Gå til innhold
mtangen

Nybegynner - klargjøring før vinteren

Recommended Posts

mtangen    0
mtangen

Heisann dere,

Jeg er helt nybegynner innen bilpleie. Jeg har forsøkt å lese meg opp litt på DCN og diverse andre lignende nettsteder, og føler jeg har lært litt allerede.

Saken er at jeg har en svart Volvo V50 2005-modell. Jeg kjøpte den i januar, og den er ikke helt strøken i lakken. Dette er første gangen jeg har svart bil, noe jeg må si merkes litt. I sollys spesielt synes jeg bilen ser ekstremt "småripete" ut. Vil tro dette er ganske typisk. Den ser relativt grei ut ellers, men i sollys er det nesten litt sjenerende.

Dette har jeg lyst til å gjøre noe med! Jeg har hørt at det går an å "rubbe" bilen, uten at jeg helt vet hva det dreier seg om. Er det forskjell på rubbing og claying? Slik jeg har forstått det innebærer det å slipe ned en del av klarlakken for å få bilen til å fremstå som ny utvendig. Dette er jo musikk i mine ører! Vil tro mange av ripene på bilen er såkalte vaskeriper fra tidligere eier. Så vidt jeg kan forstå er de ikke spesielt dype, kan ikke kjenne de med neglen hvertfall.

Jeg har bare brukt biltema polish, noe jeg har litt varierende erfaring med. Den har jeg påført for hånd, da jeg ikke har (eller har prøvd/brukt) noe form for poleringsmaskin.

Uff, dette ble fryktelig rotete ser jeg, men jeg lurer altså på:

1. Hvordan få bilen min best mulig uten å gå helt bananas hva angår penger?

2. Hvilke produkter burde jeg vurdere?

3. Andre tips?

Har lest over "bilpleieguiden for dummies". Har kjøpt Meguiar vaskehanske og tørkehåndkle. Siste ser jeg ikke helt nytteverdien av enda, men hansken er jeg veldig godt fornøyd med.

Utrolig glad i bilen min, men er kjedelig med alle disse laaaange ripene tett i tett som kommer frem når sollyset står direkte på..

Tusen takk for all hjelp!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ineditus    170
Ineditus

Hei!

Jeg foreslår at du leser enda grundigere her, så vil du få svar på mye av det du har spurt om her :) Alt det du spør om finnes det svar på her fra før, bla det med clay og rubbing, det er ikke det samme.

Jeg selv er en student og har derfor ikke overflødig med kronasjer, så jeg har handlet produkter billig. Det er flere måter å gjøre dette på;

- Handle fra utlandet

- Handle brukte produkter fra folk her på forumet

- Handle på salg fra forhandlerne her

- Delta på gruppekjøp

- Granske nettet og finne ut hva som er billigst

Og du kommer til å kjenne på at det er vanskelig å holde lommeboken i sjakk når det kommer til bilpleie, her ryker pengene fort. Selv har jeg handlet mye billig, men også en del dyrt, sånn blir det fort.

En svart bil er nydelig når den er velstelt, men krise når den ikke er det. Bruk de tipsene jeg har gitt, og andre kommer til å gi, så blir dette bra! :)

Velkommen til galskapen :fun:

Endret av Johansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
todleif    93
todleif

Er ein del som bruker ordet rubbing. Det er vel grovpolering.

Eg bruker ikkje ordet rubbing, men polering. (dette fjelder dei fleste her inne)

Dette gjelder da poleringsmaskin og poleringsprodukter.

Claying er å ta ein leirklump over lakken (sammen med væske) for å ta vekk ureinheiter i lakken. (malingsflekker, asfaltflekker osv)

Dette gjøres etter vask og før polering

For å ta riper må du bruke maskin. Har du garasje der det er litt varme? Bør være fort oppi 12-15 grader ved maskinpolering.

Viss du ikkje har garasje, ville eg ha tatt ein skikkelig vask, lakkrens (for hånd) og tatt på ein voks.

So har du heile vinteren på å lese deg opp og bestemme kva du skal velge.

Ellers er det berre å lese masse her og du får sikkert masse tips etter kvart! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Hei! Fersking på forumet her, forsåvidt jente også... Noen flere av mitt slag, fastklemt av alle mennene her? :ph34r::thumbs:

Sambo forstår ikke hvorfor jeg bare ikke sender inn bilen, det er snakk om to store amerikanere, nyere modell tahoe og en dodge ram (tahoen får litt mer sånn kos og klem... må vite...)

