• Dennis
  Dennis

  Vedlikehold av skinninteriør

  Rengjøring og vedlikehold av skinninteriør

  Er mange forskjellige meninger og anbefalinger om rens og behandling av skinninteriør. Hvor mye virker til å være basert på gammel viten og hva man alltid har brukt.
  I denne guiden skal jeg prøve å samle litt informasjon om hva eksperter som jobber med skinn anbefaler på dagens skinninteriør, som ikke nødvendigvis er likt som skinnseter i gamle biler eller skinnmøbler hjemme. 

   

  Med tiden er det mye som har endret seg i biler, også hvilken type skinn som brukes og hva det er behandlet med fra fabrikken. Produktene man blir anbefalt henger likevel ofte igjen fra gammelt av om at man må brukte fettete oljer og krem på skinnet for å gi det fuktighet.

  I dagens marked er ca 99.9% av skinnseter i biler fra rundt 1990 og nyere noe som kalles Pigment coated leather. Altså skinn, farge og en slags sealer/klarlakk (Polyurethane) over som gjør at ordinere skinnpleieprodukter ikke kan trekke inn i skinnet. Det bare legger seg utenpå som en hinne og tiltrekker seg ny møkk raskere, havner på klærne eller bare fordamper. 

   

  Inspeksjon av setet og valg av produkter

  Første steg er å sjekke at man faktisk har ekte skinnseter for å finne ut hva man skal bruke av produkter. Noe som ofte kan være vanskelig siden de som er uekte kan se ekte ut, spesielt på nye biler. Mange bilfabrikanter har også ofte bare ekte skinn der man berører og skai på sidene, rygg osv. samt andre steder i interiøret.

  Hvis det er skai/vinyl osv er det andre produkter man bruker på det. Hvor UV beskyttelse mot solen ofte er det viktig siden det sammen med slitasje er hovedårsakene til at det blir ødelagt med tiden.

   

  Har man funnet ut at det faktisk er skinnseter så er det første man starter med å rengjøre setene. Her et det viktig at man bruker et produkt som er laget for skinn eller universalrens som er trygt å bruke på skinn. Selv foretrekker jeg skinnrens som er skumbasert siden det kan ligge å virke litt på overflaten uten at det lager merker eller trekker ned i sømmene. Det løfter også opp møkk så det fjernes på en mer skånsom måte. Men dette er sjeldent noe problem så lenge man ikke sauser inn setene med alt for mye rens.
   

  En annen viktig ting man må sjekke er om det faktisk er møkk eller missfaring fra jeans man ser og ikke fargen som er blitt slitt bort eller skade i skinnet. Så første steg er å sjekke at pigmentlaget i skinnet ikke er skadet.

   

   

  Dyprens
  Grundig rengjøring av setene anbefales 1-2 ganger i året. Bruk en egnet rens for skinnseter. Man får ofte de i sterk eller mild utgave. Så mild som mulig anbefales, men er det veldig skitten eller en mange år gammel bruktbil som aldri har blitt renset, må man bruke en sterkere type. Eller på lyse skinnseter finmes ofte egent produkt for å fjerne vanskelige flekker som missfarging fra jeans osv.

   

  Framgangsmåte: Spray skinnrens på en microfiberklut og jobb med produktet med lett kraft. Er det vanskelige flekker kan man ta rett på og la det virke 1-2 minutter før man bruker en myk klut eller egnet børste for skinninteriør (Ikke bruk mye press på børsten). Gjenta flere ganger hvis det ikke går bort ved første forsøk.

  (Se på flasken på produktet man bruker siden framgangsmåte kan variere litt fra produkt til produkt om det er flytende eller skum basert osv.)

   

  Vedlikeholdrens
  En rask rengjøring med et egnet produkt (Ikke conditioner/krem) spray på og tørk av. Anbefales minst 1-2 ganger i måneden. Dette er viktig siden skitt, sand osv som blir liggende på setet sliter på skinnet/klarlakken over skinnet når man sitter som gjør at slitasjemerker, sprekker osv kommer raskere.

   

  Beskyttelse

  Når det kommer til beskyttelse av skinnsete er nok mange som bruker feil produkter. Moderne skinnseter er i nesten alle tilfeller farget og beskyttet med en "Klarlakk" for å beskytte fargen. Så en oljete skinnkrem vil aldri trekke inn i skinnet. Den vil i de fleste tilfeller bare bli ligge på overflaten som en fettete hinne og trekke til seg møkk. Hvis man smører på noe som endret hvordan skinnet ser ut som feks det blir mye mørkere eller blankt kan man være ganske så sikker på at det bare har lagt seg på overflaten.

   

  Det man bør bruke på moderen skinnseter som kommer med en "klarlakk" originalt er en type beskyttelse som legger seg som en sealer/hinne over og beskytter den eksisterende klarlakken. Spesielt viktig på sideputene hvor det er mest slitasje fra når man setter seg inn og ut av bilen.

  Finnes mange produkter å velge mellom her.

  Feks. Gtechniq Leather Guard, Colourlock Leather Shield, Swissvax Leather Glaze

   

  Er også viktig at produktene beskytter mot UV stråler så skinnet ikke blir skadet av solen.

   

  Står ofte i brukermanualen til bilen at det ikke er anbefalte å bruke ordinere skinnkrem produkter hvis setene har "klarlakk". Ofte er lyst interiør behandlet med noe ekstra fra fabrikken for å hindre overføring av farge fra jeans. 

   

  Bruk av setene
  Største årsaken til slitasje på skinnseter er så klart fra bruk av setene feks når man setter seg inn og går ut av bilen. Spesielt sportseter kan fort få slitasjemerker på de større sidestøttene. Så er viktig å være obs på det når man går inn og ut av bilen.

  Har man på seg jeans med knapper og glidelås på baksiden så tar det ikke lang tid før man får stygge merker i skinnsetene.

  Så tenkt på hvordan man setter seg inn og ut av bilen ;) Et tips hvis bilen har elektriske seter og ratt som ikke trekker seg bak og opp automatisk når man parker slik som bla. Lexus gjør. Er å lage en egen inn og ut stegs profil som trekker opp rattet og ta setet litt bak hvis man har muligheten til å lagre profiler.

  Har man manuelle seter uten memory blir det nok for tungvint å drive å ta de bak og fram. Så da er det beste å bare være forsiktig når man setter seg inn og ut så man ikke er borti sidestøttene :)  

   

   

  Kilder:

  http://lttleathercare.com/2016/03/20/leather-conditioners-or-protectors/

  http://lttleathercare.com/2016/04/22/auto-leather-and-its-care/

  http://www.drleather.com/Files/Some-Leather-Education-DRL-only.aspx
  http://www.drleather.com/Leather-Cleaners/Today-s-Leather-Manufacture-(1).aspx

   

  17

  Kommentarer


  Javid1992

  Skrevet

  Takk for en fin guide. Veldig flott forklart. Skulle ønske jeg hadde sett dette når jeg kjøpte min nye bil. Har beige skinnseter som har fått mye slitasje på sideputen på førersetet og stygge flekker. Skal sette igang rens med Swisswax leather cleaner i dag.

  0

  Del denne kommentaren


  Lenke til kommentar
  Del på andre sider


  Gjest
  Du kommenterer som en gjest. Vennligst logg inn hvis du allerede har en konto.
  Skriv en kommentar...

  ×   Du har limt inn innhold med formatering.   Fjern formatering

    Only 75 emoticons maximum are allowed.

  ×   Din link har automatisk blitt innebygd.   Vis som link i stede for

  ×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Fjern innhold