Michael

Info: Poleringsmaskin nybegynner

Michaels
Guide til valg av poleringsmaskin

>>>>>     For nybegynnere     <<<<<


***Kom gjerne med forslag til tillegg eller endringer, og evt. egne erfaringer***

 

Våren og sommeren er i anmarsj og det er helt tydelig at det blir flere og flere spørsmål rettet mot hvilke produkter som bør handles inn og hvilke erfaringer folk har med de forskjellige.

 

Valg av poleringsmaskin har vært en gjenganger i det siste her på forumet, og jeg tenkte dermed at det er naturlig å sørge for å gjøre det enda enklere for nybegynnere å fort sette seg inn i hva de bør velge av maskin og hvorfor. Det er viktig å finne et produkt som passer til den bruken man har og kommer til å ha, og det innen for de økonomiske rammene som er gjeldene for hver enkelt.

 

Så her følger en liste med anbefalinger basert på tre ulike prisklasser. Jeg velger å dele opp ved hjelp av veiledende pris da det ofte er det som til syvende og sist er avgjørende for hvilken maskin som kan handles inn.

 

Budsjett

 

kestrel.jpg

 

Kestrel DAS-6 Pro 900W – veil. pris ca. 1500,-

 

Verdict

Kestrel DAS-6 Pro er et utmerket valg for deg som er nybegynner og trenger en rimelig og allsidig maskin. Eller for deg som nøyes med å polere privatbilen et par ganger i året. Dette er en gjenganger når maskin blir anbefalt til de som er ferske innen bilpleie, og her får du mye for pengene!

 

Tekniske spesifikasjoner

 • Type: Oscillerende.
 • Strøm: 220-240V.
 • Effekt: ca. 900W (noen oppgir 850W).
 • Vekt: ca. 2,9kg.
 • Hastighet: 2500-6800 OPM (orbits per minute).
 • Utkast: 8,0mm.
 • Gjenge for bakplate: 5/16" gjengetapp på selve bakplaten.
 • Automatisk hastighetsjustering.

 

Bruksområde

Både store og små overflater kan effektivt korrigeres og poleres med DAS-6 Pro da du har et hastighetsregister fra 2500-6800 OPM (1-6 steg). Og ved å skifte mellom ulike bakplater som tillater ulike størrelser på poleringsputene kan du uten problemer fiffe opp alt fra panser og tak, til B-stolper og dørkarmer.

 

Ergonomi

Ergonomisk sett er kanskje ikke Kestrel DAS-6 Pro den maskinen som tar pallplass, men den fungerer allikevel overraskende bra til de fleste jobbene, store og små, så lenge du ikke har bilpleie som din daglige arbeidsbeskjeftigelse. Til vanlig polering i ny og ne for hvermannsen fungerer den supert.

 

Maskinen har en 6 meter lang, tykk, myk og fleksibel kabel som gjør det til en grei sak å bevege deg fritt rundt bilen mens du polerer. Trenger du lenger rekkevidde finner du selvfølgelig frem skjøteledning.

 

Vinkel på det medfølgende D-håndtaket kan justeres etter egne preferanser, og kan også tas helt av om man ønsker det. Undertegnede har selv aldri montert på det ekstra håndtaket da følelsen av kontroll er større når man bare holder begge hender på selve maskinen. Uten håndtak er det også til tider enklere å komme til på trange plasser.

 

Maskinen veier rett i underkant av 3kg og er derfor innenfor grensen for hva som er mest gunstig når nå skal stå og shine bil hele dagen. Det er jo selve poleringen som tar lengst tid som oftest.

 

Justering av hastighet gjøres på et rødt scrollehjul i enden av maskinen under feste og inngang for strømledningen. Dette er ikke den mest optimale plasseringen dersom du justerer hastighet ofte. Mange andre mer ergonomiske maskiner har dette hjulet tilgjengelig på siden av håndtaket der man ofte har sin tommelfinger. Men, prisen på maskinen gjør opp for det.

 

Dersom du trenger å legge maskinen fra deg med en poleringspute festet på, er det fint å vite at maskinen uten problemer kan ”ligge på ryggen” opp ned uten å velte. Da slipper du at skitt fester seg i poleringsputen.

 

Bakplater

Denne maskinen tillater deg å bytte bakplate slik at du kan benytte poleringsputer av ulik størrelse alt etter hva du skal polere på bilen. Det medfølger ved kjøp to bakplater med standard 5/16" gjengetapp; én på 120mm (til poleringsputer på 130-140mm) og én på 150mm (til poleringsputer på 160mm+).

 

Du finner også en hel del andre bakplater tilgjengelig om du trenger det. Personlig anbefaler jeg alltid at man kjøper med en bakplate på 75mm slik at du kan benytte mindre poleringsputer på 100mm på trange steder.

 

Bakplate kan enkelt og hurtig skiftes ved hjelp av medfølgende mini-skiftenøkkel.

 

Noe negativt?

