Gå til innhold

Scholl-tråden. (Erfaringer, tips osv)


Øyvind G

Recommended Posts

Øyvind G

Scholl-tråden.

Mange her på forumet bruker Scholl produkter og puter. Selv har jeg ikke brukt Scholl enda, men har kjøpt inn litt Scholl. Ble litt spørsmål rundt dette i Simen sin samlingståd og siden dette er av interesse for meg og andre opretter jeg en egen tråd (kan ikke se jeg har sett dette tidligere). Dette kan også bli en fin tråd for andre som ikke har erfaring med Scholl.

Så fyr løs med tips og triks om puter, kjøremetode osv.


Selv har jeg begynt å skjønne produktnavnene litt da det ser ut som at jo høyere tall jo finere compound.
Det jeg blir litt forvirret av er alle putene. De har jo vanvittig mange å velge imellom.
Selv har jeg gul, orange og svart vaffel pad. Av produkter har jeg S3G, S17+ og S30+, men snakk gjernde om de produktene og putene som jeg ikke har.
De andre putene som f.eks blå, lilla, hybrid pader og Spider pader. Er det noe jeg bør ha?

Noen andre som har spørsmål så er det bare å spørre her.






Samlet info fra denne tråden.



Samler sammen litt info underveis, omformulerer det og legger det her i første posten så det skal bli litt mer oversiktlig.

PS. Dette er basert på erfaringer fra brukere her inne på DCN og er ingen fasit, men en pekepinn på hvordan man kan komme igang med forskjellige komboer og fremgangsmåter. En kombo kan fungere utmerket på en bil og kan gjøre masse ugang på en annen bil.


Scholl tips:

Gul Scholl pute sammen med S3Gold cutter veldig bra og støver lite ift andre rubbinger.
Legg en strek på ca 5cm på panelet og plukk opp med puten på laveste hastighet, da får du spredd produktet godt rundt i puten. Så sprer du på laveste hastighet i 1 runde før du går opp til ca 1500rpm om det er en middel hard lakk og godt press frem til du er fornøyd med korrigeringen. Om det er hard lakk så går du opp på ca 2200-2400rpm, da cutter det veldig kjapt og man må være forsiktig.

S3G skal oggså fungere bra sammen med lilla og blå Scholl pute.

Scholl har 3 grove kompounder. De heter S0, S2 og S3. Jo lavere tall jo grovere er kompounden.

S0 er veldig grovt, nærmer seg våtsliping. Fint å bruke for hånd, for å spot slipe områder.

Kan også brukes på maskin, med respekt.

S2+ orange er fin å bruke med orange waffle pad for cutting. Spesielt på litt eldre biler.

S2o fungerer meget godt på harde lakktyper. Den har god cut og samtidig kan den avslutte meget bra på enkelte lakktyper. Selv har jeg god erfaring med å kjøre dette produktet på grønn 3M pute med roterende maskin.

S2o skal i teorien være grovere enn S3g, men det viser seg å være feil i praksis.

S3+ gold vil nok cutte like mye, spesielt på moderne lakk.

Scholl S17+ brukes i mange tilfeller som en 1-stegs polering da den cutter godt og etterlater an veldig god finish sammen med sort Scholl pute.
På kranglete lakk, som feks rød Audi SS fra 90 tallet og rød Audi fra 84 kan du bruke orange Scholl pute sammen med S17+.
Fordelen med S17+ er at den er veldig allsidig og den kan også brukes innimellom som en finpolering etter rubbing om lakken er hard.

Lilla Scholl pute fungerer også fint sammen med både S3 Gold og S17+ og gir veldig bra cut denne også. Fordelen med lilla pute er at den tåler mer hardere korrigering enn den gule og blir ikke like fort myk. Det kan være lurt å skifte imellom 3-4 pad slik at de får kjølt seg godt ned innimellom slagene og får "hardnet" litt igjen.


Scholl S30 +/Easy Clean er jo en finpolering som kan brukes sammen med orange Scholl. Legger en liten stripe på ca 2-3 cm på panelet og spre med laveste hastighet før du kjører opp på ca 1200-1500rpm med godt trykk de første 2 passene før du slipper opp trykket gradvis.
Svart Scholl kan også kjøres sammen med S30+ Det kan fungere veldig bra på noen biler og helt håpløst på andre, så denne må man nesten se ann litt.

Aldri kjør S40 på svart Scholl, den komboen er holofabrikk uten like. Usikker på hvorfor det er sånn da S40 er en ganske fin compound og Sort pute er en myk pute, så dette er litt mot logikken.
S40 funker best på Orange Scholl som er en del hardere, da blir glansen meget bra og holofri på medium og hard lakk.