Føler et stoort tidspress ettersom visse ting jeg ønsker å komme igang med krever en temperatur som for tiden her i Rogaland eksisterer ikke. Ønsker egentlig å ta hele pakka på bilen, en skikkelig vinterklargjøring. Så regner med at muligheten har gått ifra meg for i år, men jeg kommer sterkere tilbake neste gang!

Har lagt min interesse hovedsakelig i Swissvax (bilen kom forøvrig med et fancy lite skilt bak) men det er nok en stund siden... Og/eller Meguiars produkter.

Ja jeg leser, leser og printer ut, og leser enda mer. Gal og rar er jeg også. Desperat husmus på jakt etter hobby-fenomen, et eller annet føler jeg meg som... Nå er min lidenskap bl.a å sette meg inn i ting for det som interesserer meg. Men allikevel sliter jeg jo litt med diverse begreper da jeg som sagt som et "hu-kjønn" ikke blir født med balla av stål å viten om biler.

Kanskje jeg bare skulle ha latt være å skrive alt det ovenfor og bare spurt: hvilken produkter skal jeg gå for innen Swissvax/Meguiars for både vanlig vask, og en shabby vinterklargjøring så langt som det er mulig med denne temperaturen. (sier dere at jeg må ha varme så kjører jeg rett og slett bare bilen inn i heimen, skylder på dere dersom sambo blir.... sint?) Hjertelig takknemlig for om noen gidder å ramse opp produkter fra begge merkene, da jeg enda er litt i tenkeboksen om å investerer i Swissvax (nye 20" dekk i pigg ventes denne måneden... kremt, dyrt? en smule.......)

OG beklager for å ha stjålet tråden litt, tenkte jeg bare skulle presse meg litt inn i en tråd å se om jeg fikk plass ettersom jeg noenlunde hadde det samme spørsmålet som deg, så slipper ALLE å le av meg der jeg ligger utskreva med beina i været, blottlegget for alle i en helt egen tråd :wub:

Takk til de som kom heeelt ned hit!

edit;leif

Endret av LadyNinja

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
ØHN    5 293
ØHN

Velkommen hit både mtangen og LadyNinja! :)

Et godt tips er å lese arbeidslogger fra andre, såkalte Show&Shine (S&S). Da plukker man ofte opp mange tips til hvordan man kan shine en bil. Både hvordan det kan gjøres, rekkefølgen på arbeidet, resultatet og man ser noen av produktene i aksjon. (Polish som begrep, benyttes her inne ofte om midler som med maskin kan brukes for å fjerne riper pemanent) :)

  • DCN Poeng 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Velkommen hit både mtangen og LadyNinja! :)

Et godt tips er å lese arbeidslogger fra andre, såkalte Show&Shine (S&S). Da plukker man ofte opp mange tips til hvordan man kan shine en bil. Både hvordan det kan gjøres, rekkefølgen på arbeidet, resultatet og man ser noen av produktene i aksjon. (Polish som begrep, benyttes her inne ofte om midler som med maskin kan brukes for å fjerne riper pemanent) :)

Takker for svar. Ble faktisk ferdig nå nylig med å notere diverse fremgangsmåter fra en S&S. Men sliter littegrann med produktvalg innen en bestemt serie, da jeg ser man ofte benytter seg av mange forskjellige. Men det er jo igrunn vanskeligere å lære seg fremgangsmåten enn å tilslutt velge produktene for oss nybegynnere ;) Jeg ser vertfall på mine notater å ser det står feks. voks, søker denne opp i serien jeg vil ha, men avogtil er det sånne små ting som ikke skal blandes og litt sånt. Ooooh, nå begynner hodet bare å surre. Nei, håper å få en detaljert produktoversikt eller komme over en når jeg søker. Går bedre for hver dag heldigvis.

Endret av LadyNinja

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Atlen    0
Atlen

Er nybegynner sjølv og har lest ein del her inne for å få eit innblikk i detailer-verdenen.