Kvalitetsmessig ligger denne maskinen greit an. Feste for ledning inn til maskin har vært oppe for debatt flere ganger da det har vist seg mangelfult og defekt i noen tilfeller. Undetegnende har selv måtte reklamere én gang (defekt maskin) og modifisere ledningfeste selv én gang på grunn av brudd.

 

Litt varierende fra maskin til maskin vil man også oppleve et noe høyere støynivå enn man får fra maskiner i andre prisklasser.

 

Merknader

Merk at du får denne i to utgaver, én på 500W og én på 900W. Jeg anbefaler alltid utgaven med 900W slik at du aldri trenger å bekymre deg over for lite krefter ved grovere korrigeringer. Prisdifferansen mellom de to er ofte så liten at det ikke sparer seg i det lange løp å velge den minste.

 

Same thing, different wrapping!

Kjært ”barn” har mange navn. Det er verdt å nevne at du i ulike nettbutikker ofte vil finne poleringsmaskiner som er identiske med Kestrel DAS-6, bare under annet navn. Det er snakk om akkurat samme maskin både utseendemessig og på det rent tekniske. Tilsvarende ”kloner” får du blant annet fra Krauss og North Detailing.

 

 

Mellomklasse

 

north-detailing.jpg

 

North Detailing PDA-15 – veil. pris ca. 2400,-

 

Verdict

Har du anledning til å gå opp et hakk og legge enda en tusenlapp i potten kan du med fordel anskaffe deg North Detailing PDA-15. Med denne blir det ikke like enkelt å komme til trange steder da du ikke har samme muligheter til å skifte til mindre bakplater, men du får derimot en mye mer ergonomisk maskin som har et større utkast og dermed mulighet for raskere og mer effektiv korrigering. Denne maskinen gir deg også veldig mye for pengene!

 

Tekniske spesifikasjoner

 • Type: Oscillerende.
 • Strøm: 220-240V.
 • Effekt: ca. 900W.
 • Vekt: ca. 2,3kg.
 • Hastighet: 1800-4800 OPM (orbits per minute).
 • Utkast: 15,0mm.
 • Gjenge for bakplate: 5/16" gjengetapp på maskin, standard bakplater passer ikke grunnet spesiell innfesting.
 • Automatisk hastighetsjustering som sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.

   

Bruksområde

PDA-15 fra North Detailing har, som sagt, ikke helt samme mulighet for å benytte alle mulige bakplater med 5/16"-gjenger da den har en spesiell innfesting på den medfølgende 125mm bakplaten. Dette gjør den litt mindre egnet til ekstra trange plasser, men samtidig trumfer den gjennom på de større panelene med sitt effektive utkast på 15mm.

 

Ergonomi

Med god balansering, ”pistolgrep”, gummihåndtak både fremme og bakerst, og hastighetsjustering rett ved fingertuppen er dette en maskin som du enkelt håndterer og kan bruke sammenhengende over lengre tid uten påkjennelser på kroppen.

 

Maskinen har en 6 meter lang, tykk og fleksibel kabel som gjør det til en grei sak å bevege deg fritt rundt bilen mens du polerer. Trenger du lenger rekkevidde finner du selvfølgelig frem skjøteledning.

 

Vekten på ca. 2,3kg gjør det til en enkelt maskin å håndtere over lengre tid, både på horisontale og vertikale paneler.

 

Medfølgende D-håndtak kan benyttes på samme måte som på Kestrel Das-6 Pro (se over), men du vil sannsynligvis oppleve bedre kontroll over bevegelser dersom du ikke monterer håndtaket og bare holder hånden på selve maskinen.

 

Bakplate

Medfølgende bakplate er på 125mm og passer dermed poleringsputer på 140mm. Bakplaten som brukes på denne maskinen har vanlig 5/16"-gjenge, men samtidig også en spesiell innfesting. Dette gjør at du ikke kan bruke samme bakplater som passer til for eksempel Kestrel DAS-6. Undertegnede har ennå til gode å finne alternative bakplater, i andre størrelser, som passer til festeanordningen.

 

Noe negativt?

Grunnet et større utkast på 15mm vil du kunne oppleve et økt vibrasjonsnivå kontra en maskin med bare 8mm utkast. Men det er jo subjektivt hva man føler er greit og hva som er for mye.

 

Merknader

Denne maskinen finnes også i en ”større” versjon med 21mm utkast, og ellers identiske spesifikasjoner.

 

Same thing, different wrapping!

Kjært ”barn” har mange navn. Det er verdt å nevne at du i ulike nettbutikker ofte vil finne poleringsmaskiner som er svært like PDA-15, bare under annet navn. Det er ofte snakk om akkurat samme maskin både utseendemessig og på det rent tekniske.