(Prøv gjerne, men ha dette i bakhodet og kontroller nøye etter wipedown).


Putekomboene til Scholl kan være litt vriene å forstå. Rare eksempler på dette er jo f.eks.

S40 lager hologrammer på myk pute, men blir perfekt på medium pute.
S17+ kutter etter min mening litt dårligere på medium pute enn ved svart finishpute.


Bruk gjerne anbefalingene om pads som står på flaskene og i padsirkelen til Scholl.


I dette innlegget ligger det også en del tips ang. valg av produkter og puter.




Puter - gradering av kutt (forslag til poleringsmiddel)

Når det kommer til putene til Scholl, så kan dette være ganske forvirrende til tider. Har klippet og limt ut det viktigste som bla lister som viser hvor mye cut putene har. Lurer du på noe mer av det som ble diskutert rundt dette, så kan du ta en titt her.


Vanlige skumputer:
Oransje - lite kutt / finpolering (S17+, S30+, S40, A15+)
Gul - medium kutt / polering (som blå?) ganske lik blå pute men penere struktur
Blå - medium kutt / rubbing (S3g, S17+, S30+, S40, A15+)
Lilla - medium/mye kutt / rubbing (S3g, S17+, S30+, S40, A15+) lik med den blå men mykere

Spesialputer:
Gul spider - mye kutt / rubbing (S17+, S30+, A15+) "laget for" A15+.
Hvit spider - mye kutt / rubbing (brukes som ull men skal gi mindre kjørespor)
Oransje vaffel - medium/mye kutt / rubbing (S2o, S3g, S17+) "laget for" S2o (kalles spider noen steder men formen er som den sorte)
Sort vaffel - lite/medium kutt (S17+, S30+, A15+) - ett-stegs pute
Ull - mye kutt (lite varme på plast, egnet til gel-coat også)




Spiderpad's:

Scholl har tre hvite spiderpads, helt hvit, hvit/svart og hvit/rød. Den helt hvite er ment å være et alternativ til ull for de som ikke liker det, men som vil ha lavere varmeutvikling og cut som på en ullpad. Tror denne bare kommer i 160mm (L).

Hvit/svart spider-pad: (hvit bruksflate) veldig mye kutt. Kjøres som ull og kan brukes med alle Scholl-polisher. Hologramfabrikk dølux. 145mm (M).
Hvit/rød spider-pad (hvit bruksflate): Spot-pad-versjon av den over. Lager ikke fullt så mye hologrammer (som jeg har sett), men de er der, så man må over med et mildere steg uansett. 85mm størrelse (S).

Blå pute er en mellomting mellom oransje og gul og er en middels fin poleringspute som gir bra med cut med S3G og S17+. S30+ og blå på Flex DA gir holofritt resultat hvis man er litt forsiktig.

Oransje er en finpoleringspute.

Svart vaffel skal iflg Scholl ikke brukes med S30+ eller S40 da dette er en hologramfabrikk-combo. Folks resultater og erfaringer varierer, noe får det til og andre får det ikke til.


Cutskala med stigende cut:

Svart vaffel
Oransje
Blå

Lilla
Gul
Oransje vaffel
Gul spider
Hvite spiders
Ull


Andre generelle tips:

Husk å riste flaskene godt både før og under bruk da slipemidlene i produktene synker til bunn av flasken etter en liten stund. Dette gjelder ikke bare Scholl, men alle produkter med slipemidler i seg.

En annen ting som er vikig er å rengjøre pad ofte. Mange gjør dette for hvert panel som blir tatt. Dette kan gjøres med en børste, padwasher eller under rent vann i springen. Vil du ha noe på paden for å løse opp litt, så kan du bruke bla. zalo vann, SurfexHD, APC mm.

Bytt pads underveis når de blir varme og myke, siden de mister cut.

Husk wipedown og kontroller med LED lampe.

La panelet avkjøle seg før du tørker over det. Noen lakk typer får lett microswirls ved berøring av varm flate.

Har du tips/forslag til endringer i denne posten så si gjerne ifra til meg f.eks på en PM eller et innlegg i denne tråden, så endrer jeg det så fort som mulig.

Endret av Øyvind G
  • DCN Poeng 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Simen

Ja dette var jo en fin tråd Øyvind! :) Skal ut og teste litt nå, så kan jeg komme med tilbakemelding på hva jeg erfarer idag etterhvert. Men det blir jo bare førsteinntrykk osv., så mer erfarne folk er velkomne til å dele litt info med oss Scholl-nykommere her. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Forhandlere
Bernhard

Schollproduktene er enkle i bruk synes jeg.

Gul Scholl pute sammen med S3Gold cutter veldig bra og støver lite ift andre rubbinger jeg har testet. Jeg legger en strek på ca 5cm på panelet og plukker opp med puten på laveste hastighet, da får jeg spredd produktet godt rundt i puten.

Så sprer jeg på laveste hastighet i 1 runde før jeg går opp til ca 1500rpm om det er en middel hard lakk og godt press frem til jeg er fornøyd med korrigeringen. Om det er hard lakk så går jeg opp på ca 2200-2400rpm, da cutter det veldig kjapt og man må være forsiktig.

Scholl S17+ bruker jeg hovedsaklig som en 1-stegs polering da den cutter godt og etterlater an veldig god finish sammen med sort Scholl pute. Men på kranglete lakk, som feks rød Audi SS fra 90 tallet og rød Audi fra 84 sammen med orange Scholl pute. Fordelen med S17+ er at den er veldig allsidig og jeg bruker den også innimellom som en finpolering etter rubbing om lakken er hard.

Scholl S30 +/Easy Clean er jo en finpolering som jeg bruker stort sett bare sammen med orange Scholl. Legger her en liten stripe på ca 2-3 cm på panelet og sprer med laveste hastighet før jeg legger meg på ca 1200-1500rpm med godt trykk de første 2 passene før jeg slipper opp trykket gradvis.

Scholl S40 bruker jeg egentlig sjelden da jeg er veldig fornøyd med S30 og finishen den etterlater, men her kjører jeg også med orange Scholl og da på lav hastighet, 1200rpm som høyeste.

Lilla Scholl pute fungerer også fint sammen med både S3 Gold og S17+ og gir veldig bra cut denne også. Fordelen med lilla pute er at den tåler mer hardere korrigering enn den gule og blir ikke like fort myk. Jeg roterer alltid på 3-4 pad slik at de får kjølt seg godt ned innimellom slagene og får "hardnet" litt igjen.

Svart Scholl har jeg også ved flere anledninger kjørt sammen med S30+ og det har fungert veldig bra på noen biler og helt håpløst på andre, så denne må man nesten se ann litt.

Blå Scholl bruker jeg så og si aldri da jeg synes den fliser seg fort opp. Men den har fungert bra sammen med S17+ på 90 Audi SS lakk..

Hvit Spiderpad M cutter ekstremt godt om man kanter puten litt, men det skal man være forsiktig med, da den også fliser seg lettere opp da.

Og jeg bruker alltid CF02 for å inspisere resultatet sammen med led lykt.

Endret av Bernhard
  • DCN Poeng 23
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Simen

Takk for info Bernhard. Driver og kjører litt med lilla pute og S17 på Makita her nå, og dette er jo kjempebra saker, bedre/lettere å bruke enn 3M synes jeg. S17 ser ut til å ta godt med riper på lilla, men har bare 3M kontrollspray å sjekke resultatet med, er det tilstrekkelig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hmsilset

God forklaring Bernhard! Kjører S3Gold og gul eller lilla pute på hard lakk.Tør ikke høyere opp en 1500-1700rpm jeg.Saktere mot kanter og kurver.Altså ofte på enkelte biler :)

Hobby detailer som ofte har med bileiere på jobbene :)

10 timers detail som nybegynner.
Facebook-hmsilset-bilpleie

Twitter-@fastdetail

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Forhandlere
Bernhard

Takk for info Bernhard. Driver og kjører litt med lilla pute og S17 på Makita her nå, og dette er jo kjempebra saker, bedre/lettere å bruke enn 3M synes jeg. S17 ser ut til å ta godt med riper på lilla, men har bare 3M kontrollspray å sjekke resultatet med, er det tilstrekkelig?

Endret litt nå, helt enig med deg ang lilla og S17, veldig bra kombo.

Kontrollspray fungerer bra sammen med Schollproduktene, så det burde holde, eventuelt wipe en runde til for sikkerhetsskyld :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øyvind G

Noen av turtallene som nevnes her er veldig lave mtp at laveste turtall på Flex maskinen min er 1100. Regner med det går greit å spre på 1100 selv om man ikke skal høyere opp enn 1200 i noen tilfeller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hmsilset

Noen av turtallene som nevnes her er veldig lave mtp at laveste turtall på Flex maskinen min er 1100. Regner med det går greit å spre på 1100 selv om man ikke skal høyere opp enn 1200 i noen tilfeller?

Starter på 1100 min også.Går fint det.Bruker å ha produkt på pad og spre det litt utover før jeg starter maskina.