Etter det eg har funne ut er dette gode og rimlige produkt som passar for nybegynnerar for å få ein OK bil:

Avfetting: Prickbort (asfalt) + Surfex HD (generell skitt)

http://bilnerden.no/index.php?main_page=product_info&cPath=25_34&products_id=188

http://bilnerden.no/index.php?main_page=product_info&cPath=25_34&products_id=11

Vask: Jif bilshampo

http://produkter.felleskjopet.no/trade/productview/1140339

Polering: Meguiars Ultimate Compound + Biltema DA med Sonax poleringspad

http://viewitem.eim.ebay.no/Meguiars-Ultimate-Compound-G17216-Brand-NEW-and-Sealed/190737618184/item

http://biltema.no/no/Bilpleie/Vask-og-Rengjoring/Polermaskin/Voks--og-polermaskin-2-x-95-mm-170882/

http://www.clasohlson.com/no/Sonax-pol%e9rsvamp/Pr407949000

Voks: Collinite 845 (på tilbud hos Bilnerden denne veka)

http://bilnerden.no/index.php?main_page=product_info&cPath=25_2_32&products_id=35&zenid=4c93d3b8d34634c502fe04d456610ddb

Må i tillegg ha litt microfiber, påføringsputer til voks, svamp/vaskehanske ++

Blir fort nokre kroner ut av dette, men so har ein produkt til nokre behandlingar.

Eg har ikkje fått tatt min egen bil endå då eg ventar på litt produkt + at det har vore litt for kaldt dei siste dagane.

Eg kjøpte MG #105 (grov) og #205 (fin) i staden for MG UC då eg skal ta ein bil med ein del grove striper. Må då ha poleringspad i ulike grovheter...

PS! Eg har ikkje fått testa denne komboen sjølv då eg er heilt fersk her inne...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Men hvordan fungerer alt dette sammen med den lave temperaturen som allerede har kommet? Har forstått at for å maskinpolere skal det være en vis t. men hva med hånd polering, og påføring av voks da?

Altså, hva mer en bare den vanlige bilvasken kan jeg ta på dette tidspunktet?

Endret av LadyNinja

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
trudi    1
trudi

Hei.

Avfetning

Prickbort tar asfalt støv og prikker, Iron x metallpartikler på tørr bil, Surfex HD miljøvennlig og mild fjerner ikke all voks, kan brukes på våt bil og over hele bilen. Virke tid 5-6 minutter ikke i sol.

Såpe : Meguiars sin NXT såpe er veldig god, den bruker jeg. Jiff sin nye Bilsåpe er også til å anbefale. Billig er den også.

Påføring av voks, da bør temp være over 10 grader.

Mvh Torbjørn

Endret av trudi

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Et siste lille innlegg fra meg.

Tror jeg skal legge inn en bestilling snart, går fremover dette! Jeg tror jeg får vente med den skikkelige behandlingen til neste år, ettersom temperaturen går opp og ned, og bilen går som sagt ikke inn i garasjen... Surt med nedbør da.

Leste i guiden at lsp, beskyttelsen må herdes. Er det noe herdetid på Meguiars deep crystal 3 step? Kan jeg om nøden ta et trekk over bilen på natten for å forsette dagen etter (regn å atter regn). Sliiiiiter noe med å forstå hvordan denne skal fungere med tanke på mangel på garasje, er det ikke regn så er det sol, så da er jeg jo like langt med å få gjort noe med bilen... Ak, hvordan får dere det til :blink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
todleif    93
todleif

No er vel sola ikkje so sterk, so det skal fungere å polere i sola.

Voks har herdetid på ca 3-4 timer.

Får den ikkje det, går det utover holdbarheiten. Men det er jo bedre å ha beskyttelse på lakken enn å ikkje ha det!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
mtangen    0
mtangen

Tusen takk for mange gode tips! Setter virkelig pris på det! Synes produktene du linket til Atlen så veldig bra ut! Har hatt lyst til å kjøpe DA maskin fra Biltema lenge, men har vært skeptisk ettersom jeg har 0 erfaring med polering med maskin.

Kommer sannsynligvis til å kjøpe det du linket til i første omgang. Hvis jeg har forstått det riktig, blir da fremgangsmåten følgende?

1. Full avfetting av bilen med pricbkort / evt surfex hd om bilen ikke er full av asfaltflekker. La virke noen minutter.

3. Avspyling av bilen.

2 Grundig håndvask med vaskehanske og en god bilsjampo/såpe. Forslag? Eller skal jeg går for den Atlen linket til?

3. Polering over hele bilen med biltema DA maskin og sonax poleringspads. PS. Hvor ofte bør disse byttes? Bør jeg kjøpe mange?

4. Voksing med Collinite 845. Bør jeg bruke samme maskinen til dette, eller er det best for hånd? Hvilke pads er anbefalt?

= blank bil?

^_^

Endret av mtangen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
mtangen    0
mtangen

Beklager dobbeltpost, men:

- Har nå bestilt Meguiar UC fra ebay. Jeg har da ikke tilgang til garasje, så jeg er litt i tenkeboksen om jeg skal utsette "hovedfixen" til våren. Likevel ønsker jeg å gjøre en bra shine på den i høst også.

Hva er det beste tipset da? Bør jeg vente med Meguiar UC? Vil det bli brukbart til vinteren med f.eks en solid vask + avfetting av hele bilen, samt legge en god voks på etterpå? Eller kan jeg påføre Meguiar UC for hånd i ca 5-10 plussgrader? Og hvilke "pads" er gode til dette? Vil vanlig mikrofiberfiller gjøre susen?

Litt usikker på hva jeg skal gjøre nå, som dere sikkert skjønner.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Beklager dobbeltpost, men:

- Har nå bestilt Meguiar UC fra ebay. Jeg har da ikke tilgang til garasje, så jeg er litt i tenkeboksen om jeg skal utsette "hovedfixen" til våren. Likevel ønsker jeg å gjøre en bra shine på den i høst også.

Hva er det beste tipset da? Bør jeg vente med Meguiar UC? Vil det bli brukbart til vinteren med f.eks en solid vask + avfetting av hele bilen, samt legge en god voks på etterpå? Eller kan jeg påføre Meguiar UC for hånd i ca 5-10 plussgrader? Og hvilke "pads" er gode til dette? Vil vanlig mikrofiberfiller gjøre susen?

Litt usikker på hva jeg skal gjøre nå, som dere sikkert skjønner.

Mer nybegynner enn nybegynner jeg altså, men har nå lest en del her. Jeg gjorde slik som du beskrev oppforbi her, faktisk idag! Har meldt fin være i Stavanger hele helgen så ta hev jeg meg på!

Fredag: prickbort, vasket hele bilen med høytrøykspyler, håndvask med jif bilshampo (anbefalt her, og gud så mye glans den gav!)

Lørdag: gjordet som det står på flaska på jif, spraya på tør bil først denne gange, spylte av, og så tok en ny runde med vaske hansken. Som sagt, første gang jeg gjør alt dette utenom Turtle produkter, så jeg ville absolutt ikke gjøre en eller annen feil for en små ting som at bilen ikke var ren nok, er jo alfa omega for alle de neste stegene.

Tørket så bilen, påførte clay fra meguiars.

Påførte meguiars ultimate compound med DA maskin, biltema sin 2-hodet. Forstår ikke heeelt hvorfor denne blir anbefalt så mye her, synes det var litt tullete med to hodet jeg, men må si at det gikk mye bedre for hvert minutt som gikk. Kjøpte pads fra clas ohlson. Gjerne lurt å kjøpe mer enn 2 stk dersom man skal påføre flere produkter.

Til slutt ble det meguiars NXT vax (som egentlig bare er en lakkforeselger om jeg har forstått riktig, men som fungerer på en måte som voks? Det skal vertfall være ok å ikke bruke en skikkelig voks, noe holdbarhet har den jo.

Temperaturen er lav her, så jeg vil påføre et ekstra lag med det siste trinnet, kanskje det gir meg litt bedre holdbarhet? Var relativ sent på dagen når jeg fikk tatt på det siste steget, så tar på et nytt lag etter 24timer når temperaturen er på sitt høyeste.

Vi var i det samme dilemmaet. Jeg heller viste ikke om jeg skulle ta alt på våren heller, om det gjerne var for kaldt nå. Men alt gikk kjempe fint. UC var veldig enkel å få av, men på slutten så ble det kaldere og da måtte jeg gnikke littegrann enkelte steder. Var ca 11 grader idag på det høyeste, tipper det var vertfall under 10 når det ble litt anderledes. Voksen skulle tørkes av når man ikke så noen striper etter fingrene, dette nok en stund da som sagt det ikke helt var på sitt varmeste.

Lurte på en ting jeg også helt på slutten: dersom jeg skal påføre et nytt lag med nxt vax, hvordan skal jeg gå frem med tanke på vask av bil, slik at det øverste laget ikke "slites", høres kanskje litt dumt ut, men jeg har ikke peiling på hvordan styrken på den er, for noe 15grader herdetid på minimum 12 timer kan jeg garanter si at den ikke fikk :) Skal jeg kjøre på med hele pakka med prickbort, høytrykkspyler, og vask for hånd eller bare vaske den godt en gang for hånd?