 

Profesjonell

 

rupes-lhr15es.jpg

Rupes Bigfoot LHR15ES MKII Deluxe Kit - veil. pris ca. 6190,-

 

Verdict

Ønsker du å slå til på stortrommen og gå for en maskin som gir deg noe av det beste markedet har å by på, samtidig som at den kommer til å fungere optimalt i mange mange år fremover, bør du vurdere italienske Rupes LHR15ES Mark II. Dette er en maskin av høy kvalitet og med mange fine finesser, noe som gjør den til favoritt blant mange profesjonelle detailere. Det er uten tvil snakk om en dyrere maskin, men hvis du har planer om å polere ofte og lenge på en rekke biler, vil du sannsynligvis raskt få igjen den ekstra kostnaden i gleden og nytten av å benytte et slikt optimalt verktøy.

 

Pris inkluderer et kit der du får med blant annet utvalgte Rupes poleringsmidler, poleringsputer og oppbevaringsbag.

 

Tekniske spesifikasjoner

 • Type: Oscillerende.
 • Strøm: 220-240V.
 • Effekt: 500W.
 • Vekt: ca. 2,6kg.
 • Hastighet: 1700-4200 OPM (orbits per minute).
 • Utkast: 15,0mm.
 • Gjenge for bakplate: Rupes bakplate. Standard bakplater passer ikke grunnet spesiell innfesting.
 • Automatisk hastighetsjustering som sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.
 • Soft Start som forhindrer uønsket sprut av produkt.

 

Bruksområde

Rupes LHR15ES brukes hovedsakelig til større paneler og områder der man nyter godt av det effektive utkastet på 15mm. Det er allikevel ingenting i veien for å benytte maskinen på mindre områder da man ved hjelp av god balanse og lite vibrasjon har særdeles god kontroll. Utkastet på 15mm sørger også for at du i mange tilfeller vil kunne spare opptil 40% av tiden det tar å utføre et arbeid kontra det å bruke en maskin med mindre utkast.

 

Ergonomi

Dette er blant de mest ergonomiske poleringsmaskinene på markedet. Utformingen minner mye om maskinen fra North Detailing, som nevnt over, men Rupes LHR15ES er selvfølgelig hakket kvassere i finish og innmat. Du får her en lett og relativt støysvak maskin som er enkel i bruk. Effekten er på 500W, noe som er lavere enn andre maskiner, men dette skyldes selvfølgelig at kraftoverføringen er av en annen verden og yter bedre selv med lavere tall.

 

Bakplater

Maskinen leveres med og kan kun brukes med Rupes egne bakplater på 125mm (for poleringsputer på 140mm+). Dette grunnet spesiell innfestning.

 

Noe negativt?

Dette er en kostbar maskin som vil være langt over budsjettet til mange bilpleiere. Men det er verdt å nevne at man får det man betaler for. Så har du, som sagt, planer om å polere ofte vil det kunne lønne seg i det lange løp.

 

Merknader

Du får også denne maskinen i en utgave for større jobber, med utkast på hele 21mm og litt høyere minimumshastighet.

 

 

duetto.jpg

 

Rupes Bigfoot LHR12E "Duetto" Deluxe Kit - veil. pris 5390,-

 

Verdict

Rupes Duetto brukes i dag av mange som ønsker å legge litt ekstra kronasjer i sin fremtidige trofaste følgesvenn. Her får du mye maskin for pengene, selvfølgelig i topp-klasse. Skikkelig kvalitet og store bruksmuligheter, samt det faktum at man får med mer enn bare maskinen.

 

Pris inkluderer et kit der du får med blant annet utvalgte Rupes poleringsmidler, poleringsputer og oppbevaringsbag.

 

Tekniske spesifikasjoner

 • Type: Oscillerende.
 • Strøm: 220-240V.
 • Effekt: 400W.
 • Vekt: ca. 2,6kg.
 • Hastighet: 4000-5500 OPM (orbits per minute).
 • Utkast: 12,0mm.
 • Gjenge for bakplate: Rupes bakplate. Standard bakplater passer ikke grunnet spesiell innfesting.
 • Automatisk hastighetsjustering som sikrer konstant rotasjon uansett hvor mye press som legges på maskin.
 • Soft Start som forhindrer uønsket sprut av produkt.

 

Bruksområde

Rupes Duetto er en allsidig maskin som kan brukes både som poleringsmaskin og som slipemaskin dersom du ønsker å benytte Rupes sitt eget system for våtsliping. Detter en fin metode for å hurtigere og mer skånsomt korrigere lakk med alvorlige defekter og slitasje.

 

Ergonomi

Utformingsmessig er Duetto veldig lik DAS-6 Pro, men det er selvfølgelig snakk om en del ergonomiske forskjeller og en helt annen innmat.

 

Bakplater

Maskinen leveres med og kan kun brukes med Rupes egne bakplater på 125mm (for poleringsputer på 140mm+). Dette grunnet spesiell innfestning.

 

Endret av Michael
1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

DAS6 Pro har 5/16" gjengetapp på bakplaten, ikke M14.

Roterende har M14 gjengetapp på maskinen.

1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, selvfølgelig, det er sant det, Christer! Skal fikse :thumbup:

0

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive