. Når man måler 1/1000 mm så skal det ikke så mye til for at resultatet blir feil (f.eks hvis man holder PTG litt skjevt).

 

 

Starter med å måle lakktykkelsen før jeg starter. Jeg legger tommestokken som en vinkel mot kanten og måler i hjørnet i vinkelen midt på panelet. Verdien jeg fikk flest ganger var 116 um.

 

 

IMG_1791_1920x1280.jpg

 

 

 

 

Deretter startet jeg med å se hvor mye som fjernes med grov korrigering. Først ut var S3G på gul Scholl som er brukt av mange her og som ofte en en veldig fin kombo som tar mye og også avslutter ganske pent. Her kjørte jeg med Flex roterende ca. 4-6 pass. Da forsvant det 1 um som er 1 1000 del av 1 mm. 

 

 

IMG_1792_1920x1280.jpg

 

 

 

Neste ut er det groveste jeg har innen produkt som er Grønn 3M (Fast cut plus). Denne har bedre cut enn S3G, men avslutter ikke like pent. Selv bruker jeg ofte denne på hard lakk da det er mer efektivt selv om jeg må rydde opp i mer etterpå. Planen var å kjøre like mange pass med alle comboene, men dette har allerede sklidd ut. Telte ikke antall pass, men kjørte en god stund slik at jeg fikk skikkelig temp på panelet. Dermed var lakken 3 um tynnere enn den var etter S3G. 

 

IMG_1795_1920x1280.jpg

 

 

 

 

Så var det tid for våtslip. Jeg valgte den groveste puten i Duetto kittet som er P2000 og kjørte med Duetto på hastighet 1. For å piffe opp innholdet her litt tok jeg også noen bilder underveis når jeg kjørte maskin. 

 

 

IMG_1796_1920x1280.jpg

 

 

 

Jeg slipet en god stund. Telte ikke pass, men tipper det var minst 10. Målingen etter sliping var 109 um som er 3 um lavere verdi enn fofrige måling. Det overasker meg litt at FCP fra 3M tok like mye som våtslip med P2000.

 

 

IMG_1798_1920x1280.jpg

 

 

 

Etter dette gikk jeg godt over med Duetto med blå/blå Rupes. 

 

 

IMG_1799_1920x1280.jpg

 

 

 

Dette tok 1 um på lik linje som S3G på roterende. 

 

 

IMG_1801_1920x1280.jpg

 

 

 

 

Synes dette var litt rart, så jeg kjørte S3G og roterende en gang til. 

 

 

IMG_1802_1920x1280.jpg

 

 

 

Joda, det stemmer.

 

IMG_1803_1920x1280.jpg

 

 

 

Til slutt kjørte jeg Duetto med gul/gul mest for å rydde opp i noe småtteri i lakken. 

 

IMG_1804_1920x1280.jpg

 

 

 

Dette ga ikke noen målbar forskjell. 

 

 

IMG_1806_1920x1280.jpg

 

 

 

Avslutter testen med et par bilder av hvordan lakken ser ut etter dette. Bildene er like med forskjellig fokus der det første har fokus på overflaten (slik at metallic og riper synes) og det siste har fokus på refleksjonen av lampen. 

 

 

IMG_1807_1920x1280.jpg

 

 

IMG_1808_1920x1280.jpg

 

 

 


Hvor mye lakk fjernes ved bruk av DA maskin.

 

 

 

 

 

IMG_2834_1920x824.jpg

 

 

Den siste tiden diskuteres det ofte hvor effektiv en DA maskin er på hard lakk. En roterende maskin vil alltid være en mer effektiv maskin, men den kan lage endel ugang hvis ikke teknikken sitter skikkelig og det er litt mer trening som skal til for å bruke en roterende maskin. Selv om en roterende er effektiv så betyr det ikke nødvendig vis at man ikke kan komme i mål med en DA maskin. 

 

For å komme i mål med en DA maskin kreves det også at man bruker rett teknikk. Det man bør ha fokus på er å få lakken varm. Det finnes 3 måter å få lakken varm på. Det er press, hastighet på maskinen og ved å bevege/føre maskinen sakte bortover panelet man jobber på. Ved å bruke alle disse teknikkene på rett måte kan man oppnå et godt resultat uten at det nødvendigvis tar veldig mye ekstra tid. 

 

For en som ikke klarer å kjøre roterende på rett måte vil nok den lille tiden man bruker ekstra på korrigeringen hentes inn ved neste steg når det skal ryddes opp. Som kjent er kjangsen for kjørespor mindre med en DA maskin enn en roterende. 

 

 

 

Jeg starter testen med å måle lakktykkelsen på testpanelet. Når jeg skulle måle viser PTG verdien i mil isteden for uM. Ved å søke litt på Google fant jeg ut av hvordan jeg kunne få PTG tilbake til uM som er den verdien vi pleier å bruke. 

 

Jeg måtte holde inn knappen til det stod off og holde den litt lenger. Dermed kunne jeg velge mellom mil og uM.

 

 

IMG_2835_1920x1280.jpg
 
 
IMG_2836_1920x1280.jpg
 
 
 
 
 
Testpanelet var på 111 uM.
 
 
IMG_2837_1920x1280.jpg
 
 
 
 
 
Produkt og pute ble det groveste jeg har som er grønn/grønn 3M. Ser du tidligere i testen så tar dette 3 uM med roterende som er like mye som ved våtslip med P2000 på DA maskin.
 
 
Første runden kjørte jeg ikke panelet så varmt. Da fjernet grønn/grønn 3M på PDA-15 1 uM. Dette er like mye som jeg tidligere har fjernet med S3g på roterende. 
 
 
IMG_2838_1920x1280.jpg
 
 
 
 
 
Ved å endre kjøremåte slik at jeg fikk opp temperaturen fjernet jeg 2 uM. Jeg brukte ikke noe leger tid på dette, kun en annen metode å kjøre maskinen på. Jeg målte flere ganger for å se om dette stemte. 
 
 
IMG_2839_1920x1280.jpg
 
 
 
 
 
Til slutt kjørte jeg blå Rupes Zephir på grønn 3M pute for å se hvor mye denne komboen tok. Her kjørte jeg panelet varmt, men dette fjernet kun 1 uM. 
 
IMG_2843_1920x1280.jpg
 
 
Dette viser også at valg av produkt og pute også har en betydning. 
Edited by Øyvind G
  • DCN Point 65

Share this post


Link to post
Share on other sites
CooperWorks

Kjempe bra test. Har lurt på dette de siste ukene da lakken på bilen min var kun/"kun" 80-90 um. Godt å vite at det kan poleres litt på uten at det slites noe særlig

Share this post


Link to post
Share on other sites
ØHN

Du er jammen god å ha Øyvind G! Jeg er alltid litt klokere etter dine tester. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndreasLie

Kjempe test! Dette viser godt at våtslip ikke er så ille som man tror ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trondb

Spennende! Kjører bare Rupes DA men føler meg trygg på at det går bra selv om man ikkje har lakkdybdemåler.

Og her kom jo bekreftelsen(eller "pekepinnen") :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Freebird

Topp test Øyvind. Jeg tror nok at i mange tilfeller kan man ta mindre lakk ved å våtslipe i stedet for å pøse på med grove komboer og mange pass med roterende maskin.

Det hadde vært spennende å se hvordan våtslip for hånd stiller seg i forhold. Jeg mistenker nemlig at det blir betydelig mer ujevnt og at man da har mindre kontroll enn med maskin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jonkanon

Veldig bra test om ikke supernøyaktig, så gir den god feeling med hva de forskjellige metodene spiser av topcoaten.

Tommel opp!

Share this post


Link to post
Share on other sites
John A

Dette er matnyttig testing!
Ekstra ros for referanse ved måling, det varmer en gammel mann med fagbrev i dimensjonskontroll. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius Engel

Hvor mye av dette er vanligvis klarlakk, og hvor mye er fargelakk? Når man kommer gjennom klarlakken er det vel "game over" uansett?

Share this post


Link to post
Share on other sites
IvarB

Hvor mye av dette er vanligvis klarlakk, og hvor mye er fargelakk? Når man kommer gjennom klarlakken er det vel "game over" uansett?

Du kan som en tommelfingerregel tenke 25% grunning, 25% farge og 50% klarlakk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bivah

Super test. viser at våtslip ikke er såååå skummelt som folk tror. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmsilset

Bra test dette :) Meste jeg har tatt på 2 minutter er 10 um med gul Scholl og s03gold på roterende.På veldig myk Citroen c5 lakk.Var ganske fersk i polering da :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Informasjon

© Detailers Club Norway AS 2007-2018

Sosialt

Om oss

Her finner man det meste man lurer på innen bilpleie. Alt fra vask til polering på hvordan du skal få din bil til å bli så blank som mulig

×
×
  • Create New...