God og sliten etter idag ja, men wow så glatt bilen ble! Kjekt har det vært! Gleder meg til våren da blir det flere timer som kan benyttes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tommy    5 882
Tommy

Bare en lett hånvask, før neste lag, hvis bilen bare har stått stille over natten. Å ja, du trenger mere en 2 pads til maskinen, ettersom du bør bytte pads flere ganger underveis, or de vil alltids plukke opp litt skitt, å spesielt siden du står ute.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
trudi    1
trudi

Lady Ninja

Husk med prickport denne trenger du ikke å ta over hele bilen, hvis den ikke er ekstremt skitten.

Det er no bare på de nederste panelene hvor der samler seg masse asfaltstøv metallpartikler.

Fra vindusrutene og til taket er det lurt å bruke surfeX hd som er miljøvennlig avfetning.

Denne tar heller ikke så mye av voksen.

Prickport tar en del av voks, men ikke i nærheten så mye som avfetningen på selv vaske anlegg.

Ville holdt meg unna den. Jeg prøver å bruke den minst mulig.

Har alltid med meg lavtrykks kanner,med diverse avfetning.

:thumbs:

Ingenting er som å sette seg inn i en bil som skinner som solen :wub: og lukter som det var nytt. :) :)

Mvh Torbjørn Rudi

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
LadyNinja    3
LadyNinja

Lady Ninja

Husk med prickport denne trenger du ikke å ta over hele bilen, hvis den ikke er ekstremt skitten.

Det er no bare på de nederste panelene hvor der samler seg masse asfaltstøv metallpartikler.

Fra vindusrutene og til taket er det lurt å bruke surfeX hd som er miljøvennlig avfetning.

Denne tar heller ikke så mye av voksen.

Prickport tar en del av voks, men ikke i nærheten så mye som avfetningen på selv vaske anlegg.

Ville holdt meg unna den. Jeg prøver å bruke den minst mulig.

Har alltid med meg lavtrykks kanner,med diverse avfetning.

:thumbs:

Ingenting er som å sette seg inn i en bil som skinner som solen :wub: og lukter som det var nytt. :) :)

Mvh Torbjørn Rudi

Takk, skal huske på det! Tok prickbort kun på den nederste delen av bilen ja. Surfex skal jeg gå til innkjøp av.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
mtangen    0
mtangen

Hei igjen,

Nå har jeg fått bestilt litt produkter.

- Meguiars Ultimate Compound

- 2-hodet poleringsmaskin Biltema (hentes)

- Sonax pads (hentes)

- Collinite #845 voks

- Meguiars Smooth Surface clay kit

- Jif Bilshampoo (hentes)

- Prickbort (hentes)

1. Påføre prickbort på nedre deler av bilen

2. Avspyling

3. Håndvask med Jif-shampooen.

4. Avspyling

5. Tørk (hva anbefales? Har en water magnet fra meguiar, synes den fungerer så som så)

6. Clay

7. Påføre UC med poleringsmaskinen og sonax pads. Tørke av med mikrofiber. Hvor ofte bør jeg skifte pads underveis?

8. Påføre voks. For hånd eller med maskin?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
todleif    93
todleif

5 kan du droppe. Er ikkje vits i å tørke bilen før clay.

Eg ville og ha brukt ein avfetting før håndvask. Prickbort er beregna på å ta asfaltflekker og er dårlig på å ta generell dritt.

7: Eg pleier å vaske padsa. (i vann og bruker poleringsmaskina på full guffe for å tørke padsa etterpå)

Ellers er det berre å skifte/vaske når det trengs.

8: Legg på tyyynt med håndpad. (er det som er mest vanligt)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
mtangen    0
mtangen

Okey, takk for svar! Men sånn ellers ser produktene OK ut for en som ikke ønsker å legge en formue i dette? Ift annen avfetting kan jeg sikkert kjøpe litt surfex hd som jeg ser er anbefalt rundt omkring her.

Håndpad, noe som anbefales? Eller kan jeg bruke en klut av noe slag?

Endret av mtangen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Registrer ny konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Informasjon

© Detailers Club Norway AS 2007-2017

Sosialt

Om oss

Her tar vi for oss det meste innen bilpleie. Alt fra vask til polering på hvordan du skal få din bil til å bli så blank som mulig

×