Hobby detailer som ofte har med bileiere på jobbene :)

10 timers detail som nybegynner.
Facebook-hmsilset-bilpleie

Twitter-@fastdetail

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øyvind G

Starter på 1100 min også.Går fint det.Bruker å ha produkt på pad og spre det litt utover før jeg starter maskina.

Pleier selv å stemple litt med puta på panelet før jeg setter igang. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Forhandlere
Bernhard

Noen av turtallene som nevnes her er veldig lave mtp at laveste turtall på Flex maskinen min er 1100. Regner med det går greit å spre på 1100 selv om man ikke skal høyere opp enn 1200 i noen tilfeller?

Det går fint det, men husk at det ikke er noe fasitsvar whatsofuckingever ang billakk dessverre. Man må bare prøve seg frem fra bil til bil :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øyvind G

Det går fint det, men husk at det ikke er noe fasitsvar whatsofuckingever ang billakk dessverre. Man må bare prøve seg frem fra bil til bil :)

Det vet jeg, men det er greit med en liten pekepinn noen ganger så man vet hva man skal gå ut ifra og ikke minst vite om forskjellige comboer som kan prøves ut når det ikke går som planlagt. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig godt innlegg bernhard, og jeg er helt enig med deg angående produkt/pute valg. Jeg opplever forøvrig også at blå pute fliser seg fortere opp en f.eks gul, og at S40 blir litt "overflødig" siden S30 avslutter på samme nivå og er lettere å ta hologrammer og kjørespor med. Men siden jeg har begge to hender det ofte at jeg sper på med en ert S40 på padden på sisterunde med S30, bare for å få brukt den opp :P

cred :)

  • DCN Poeng 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

samme erfaring ang. blå pad, fliser seg veldig fort opp. Men jeg synes den er veldig fin å kjøre med S3G fordi om :) har også funnet ut at det er viktig å riste S3G flasken skikkelig før bruk, for å få blandet innholdet litt mer. Ellers har den hatt litt seigere konsistens, og vært litt klissete på lakken. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Forhandlere
Bernhard

Det er viktig uansett om det er 3M, Menzerna, Meguiars, Autoglym, Lahega osv å riste flaskene godt. Midlene inneholder pulver som synker i bunn og må blandes igjen. S3Gold inneholder ca 20% pulver og S17+ ca 15% pulver om jeg ikke husker helt feil.. Jeg rister flasken hver gang jeg legger på nytt middel på lakken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Moderatorer
ØHN

Selvsagt bør flytende væske med slipekorn ristes ofte. Ikke rart mange opplever ulike resultat med samme produkt :)

3 ting som utgjør forskjell på hvordan man korrigerer effektivt;

1) Hyppig risting av særlig grovpolish

2) Rengjøring av pads etter hvert panel

3) Bernhards tips og delte erfaring om å veksle pads når de blir varme og myke, siden de mister cut

:thumbup:

  • DCN Poeng 2

Detailers Club Norway Approved Detailer  &  Nanolex Approved Detailer          

Certified Bigfoot System Specialist              

 

Linker til nyere utførte jobber: Sort BMW X5 - Volvo XC90 - Mazda CX5 - Subaru Levorg - Sort Audi A4Sort Toyota LandcruiserSort BMW 3-serie - Mercedes-Benz Cabriolet - Sort Audi SUV - Audi Q5 - Volvo Cross Country - Jaguar XK8 - 2013 Volvo XC70 - Audi S6 - Jaguar XJ8 - Mercedes CLS - Volvo XC60 

  

Link til liste med tidligere referansejobber: Klikk liste
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jkkarlsen

Kjørte S17+ på sort Scholl pad idag. Fungerte veldig bra på japselakk! Holdt med to pass på ca 1200-1500 rpm med mye press og to pass med maskinens vekt. Kjørt med Makita.

Syns dog det kanskje er litt kort kjøretid på S17+?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Forhandlere
Bernhard

Sikker på at de er S17+ og ikke S17 du har? S17 har en kort kjøretid, mens S17+ kjørte jeg nesten til rett før jeg sovnet for litt siden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jkkarlsen

Ja er + jeg har. Jeg er ikke såå erfaren med roterende at det kan godt være jeg som kjørte litt bajas. Tenkte bare hvis det var noen generelle tips mot det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja er + jeg har. Jeg er ikke såå erfaren med roterende at det kan godt være jeg som kjørte litt bajas. Tenkte bare hvis det var noen generelle tips mot det :)

Når jeg opplever kort kjøretid på S17 pleier jeg å spe på med en ert S30. Da føler jeg vertfall at jeg får mye bedre kjøretid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan poste nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, Logg inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn innhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din link har automatisk blitt innebygd.   Vis som link i stede for

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Fjern innhold

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...